SF na TV-u

Tricia Helfer, Lucy Lawless i Grace ParkPočele su jesenske sheme tv kuća, a gladni kruha začudo nisu ostali ni ljubitelji znanstvene fantastike. U Hrvatskoj i četiri susjedne zemlje, prikazivati će se čak osam ZF serija, od kojih se doduše tek pola može staviti "pod kvalitetno", no i to je pomak u usporedbi sa prošlom godinom...

Naš HRT je nakon godinu dana pauze bez ikakvog SF-a počeo sa prikazivanjem Battlestar Galactice. Ove srijede u 23:00 ćemo gledati drugi dio miniserije u trajanju od 90 minuta, a tjedan nakon toga u sličnom terminu (23:10) i prvu od 13 četrdeset-petominutnih epizoda prve sezone. Podsjećamo, HRT je otkupio i drugu sezonu koja broji 20 epizoda!

A ako je vjerovati TV.com, NovaTV prikazuje čak tri SF serije. Tako subotom možemo pratiti Čarobnice u 11:25 i Smallville u 12:20 (ha ha! :-), a treća sezona hvaljenih Izgubljenih (Lost) prikazuje se četvrtkom u 22:40. Na trećem programu, „popularnom“ RTL-u se više ne može pronaći ni teen SF-ove, pošto su previše zaokupljeni petnaestom reprizom Roseanne. Što ćeš...

Zapadno, u dalekoj Europskoj Uniji, slovenski POP TV ponedjeljkom u 22:15 prikazuje drugu sezonu Losta (5. epizoda), a po onome što je niže potpisani uspio prevesti sa slovenskih foruma (dakle uzeti sa velikom zadrškom), Kanal A je otkupio 7. i 8. sezonu hit serije StarGate: SG-1, koje će se prikazivati krajem ljeta, dakle uskoro.

S druge strane, susjedi iz Bosne i Hercegovine su kako jedan naš forumaš iz Sarajeva kaže, „izgubili nevinost kad je SF u pitanju“, pa je FTV počeo sa prikazivanjem Star Trek: Voyagera, od ponedjeljka do petka iza 23:00, sa dnevnim reprizama u 14:10.

U Srbiji, B92 svaki radni dan u 01:30 prikazuje Na granici mogućeg, a TV Avala se već od svojih prvih dana odvažila i počela sa prikazivanje Star Trek: Enterprisea, svakim radnim danom u 00:00, te sa reprizama subotom i nedjeljom u podnevnim satima. Nešto južnije, u Crnoj Gori IN Tv prikazuje seriju Mutant X, svaki radni dan oko 00:00, te sa kasnovečernjom reprizom i jutarnjom reprizom u 10:00. To je više manje to, ukoliko znate za neku seriju koju smo propustili navesti, javite nam se na kontakt@sfcentar.com , hvala!