Valerii, Sharon (Broj Osam)

Sharon Valerii (cylonski model Broj Osam) izgleda poput tipične djevojke u srednjim dvadesetim godinama. Najprije se pojavila na borbenoj krstarici Galactica gdje je vodila vojnički život kao pilot izvidnog broda sa činom poručnika. Druge varijante Valerii su bile aktivne na okupiranom planetu Caprici i na matičnom cylonskom brodu u orbiti Kobola prije uništenja. Vjeruje se da se ostale kopije nalaze u cylonskoj floti i na okupiranim planetima.

Kopija sa borbene krstarice Galactica
Poručnica Sharon Valerii, serijski broj T-990429, je pilot izvidnog broda na Galactici. Bila je dodijeljena Karlu Agathonu s kojim je razvila blisko prijateljstvo, a kasnije i romantičnu vezu. Vrlo se brzo uklopila u život na Galactici jer je sudjelovala u mnogim aktivnostima u slobodno vrijeme, kao što je redovita igra karata. Do napada Cylona skupila je na Galactici dvije godine vojne službe [Miniserija].

U stvarnosti, Boomer je agent-spavač te nije svjesna svojeg pravog stanja. Ona sama je vjerovala da je odrasla na rudarskoj koloniji Troy uz svoje roditelje, Abrahama i Catherine Valerii [Flesh and Bone]. Kako je kolonija Troy uništena u katastrofi, njezin status siročeta je održan sve do pokušaja ubojstva zapovjednika Adame [Kobol's Last Gleaming, drugi dio].

Nakon dolaska na Galacticu ušla je u vezu za šefom palube Galenom Tyrlom, što je bilo protiv vojnih pravila koja su zabranjivala fizička zbližavanja između časnika i običnog vojnog osoblja [Miniserija]. Nije poznato da li je takvo ponašnje programirano od strane Cylona ili je to podsvjesna ljudska reakcija.

Za vrijeme cylonskog napada, Boomer je išla svojim izvidnim brodom prema Caprici sa zadnjom funkcionalnom eskadrilom lovaca, kada su dobili obavijest o napadu. Eskadrila je pokušala napasti dva cylonska lovca, ali su uništeni zbog prekida funkcioniranja brodskih računala. Njezin brod je bio oštećen prilikom povlačenja pa su Boomer i Helo morali prisilno sletjeti na Capricu [Miniserija].

Nakon popravka broda izveli su neplaniranu akciju spašavanja, odvozeći nekolicinu djece i odraslih sa planeta, a Helo je prepustio svoje mjesto doktoru Baltaru.

Boomer je nakon toga vrlo dobro radila u floti, isprva pomažući predsjednici Roslin da sakupi što više civilnih brodova, a kasnije je u izviđačkim letovima pronašla životno važne izvore vode i tilija.

Iako je pomagala floti, njezino cylonsko programiranje je ponekad izlazilo na površinu, tako da je uništila spremnike vode [Water], a kasnije je možda pomogla kopiji Aarona Dorala da uđe u spremište oružja i napravi bombu koja je zamalo ubila zapovjednika Adamu i pukovnika Tigha [Litmus].

Probudivši se ubrzo nakon što su bombe uništile spremnike vode na Galactici, bila je potpuno mokra. Njezina ljudska podsvijest je bila zabrinuta da nije ono za što se predstavlja. Njezinu zabrinutost je povećalo stalno zanimanje za zarobljeni cylonski lovac i njezino znanje o njegovoj tehnologiji. Njezina sumnjičavost se još više povećala kada je nju i Tyrola zapovjednica vojne policije optužila da su cylonski agenti nakon Doralove bombe [Litmus].

Nakon što je Tyrol prekinuo njihovu vezu, Boomer je bila pod stresom, pa je prislila doktora Baltara da na njoj napravi test i utvrdi da li je ona doista Cylon. Iako je test pokazao da ona doista jest Cylon, Baltar je sakrio pravi rezultat od nje, strahujući od posljedica [Flesh and Bone]. Na kratko vrijeme se uspjela vratiti u normalan život, ali sve se pogoršalo kada je na zrcalu u svom ormariću našla napisanu riječ "Cylon" [Six Degrees of Separation].

