GALACTICOPEDIA
 

Što je Battlestar Galactica?


S obzirom da se na mnogim forumima vrlo često pojavljuje pitanje "koji je sad to vrag, ta Battlestar Galactica?!", donosimo odgovor - specijalno za one koji ne znaju.

Battlestar Galactica je znanstvenofantastična serija koja se još uvijek snima, remake relativno poznate istoimene serije iz 1978. godine, koja je doživjela tek dvije sezone. Snimljena je miniserija nakon čijeg iznimnog uspjeha su se snimile dvije sezone (u trenutku pisanja ovog uvoda se emitira druga polovica druge sezone), no snimanje treće je već potvrđeno.

Premijerno se emitira na američkom SciFi Channelu, na kojem je i najgledanija serija. Radnja serije se ne događa na Zemlji ni blizu nje, nego u Dvanaest Kolonija, od kojih se svaka zove kao jedno od sazviježđa iz našeg horoskopa. Bad guys su Cyloni, androidi koje je stvorio čovjek da mu budu sluge. No, nakon nekog vremena su razvili inteligenciju i zaratili sa ljudima. Sklopljeno je primirje koje je trajalo četrdeset godina, a tada su Cyloni iznenadno napali i uništili sve Kolonije. Miniserija opisuje ove događaje. Jedini preživjeli vojni brod je Galactica, koja skuplja flotu od sedamdesetak preživjelih civilnih brodova i kreće prema mitskoj Zemlji.

Serija je bila nominirana za tri Emmmya i dobitnica je jednog Huga za najbolju dramsku radnju, a ugledni časopis Time ju je proglasio najboljom serijom u 2005. godini. Radnja je iznimno duboka i kompleksna, a paralele se mogu povući s ratom protiv terorizma, religijskim fundamentalizmom i pitanjem građanskih sloboda. 

Galactica Centar, naravno, ima detaljne sadržaje svih do sad emitiranih epizoda, u izgradnji su i dosjei svih likova te Galacticopedia, pandan Trekologiji sa Star Trek Centra.

Ako se želite detaljnije upoznati sa radnjom, počnite od Miniserije.

Napisali: Dino Parčina-Rešić, Ranko Čop

<<< Povratak na Galacticopediju