Status akcija za otkup kvalitetnog SF-a

Zasigurno je mnogima poznato kako je Star Trek Centar, kroz posljednjih nekoliko mjeseci, pokrenuo niz povezanih akcija za otkup kvalitetnog SF-a na hrvatskim TV postajama. Navedene akcije dio su tradicije našeg sitea, koji je u posljednjih nekoliko godina dao obol otkupu Star Treka, a o čemu možete više saznati u Povijesti akcija za otkup Star Treka.

Po završetku prikazivanja Star Treka na hrvatskom televizijskom prostoru nestalo je kvalitetnih SF serija sa svih hrvatskih nacionalnih postaja. Stoga je STC odlučio pokrenuti za akciju za otkup kvalitetnog SF-a od strane HRT-a predloživši im serije "Stargate SG-1", "Stargate: Atlantis", "Battlestar Galactica" i "Farscape", a navedenu su akciju podržali i ostali hrvatski SF siteovi. Nasreću, peticija na HRT Forumu, koju je potpisalo nekoliko stotina osoba, kao i stotine mailova poslanih na adresu HRT-a rezultirali su otkupom "Battlestar Galactice", čiji termin emitiranja još uvijek nije poznat.

Vođeni idejom kako sve velike hrvatske TV postaje na svome programu stalno imaju barem jednu policijsku, kriminalističku i akcijsku seriju, odlučili smo se proširiti akciju za otkup kvalitetnog SF-a i na RTL i Novu TV. Iako su obje postaje isprva odbijale mogućnost otkupa SF serija, suočene sa velikim interesom gledatelja, odlučile su promjeniti svojem mišljenje. Tako je RTL najavio kako razmišlja o otkupu serije "Stargate SG-1", a konačna odluka o otkupu znati će se krajem veljače. S druge strane, Nova TV, kojoj je predložen otkup serija "Farscape" ili "Babylon 5" ili, pak, nastavak emitiranja "Andromede" (naime, prikazali su samo 1. sezonu dotične serije od njih ukupno pet), nakon nekog vremana je također objavila kako razmišlja o otkupu spomenutih serija.

Međutim, time borba za otkup SF serija nije gotova, već, ustvari, tek počinje. Naime, nakon što smo ih RTL i Novu TV naveli da promjene svoj stav prema otkupu, sada ih je potrebno navesti da ih uistinu i otkupe. Stoga ima šaljite mailove za otkup SF serija i to:

1. RTL-u (za otkup "Stargatea SG-1") na web-urednik@rtl.hr
2. Novoj TV (za otkup "Farscapea", "Babylona 5" ili "Andromede") na press@novatv.hr i novatv@novatv.hr

Osim toga, u tijeku je akcija za dobivanje povoljnog, stabilnog termina emitiranja "Battlestar Galactice" na HRT-u, a kako se ne bi ponovili propusti iz vremena emitiranja Star Treka. Budući da se radi o premijernoj, novoj seriji, koju hvali i publika i kritika stajališta smo kako joj treba dati večernji termin između 20 i 23h na HRT 2, po uzoru na onaj serija "Ekipa za očevid" i "Bez traga". Navedenu inicijativu možete podržati mailom na program@hrt.hr, kao i postanjem na HRT Forumu.