Zemlja

U kolonijalnim legendama Zemlja je uvijek označavala mjesto trinaeste ljudske kolonije. Prema navodima iz Svetih svitaka, Zemlju je naselilo trinaesto pleme Kobola, rastavši se od preostalih dvanaest plemena tijekom egzodusa sa Kobola. Nedugo po razornom cylonskom napadu na Kolonije preživjeli kolonijalni brodovi okupili su se oko Galactice, kao jedine obrane pred cylonskim napadima. Nakon što je Galactica uspjela prikupiti zalihe naoružanja iz skladišta na postaji Ragnar i potom obraniti preživjele koloniste, Adama je održao emotivan govor na komemoraciji za poginule u sukobu. Pritom je spomenuo Zemlju, izjavivši kako ona uistinu postoji.

Ustvrdio je kako su s lokacijom Zemlje upoznati samo najviši vojni dužnosnici. Međutim, u privatnom razgovoru s predsjednicom Roslin otkrio joj je kako nema pojma gdje se nalazi Zemlja i postoji li uopće. Nakon što ga je predsjednica ukorila što je lagao, Adama je istaknuo da je tim činom želio podići moral svoje posade, ali i svih preživjelih.

Iako je predsjednica isprva sumnjala u utemeljenost legende o Zemlji, kasnije ju je objeručke prigrlila. Toj su promjeni pogodovale vizije koje je Roslin učestalo proživljavala pod utjecajem korijena kamale, pripravka za liječenje tumora dojke od kojega je oboljela. Nakon što je izbjeglička flota otkrila Kobol, mitski planet s kojega potječe ljudska vrsta, predsjednica je, zajedno s svećenicom Eloshom, detaljnije proučila legendu o Ateninoj grobnici smještenoj na Kobolu, a unutar koje se, navodno, nalazio putokaz prema zemlji.

Međutim, za otvaranje Atenine grobnice bila je potrebna Apolonova strijela, koja se nalazila u Delfskom muzeju na Caprici. Stoga je predsjednica poslala Karu Thrace nazad na Capricu sa zadatkom da donese strijelu, u čemu je i uspjela. Nakon što su Adama, Roslin, Starbuck, Apollo i drugi pronašli i otvorili grobnicu te stavili Apolonovu strijelu u luk kipa Strijelca, našli su se na otvorenoj livadi pod noćnim nebom - na Zemlji. Nebeski svod je prikazivao položaj Dvanaest Kolonija viđenih sa Zemlje, i to kroz dvanaest sazviježđa zodijaka. Pritom je predsjednica prva uočila kako se radi o Dvanaest Kolonija označenih starim zastavama svake od njih. Oni koji su izgradili kamene obeliske na livadi, odnosno možebitnu projekciju svega toga, njome su nastojali prikazati izgled noćnog neba sa površine Zemlje.

Shvativši navedeno, Starbuck je citirala Svete svitke, navodeći kako je Zemlja mjesto odakle pripadnici trinaestog plemena mogu pogledati u nebo i vidjeti svojih dvanaestero braće. Lee je na svodu prepoznao prikaz maglice Laguna i na taj način pronašao referentnu točku za put prema Zemlji. Zapovjednik Adama je pritom napomenuo kako bi moglo proći dosta vremena dok flota ne dosegne navedene koordinate.

Napomena
U izvornoj seriji Battlestar Galactica (1978.) Zemlja je također trinaesta kolonija. Njeni stanovnici davno su se odselili sa Kobola, istovremeno kad i članovi preostalih dvanaest plemena. Kobol je napušten jer je, uslijed ekološke katastrofe, postao negostoljubiv za život. Prema navodima iz Knjige Riječi, trinaesto pleme otišlo je u suprotnom smjeru od onog u kojem su otišli pripadnici ostalih dvanaest plemena.

Podaci o njihovom odredištu nalaze se u grobnici devetog Gospodara Kobola. Nakon što je kapetan Apollo, tijekom posjeta Nebeskom hramu, ulovio signal na zastarjeloj frekvenciji "gama", posada Galactice ustvrdila je kako je riječ o signalu sa Zemlje. Radilo se o signalu zemaljske letjelice Apollo 11. Međutim, navedeni je signal izgubljen tijekom sukoba sa cylonskom baznom krstaricom.

U spin-offu izvorne serije, seriji Battlestar Galactica 1980, posada je otkrila Zemlju. Međutim, došli su na Zemlju tijekom 80-ih godina 20. st. i ubrzo uvidjeli kako je tehnološki nedovoljno razvijena da im pomogne u ratu s Cylonima.