4. Resistance (Otpor)

 "Saul. Što se događa sa mojim brodom?"
Saul Tigh je vrlo sretan čovjek. Nakon svih političkih gluposti koje je napravio, skoro osudio nevinog čovjeka na jednosmjerni put kroz zračnu komoru te dopustio da mu Laura Roslin pred nosom pobjegne zajedno sa Apollom, zbog čega bi vjerojatno brzo izgubio kontrolu i nad vlastitom posadom, William Adama se probudio iz kome i odlučio srediti stvari - i usput pomrsiti račune Ellen Tigh.

Dok je Tigh taj koji je u očima flote kriv za trenutno stanje, mi znamo da je Ellen Tigh ta koja njime manipulira kao sa lutkom na koncu. On je toliko emotivan i podložan njezinom utjecaju da je njoj dovoljno koristiti najobičniju obrnutu psihologiju koja valjda pali samo još kod djece - "Bill to nikad ne bi učinio. Ali ti radi što hoćeš. Poštovat će te. Kad-tad". Njihov brak je jedna vrlo čudna i disfunkcionalna veza pogonjena alkoholom, u kojoj u jednom trenu pljuju žuč jedno po drugome, da bi se u idućem bacili u strastveni zagrljaj. Jasno je da on nju slijepo voli i želi učiniti sve, no da li je ona s njim zbog njega samog ili zato jer je prvi časnik što njoj daje priliku za osobni probitak? Znajući da ona voli spavati u tuđim krevetima, prije bismo se kladili na ovo drugo.

Nismo još gotovi sa pukovnikom - u svojem preemocionalnom nastupu protiv Tyrola je daleko pretjerao. Ako je Tyrol bio pod sumnjom da je cylonski agent jer je bio u ljubavnoj vezi sa Boomer, bi li se ta sumnja mogla proširiti na ostale koji su se družili s njom? Recimo, na ekipu koja se družila s njom igrajući karte - Starbuck, Helo, Gaeta, Baltar? Čak je i sam Tigh igrao karte s njima u Miniseriji, bi li trebao posumnjati i na sebe? Bitna stvar u svemu ovome jest činjenica da sama Boomer nije imala pojma što je, sve dok joj nisu rekli da je Cylonka i da je upucala Staroga.

Koliko god neki mrzili Sharon, mora se priznati da je ona najtragičniji lik u seriji, rastegnuta između uprogramirane odanosti i ljubavi prema svojim prijateljima iz flote (a koji su joj sve do nedavno doista i bili prijatelji, to nije bilo programirano) i prema svojoj cylonskoj podsvijesti koju ne može kontrolirati. Jasno je da nju vecina posade Galactice mrzi jer je prostrijelila Adamu, no to nije sasvim pošteno prema njoj. Njezina kapljica krvi na samom kraju epizode (u istom kadru kao i ona Tyrolova sa početka) dodatno pojačava dojam da je i ona ipak od krvi i mesa, da nije daleko od toga da je se nazove ljudskim bićem.

I Cyloni krvare, baš kao i ljudi
Baltar je ponovo pokazao koliki bešćutni gad može ponekad biti - skoro je ubio Tyrola samo da bi skinuo sumnju sa sebe zbog nedjelotvornosti svojeg detektora, a nakon toga ga je oslobodio optužbi da ga Cally slučajno ne bi prijavila za ubojstvo. Jedan od najboljih citata iz ove epizode dolazi od njega: "Ljubav je čudna i prekrasna stvar. Budite sretni što ste je iskusili, makar i sa strojem", nakon čega je Tyrol shvatio da stvarno nema veze što je Boomer Cylonka i da je ljubav ljubav, makar bila upućena prema njoj. Nažalost, nije joj uspio reći što osjeća. Što će se desiti ako sretne neku njezinu drugu kopiju? Hoće li to biti ista stvar?

Scena kad se Adama po prvi puta pojavi je moćna. Začuje se samo hrapavi glas, "Saul?" i pojavi se ranjeni zapovjednik u kućnom ogrtaču sa velikim povezom preko prsiju - "Što se događa na mom brodu?". Jednostavno je nevjerojatno kolikom mirnoćom zrači taj čovjek, koliki osjećaj sigurnosti ulijeva i koliko je snažna njegova pojava, čak i kad je ranjen. Scenaristi su ga taman dovoljno dugo držali u izbivanju da se osjeti koliko njegovo vodstvo doista nedostaje floti i da pokaže da je on jedini pravi autoritet na Galactici.

Sve gore navedeno svjedoči o stvarnoj dubini ove epizode, što jedino remete scene igranja piramide na Caprici sa Andersom i Starbuck, no očito se priprema teren za nešto više od toga u idućim epizodama, pa je zato ovo prva epizoda koja dobiva maksimalnu ocjenu u drugoj sezoni.