11. Colonial Day (Dan Kolonija)

 "Politiku smatram vrlo dosadnom i nezanimljivom."
Glavni problem ove epizode je upravo njezina glavna priča, ona o Kvorumu dvanaestorice koja doista nije materijal vrijedan toga i bolje bi pristajao kao neka pozadinska priča jer joj je cilj isključivo pokazati kako funkcionira kolonijalna vlada, pokazati da ni Roslin nije imuna na političke zakulisne igre te dovesti Baltara na poziciju da, pod Šestinom kontrolom, ozbiljno naškodi floti. Također, jedan prilično očit problem je zaobiđen - ako stari ekonomski sustav više (očito) ne postoji i ne može funkcionirati, zašto bi bilo koga od civila bilo briga za svoje stare poslove? Kako je odlučeno tko će živjeti na luksuznom Cloud Nine? Takvo nešto bi moglo izazvati popriličan nemir u floti, ako se sjetimo da ostali brodovi nisu ni blizu toliko ugodni za život.

Pozadinska priča se pak rasplinjava na polovici epizode, kad netko ubije Valancea i ne saznamo o kome se radi (a nije Zarek, ako ćemo mu vjerovati na riječ). I sam način prilično podsjeća na nesposobne članove osiguranja na raznim brodovima Zvjezdane flote - netko je ušao kroz ventilaciju, prerezao čovjeku vene i pobjegao, bez da je itko izvana to primijetio. Loše izvedeno, u najmanju ruku. Je li to izvela Ellen Tigh? Priprema li nekakvu pobunu protiv Adame ili Roslin? Napetost je ostala u zraku, nema nam druge nego da čekamo kako će se to odigrati u daljnjim epizodama.

Ni ova epizoda nije prošla bez obaveznih baltarovskih kerefeka, od spavanja na sjednici Kvoruma do "spavanja" u kabini wc-a sa novinarkom: "Što ćeš učiniti sada?" - "Dati ću ti ekskluzivu". Tu je i nezaobilazna situacija ironije da Baltar dobiva sve više i više moći i ugleda. Prije svega ovoga, politika mu je bila dosadna, no čim je ugledao svjetlo reflektora, predomislio se. Vidjet ćemo što će on, "Ruka božja", sada biti spreman učiniti.

Na okupiranoj Caprici se napokon dogodio veliki obrat, Helo je zbrojio dva i dva. Šteta što nismo vidjeli neku njegovu žešću reakciju, no ne vjerujem da može daleko stići bez Sharonine pomoći.

Sve u svemu, Colonial Day je epizoda koja nikako ne može stajati sama za sebe (za razliku od ostalih) i koja služi za produbljivanje svemira Galactice, sastavljena od nekoliko priča od kojih nijedna nije dovoljno jaka da bude glavna.