Zbunjena i izolirana pokušala je napraviti samoubojstvo, ali nije smogla snage da to napravi. Prilikom drugog pokušaja omeo ju je doktor Baltar, koji joj je na sakriveni način dao blagoslov da napravi ono što je naumila. Nakon što je otišao iz sobe, Boomer se upucala, ali njezina cylonska podsvijest se umiješala, pa je ostala živa, sa ozlijeđenim licem [Kobol's Last Gleaming, prvi dio].

Nakon što je otkriveno da matični cylonski brod kruži u orbiti oko Kobola, Adama je izdao zapovijed Boomer i Racetrack da iskoriste cylonski odašiljač kako bi se infiltirali u matični brod i pomuću nuklearne bombe uništili ga. Nakon što su uspjele ući u matični brod, automatski sustav otpuštanja bombe nije radio pa je Boomer izašla kako bi otpustila bombu. Tad su joj prišle mnoge njezine kopije i potvrdile njezine sumnje. Pobjegla je sa par trenutaka prije nego što je bomba uništla matični brod. Na Galactici, dok im je Adama čestitao na dobro obavljenoj misiji, izvukla je svoje oružje i ispucala u njegova prsa tri metka [Kobol's Last Gleaming, drugi dio].

Ubrzo su je savladali stražari koji su je odveli u zatvor gdje je pukovnik Tigh nasilno pokušao izvući od nje podatke, ali obje osobnosti su bile pretvrd orah za njega. Kasnije je u isti zatvor bačen Tyrol jer je pukovnik Tigh posumnjao da je i on Cylon. Dok su bili zajedno u ćeliji, ona je poušala uvjeriti Tyrola da su njezini osjećaji prema njemu stvarni, ali on ju je odbio i rekao da će je ubiti ako ga dotakne [Scattered]. Kasnije je u došao doktor Baltar i umjesto da izvadi Tyrolovu krv radi testiranja ubrizgao mu je otrov kako bi prisilio Valerii da mu kaže koliko ima Cylona u floti. Počela je histerično plakati i govoriti da ne zna, no nekoliko sekundi prije nego što bi nastupila Tyrolova smrt je rekla da ih ima osam. Baltar je tada vratio Tyrola u život, a kasnije je izvodio neke eksperimente nad njom.

Prilikom prebacivanja u novu ojačanu ćeliju koja je napravljena posebno za nju, mnogi su se članovi posade okupili i vikali da je izdajica. U toj gužvi gnjevna Cally je izvukla pištolj i upucala je iz blizine [Resistance].

Njezino tijelo je prebačeno u mrtvačnicu i napravljena je obdukcija. Nakon što se Adama oporavio došao je do njezinog tijela i pitao naglas: "Zašto?", te počeo plakati nad tijelom. Cally je kažnjena sa mjesec dana zatvora zbog neovlaštenog korištenja oružja.

Nekoliko tjedana kasnije, izbila je talačka kriza na brodu Cloud Nine. Žena imenom Sesha Abinell je tražila Valerii (tj. kopiju sa Caprice za koju se znalo da je u pritvoru) kako bi je ubila i time osvetila smrt svojega muža. Adama joj je rekao da će joj predati Valerii, ali mrtvu. Na Cloud Nine su donijeli tijelo iz mrtvačnice, jer nikome izvan Galactice nije bilo poznato da je postojala još jedna Valerii. Abinell je u osvetničkom bijesu upucala tijelo sa nekoliko hitaca i rekla da je sve gotovo. No, njezin pomagač je vidio šavove od obdukcije i shvatio da je to druga kopija. Došlo je do pucnjave u kojoj su ubijeni svi otmičari i nekoliko marinaca [Sacrifice].

