1. He That Believeth In Me (Onaj koji vjeruje u mene)

Što znači Starbuckin povratak?
Nakon više od godine dana pauze između epizode Crossroads, drugi dio i ove, napokon nam se vraća Battlestar Galactica. Imali smo i više nego dovoljno vremena razmišljati i teoretizirati o posljedicama nekih saznanja iz prošle epizode, nadajući se da će He That Believeth In Me razriješiti barem neke dileme. To se nažalost nije dogodilo, samo su produbljene, ali imamo barem još 19 epizoda u kojima će se, prema riječima Ronalda Moorea, sve završiti.

Nastavljena su tri bitna događaja iz prošle epizode. Starbuckin povratak iz mrtvih, otkriće Tigha, Tyrola, Andersa i Tory Foster da su Cyloni te Baltarovi iznenadni spasitelji nakon završetka suđenja.

Definitivno najzanimljiviji dio epizode su Tigh i ekipa - iako su na svjesnom nivou u potpunosti odani svojim dužnostima, izgleda da ih podsvijest počinje polako mučiti. Scena kad Tigh ustrijeli Adamu u glavu je bila potpuno neočekivana i zaprepašćujuća, fenomenalno izvedena. Primijetite da u nekoliko navrata kroz epizodu navedenih četvero likova pred ostalima indirektno opravdavaju sebe kad govore o petero preostalih, svima (osim njima samima) nepoznatih Cylona. Andersu je vjerojatno ostala "knedla" u grlu kad mu je Starbuck rekla da ona ne bi ni razmišljala da ga ubije ako bi saznala da je Cylon.

Tigh je, po dobrom starom običaju, ponovo vlasnik najbolje rečenice u epizodi (ovaj put sa dodatnom ironijom, pošto je jasno da ni sam ne vjeruje u to): "Ti gadovi mene ne mogu programirati da im pomognem... Nema šanse!"

Onda, tu je Baltar. Epizodu je počeo svojim standardnim ponašanjem, pomalo zaprepašten cijelom strkom, bijegom sa suđenja nakon silnih tjedana stresa, nakon čega se našao usred nekakvog kulta, skupine luđaka (uglavnom žena, što njemu ne pada teško), ali vrlo brzo se istinski promijenio - valjda mu je došlo do glave da je, kako je i sam rekao, razočarao i napustio jako puno ljudi, zbog čega je, možda tek sada po prvi put iskreno prihvatio cylonskog monoteističkog Boga i iskreno poželio žrtvovati samoga sebe kako bi dječak preživio.

Što se događa sa Starbuck, ne može još biti jasno. Je li ona posljednji Cylon, je li klon sa farme na okupiranoj Caprici ili je uskrsnula, tek treba vidjeti. Sigurno je samo da je ona predodređena za neki viši cilj - koji, ako je za vjerovati cylonskom hibridu iz Razora, može biti i uništenje preostalih pripadnika ljudske rase.

Završetak epizode ne ostavlja mjesta za pretjeranu zabrinutost, čisto sumnjamo da je Roslin u bilo kakvoj opasnosti. Ali dobro, valjda je trebalo završiti epizodu na bombastičan način.

Ukratko, epizoda je odlična, bez ikakvih zamjerki, pravi jaki početak nove sezone. Možemo se samo nadati da će se stvari nastaviti odvijati ovim tempom te da neće biti nepovezanih epizoda koje su poprilično degradirale treću sezonu.