Ron Moore o štrajku scenarista

Eric Goldman sa stranice IGN.com je nedavno otišao ispred studija Walt Disney gdje su članovi američkog sindikata scenarista prosvjedovali, a među njima je bio i Ron Moore, glavni producent Galactice.

Rekao je da je ovaj štrajk pokrenut radi Interneta, zbog toga jer pisci nisu bili plaćeni za materijale koje pišu, a čiji je sadržaj bio prikazan na Internetu. Kao primjer navodi prošlogodišnju web-seriju Resistance, za koju mu studio isprva nije želio platiti ništa, tvrdeći da se radi o promotivnom materijalu. Moore je taj prijedlog odbacio, ali je ipak napravio webizode. Nakon dosta natezanja, studio je ipak pristao platiti svima koji su sudjelovali u projektu. No, dio kompromisa je bio da studio ima potpuna prava na web-seriju te da je smije koristiti na koji god način želi. To iskustvo je Mooreu pomoglo da shvati u čemu je problem.

Moorea je, kao i većinu njegovih kolega pisaca, jako zasmetalo to što veliki studiji pokušavaju materijale pogurati kao "promotivne, čak i u onim slučajevima kada ti materijali imaju vlastite sponzore i oglašivače." Nadodao je, "kada se radi o promtivnom materijalu nas pisce mogu natjerati da pišemo bez da nam plate za uložen trud. I jednoj i drugoj strani je u interesu da riješe ove probleme jer štrajk nije od koristi. Mislim da će im [studijima, op.a.] postati jasno da moraju riješiti taj problem."

Što se tiče utjecaja štrajka na četvrtu sezonu, snimit će se 10 nastavaka, kako je SciFi Channel i zamislio, što će se i emitirati po rasporedu, od travnja, dok za preostalih 10 posljednjih nije ništa sigurno.

Moore je također potvrdio da pauza u snimanju neće biti problem za okupljanje glumaca jer su svi željni privesti seriju kraju. Iako scenariji nisu napisani, okvirna priča je tu i znaju u kom smjeru serija ide.

Moore je trebao režirati jedan nastavak koji se, ironično, trebao početi snimati idući tjedan, ali za sada ništa od snimanja i režiranja tog nastavka. Glumci također podupiru štrajk pisaca, jer ova situacija utječe na sve pisce, glumce i redatelje.

Hvala kolegici Adriani za tekst ove vijesti!

Izvor: IGN.com