Svijest ove kopije Valerii je bila prebačena nazad na Capricu, gdje se probudila u novom tijelu. No, nije mogla prihvatiti činjenicu da je doista Cylonka, pa se umjesto "Broj Osam" nazivala Sharon, govorila o svojim roditeljima i sjećanjima iz djetinjstva. D'anna Biers (Broj Tri) je poslala kopiju Broj Šest koja je bila sa Baltarom na Caprici da je razuvjeri. Shvatile su da su obje svojevrsne "zvijezde" te da će to rezultirati uništenjem njihovih svijesti, a kad je Šest čula da je Baltar još živ, odlučila je pretvarati se skupa sa Valerii da su riješile taj problem. Njih dvije su pomogle Samuelu Andersu da pobjegne nakon što je bombom razorio jednu zgradu i ubile kopiju Tri koja je bila tamo s njima [Downloaded].

Godinu dana kasnije, Valerii je zajedno sa Šest i Osam (Aaron Doral) predvodila osvajačku flotu na Novoj Caprici [Lay Down Your Burdens, drugi dio].

Kopija Valerii na Caprici
Nakon što je Helo ostao na Caprici, Cyloni su ga namjeravili iskoristiti za svoj pokus, a ključ tog pokusa je bila druga kopija Valerii. Susreo ju je u šumi kada ga je "spasila" od Broj Šest. Ne znajući što se događa, vjerovao je da se Boomer vratila sa Galactice kako bi ga spasila [33].

Rekla je da su joj centurioni spazili izvidni brod [Water], pa su njih dvoje krenuli u Delphi gdje su naletjeli na sklonište u kojem bi dvoje ljudi moglo živjeti dugo vremena. Ipak, glavni cilj tog skloništa kojeg su postavili Cyloni je bio da se Helo zaljubi u Valerii [Act of Contrition]. Kako on nije mogao biti na miru i ne pokušati pobjeći, inscenirana je njezina otmica. Doral i Broj Šest su joj rekli da će ga ubiti ako krene u smjeru kojim će najlakše pobjeći. No, Helo je krenuo u smjeru za kojeg je pretpostavio da će moći pronaći Sharon. Ostavljena je na mjestu gdje ju je on mogao lako pronaći [You Can't Go Home Again].

Našli su novo sklonište u drvenoj kolibi koju su također napravili Cyloni. Dobila je naredbu da ga zadrži u kolibi, a ako pokuša napustiti planet, mora ga ubiti. Suočena sa tim i sve većoj emocionalnoj bliskosti prema Agathonu, odlučila mu je pomoći da pobjegne sa planeta [Flesh and Bone]. Njih dvoje su krenuli prema svemirskoj luci Delphi s nadom da će naći neku letjelicu. Na putu tamo, Valerii je počela pokazivati znakove trudnoće - mučninu i povećani apetit [The Hand of God].

U Delphiju, Helo je vidio drugu kopiju Valerii, te je nastavio svoj put sam, znajući da je Sharon Cylonka [Colonial Day]. Kada ga je uspjela dostići, ranio ju je, no poveo ju je sa sobom jer je vjerovao da će mu biti korisna u bijegu. Prilikom skrivanja u jednoj zgradi radi oluje, Sharon mu je priznala da je trudna [Kobol's Last Gleaming, prvi dio].

Kad su naišli na Starbuck koja je došla na planet kako bi uzela Apolonovu strijelu, Starbuck ju je pokušala ubiti [Kobol's Last Gleaming, drugi dio], ali je Valerii pobjegla pomoću cylonskog lovca s kojim je Thrace došla na Capricu [Scattered]. Nakon što ih je slijedila nekoliko dana, pridružila se njima i pokretu otpora dok su spašavali otetu Karu. Valerii se pojavila sa ukradenim cylonskim teškim lovcem s kojim su uspješno izveli akciju. Uvjerena da će ova kopija Sharon pomoći s podacima o cylonskoj floti, dopustili su joj da s njima napusti Capricu [The Farm].

