Svemu dobrom mora jednom doći kraj

Nakon što su to već izjavili E.J. Olmos i K. Sackhoff, ovaj četvrtak su Ronald D. Moore i David Eick za časopis Variety potvrdili vijest da će četvrta sezona Battlestar Galactice biti njezina posljednja: "Ova serija je bila osmišljena tako da ima početak, sredinu i, naposlijetku, kraj. Tokom prošle godine, priča i likovi su se prilično približili tome kraju pa smo odlučili poslušati naše unutarnje glasove i završiti seriju onako kako mi to želimo."

Na tiskovnoj konferenciji od petka, producentski dvojac je malo podrobnije objasnio svoju odluku. "Negdje u sredini druge sezone smo ozbiljno počeli razmišljati o tome kakav bi kraj serije trebao biti, u kojem smjeru ide i što sve to znači", rekao je Moore. "Između druge i treće sezone smo odlučili da je sad pravo vrijeme da se serija privede kraju." Uvod u završetak serije je počeo na sredini treće sezone, kad je Tyrol otkrio Hram petorice. "Taj hram je pružio D'Anni uvid u 'posljednjih pet' i uključio znak koji pokazuje put prema Zemlji. U tom trenutku, obećali smo publici da se krećemo prema otkriću. Do kraja sezone, odlučili smo da ćemo otkriti četvero od posljednjih pet Cylona te da će jedan lik otići do Zemlje i vidjeti je. Da se nismo počeli kretati u tom smjeru, osjećali bismo se kao da varamo publiku ili se vrtimo u krug, umjesto da idemo naprijed i pomičemo granice. Nismo željeli biti u toj poziciji."

On i Eick su obećali da će nakon posljednje epizode gledatelji vidjeti definitivan kraj, a ne samo dodatna pitanja na koja se nije odgovorilo. Sa takvim krajem, neće se trebati dodavati ništa, jer nitko od njih ne računa na nastavak serije putem TV-filmova ili DVD-a. "Nemamo plan niti razmišljamo o tome da se kasnije nadovezujemo ili radimo novu seriju", rekao je Moore."No, nikad ne reci nikad, tko zna kako ćemo se osjećati nakon što napišemo završetak."

Nije se svim glumcima svidjela odluka da ovo bude posljednja sezona, rekao je Eick, "Neki od njih su razumjeli da je serija došla do svojeg prirodnog završetka. Bilo je i nekih koji su vjerovali da bi serija mogla duže potrajati i iznenadila ih je ova odluka. Sada se uglavnom svi koncentriraju na četvrtu sezonu, ne više kao na jedan veliki korak na potencijalno beskonačnom putovanju, nego kao na završni korak. Svi su joj se u potpunosti posvetili."

Izvor: SyFy Portal