Mooreov blog

Blog Rona MooreaRon Moore je oborio rekord u dužini svojeg blog-zapisa, a Galactica Centar vam donosi najzanimljivije dijelove u skraćenom izdanju. Upozoravamo vas na spoilere epizoda druge sezone!

Što će biti sa Valerii i Helom, pošto ona vrlo vjerojatno pati od raznih psiholoških poremećaja zbog dugotrajnog boravka u pritvoru? - "Njihova veza će nastaviti rasti i evoluirati. Naravno, neće biti bez uspona i padova, no nećemo je uništiti. Sa pitanjima kaveza, što je radila u njemu i koja je njezina budućnost ćemo se pozabaviti u prvih nekoliko epizoda."

Da ga Tyrol nije prepoznao u hangaru, da li bi brat Cavill priznao da je Cylon? - "Planirao je otkriti se i predati poruku. Da li je postojalo još nešto, može se nagađati i sve je moguće, ali mi mislimo da mu je to bio glavni zadatak."

Zašto nema životinja u epizodama? Do sada smo vidjeli samo štakore i zmije... - "Nismo došli do toga da ih pokažemo u prijašnjim epizodama, ali razmišljali smo o psima, mačkama i kokošima, a izgledat će normalno, odnosno nećemo im staviti nekakve bezvezne gumene dodatke. U prvih par epizoda treće sezone će biti govora o barem jednoj životinji u sporednoj priči."

Zašto se ne spominju ostali svjetovi osim Caprice? - "Radi se o tome da je Caprica bila glavni grad Dvanaest Kolonija. Zbog toga je Laura bila tamo u Miniseriji i bilo je normalno staviti i Baltara tamo da bi konfuzija ostala minimalna za gledatelje. [...] Govorili smo o Saggitaronu i Gemenonu i skicirali detalje njihovih kultura, no nažalost nismo prošli ostale."

Zašto cylonski lovci više ne koriste konvencionalne projektile? - "To je dobro pitanje i Gary Hutzel [glavna osoba zadužena za specijalne efekte BSG-a] ga je sam postavio. Mislim da smo na to prestali misliti dok smo radili na scenama borbe u svemiru, jer su već bile toliko kompleksne da se dodavanje još jednog sloja na to činilo malo prenapornim. No, slažem se da je to nešto što smo uveli u seriju i da bismo to trebali pokušati vratiti."

Na posljednje zanimljivo pitanje u ovom zapisu je Moore odgovorio već nekoliko puta, no kao što je rekao, vrijedi to ponoviti. Naime, nekoliko ljudi ga je upitalo zašto je dopustio da Baltar dobije izbore. - "Adamina odanost demokratskom sustavu je jedna od osnovnih ideja serije. [...] Tko je Adama da bi mogao preuzeti 'božansku' kontrolu nad ljudskom rasom? Tko ga je postavio na tu dužnost? Uzmite primjer admiralice Cain - prisvojila si je takvu moć i vidite što se dogodilo. Da su se stavili u ruke vojske i živjeli pod opsadnim stanjem, ne bi postojao način ravnoteže ili provjere, mehanizam koji bi sputavao vojnika koji bi sebe stavio iznad zakona (barem ne u slučaju Galactice). Laura Roslin je legalna predsjednica. Adama to priznaje kao dio zavjeta kojeg profesionalna vojska oduvijek ima sa kolonijalnim društvom: oni su sluge i zaštitnici naroda, a ne njihovi gospodari."

Cjelokupni blog možete naći na poznatoj adresi: http://blog.scifi.com/battlestar/.