Dok je hodala hodnikom po Astral Queen, Lee Adama ju je uočio i prislonio joj pištolj uz glavu, a Helo je automatski isto napravio njemu. Roslin je jedva uspjela smiriti situaciju, a nakon što su obojica spustila svoje oružje, naredila je da se Sharon izbaci kroz zračnu komoru. Moleći za svoj život, Sharon je rekla da zna gdje je Atenina grobnica. Roslin se predomislila, pa su je odveli u pritvor [Home, prvi dio]. Kasnije je sa Roslin i njezinom pratnjom otišla na Kobol kako bi ih odvela do Atenine grobnice. Zapovjednik Adama, koji se spustio na Kobol kako bi ujedinio flotu, uočivši Sharon bacio ju je na zemlju i pokušao je zadaviti, ali bol u prsima ga je spriječila. Ipak, Valerii ih je odvela do Atenine grobnice, a kasnije je dopustila da je odvedu na Galacticu u novu ćeliju, posebno ojačanu za Cylone [Home, drugi dio].

Dok se nalazila u svojoj ćeliji, skoro je doživjela pobočaj, ali zahvaljujući doktoru Cottleu dijete je spašeno. Novinarka D'anna Biers koja se u tom trenutku se nalazila u bolnici na Galacitici, kao dio reportaže o vojnicima snimila je i Sharon. Kako bi spriječio da ostatak flote sazna da skriva trudnu Cylonku, Adama je od nje uzeo snimku tog događaja. No, nije znao da je ona Cylonka te da ima još jednu kopiju, koju je pomoću dva žrtvovana lovca poslala Cylonima na Capricu [Final Cut].

Nakon što se borbena krstarica Pegasus pod zapovjedništvom admiralice Helene Cain pridružila Kolonijalnoj floti, jedan od privih njezinih zapovijedi je bilo slanje poručnika Thornea da ispita Valerii. Thorne ju je istukao, a kada se pripremio da je siluje, u ćeliju su uletjeli Tyrol i Helo s ciljem da to spriječe. U tučnjavi koja je slijedila Thorne je nezgodno udario glavom u zid i na mjestu je umro. Admiralica je naredila da se Helo i Tyrol prebace na Pegasus pod optužbom za veleizdaju, a kazna je smrt. Kada je Adama za to čuo, poslao je marince i svoje lovce kako bi izvukao svoje ljude [Pegasus]. Samo zahvaljujući podacima o brodu uskrsnuća koje je sakupila Starbuck, spriječen je pokolj između Galactice i Pegasusa [Resurrection Ship, prvi dio].

Nakon smrti admiralice Cain, Adama je preuzeo zapovjedništvo nad cijelom flotom, a jedna od prvih zapovijedi je glasila da se Helo i Tyrol vrate na Galacticu, što je usrećilo Valerii [Resurrection Ship, drugi dio].

Na samrti, predsjednica Roslin je zapovijedila da se Boomerino dijete ubije, jer predstavlja veliku prijetnju za budućnost flote. U zadnjim trenucima doktor Baltar je spriječio abortus jer je otkrio da kriv djeteta može uništiti stanice raka koji je ubijao predsjednicu Roslin. Tim dokazom nagovorio je Adamu da ostavi dijete na životu radi budućeg istraživanja [Epiphanies].

Nekoliko tjedana kasnije, Adama je od Valerii želio saznati imena ostalih Cylona u floti, no ona mu ih nije otkrila. Tigh je prigovorio Adami da je počeo slijepo vjerovati svemu što ona kaže [Sacrifice].

Kad se dijete rodilo (nekoliko tjedana prerano), Adama i Roslin su odlučili da Valerii ne smije odgojiti to dijete, pa su naredili Cottleu da kaže Valerii i Agathonu da je njihova kćerkica Hera preminula jer je bila preslaba. Dijete su dali posvojiti drugoj majci, a Valerii je u napadu histerije skočila na Cottlea i zamalo ga ugušila. Marinci su je odveli u ćeliju [Lay Down Your Burdens, drugi dio].

U godinu dana života za vrijeme mira, udala se za Karla Agathona i postala je Adaminom osobom od povjerenja. Upravo se njoj obratio kad je došlo vrijeme da donese odluku da li će ostaviti ljude na Novoj Caprici i krenuti dalje ili im pomoći. Zahvaljujući njegovom povjerenju u nju, vratio joj je čin poručnice i poslao je na Novu Capricu da pronađe ključeve za lansiranje prizemljenih brodova. No, cijelo vrijeme je tajio od nje i Heloa da je njihova kćer još uvijek živa i zdrava [Exodus, prvi dio].