startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 20. Crossroads, Part 2 (Raskrižje, drugi dio)
Povratak na indeks sezone | Verzija za ispis | Članak je pročitan 74 puta

Produkcijski broj: 320
Premijera: 25. ožujka 2007.
Priča: Mark Verheiden
Režija: Michael Rymer
Broj preživjelih: nepoznat

Prethodna epizoda:
Crossroads, Part 1

Sljedeća epizoda:
He That Believeth In Me

Gostujući glumci:
Michael Hogan - Saul Tigh
Aaron Douglas - Galen Tyrol
Nicki Clyne - Cally Tyrol
Tahmoh Penikett - Karl Agathon
Alessandro Juliani - Felix Gaeta
Kandyse McClure - Anastasia Dualla
Michael Trucco - Samuel Anders
Mark Sheppard - Romo Lampkin
Donnelly Rhodes - doktor Cottle
Rekha Sharma - Tory Foster
Chelah Horsdal - Cassidy
Katee Sackhoff - Starbuck
Leah Cairns - Racetrack
Jen Halley - Diana Seelix
Brad Dryborough - Hoshi
Alison Matthews - Fallbrook
Susan Hogan - Doyle Franks
Stephen Holmes - novinar
Keegan Connor Tracy - mlada žena
William Samples - sudac
Lily Duong-Walton - Hera Agathon

Dok se brijao, admirala Adamu nazove predjsjednica Roslin zaželjevši mu dobro jutro. Otkrivši kako nema volje ustati se i ponovno ići na suđenje, zatraži od Adame da je raspoloži, na što joj ovaj na humorističan način zapovjedi da digne debelu lijenu guzicu iz postelje, pritom je ohrabrivši da bude čvrsta i ne klone duhom. Dok su Samuel Anders i Tory Foster vodili ljubav, Tory začuje glazbu i spomene navedeno Andersu. Iznenađeni Anders prizna joj kako je i on prrethodno čuo dotičnu glazbu. U tom trenutku u kabinu upadne Seelix i uhvati ih u nezgodnoj situaciji. Istovremeno, i Tyrol u polusnu čuje istu glazbu i, napustivši kabinu, kreće u ventilaciju kako bi pronašao izvor glazbe na Galactici.

Lee Adama predloži Baltaru i Lampkinu da pokušaju ići na poništenje suđenja, vjerujući kako im njihovi dosadašnji uspjesi u tijeku procesa više štete nego koriste. I dok se Lampkin slaže sa Leejem, Baltar ga optuži da mu želi naštetiti, a kako bi se se mogao povući sa slučaja. Dok Racetrack trenira novage za pilota Raptora, a među njima i Andersa, Tyrol hoda naokolo i pjevuši melodiju koju je čuo u snu. Nakon što ga Anders upita gdje je čuo navedenu melodiju, dvojac ubrzo shvati kako ih dotična podsjeća na nešto iz djetinjstva.

Ležeći u bolnici tijekom liječenja diloksinom, Roslin usnije isti san kao i Sharon Agathon koja se također nalazila u bolnici, zajedno sa svojom kćerkom. Obje kriknu i probude se istovremeno pa odluče popričati nasamo. Nešto kasnije, zajednički posjete Capricu Šest koja im ispripovjedi kako i ona ima iste snove. Ugledavši Heru, Carpica Šest ustvrdi kako osjeća da je mora zaštititi po cijenu vlastitog života. U međuvremenu, Tigh otkrije admirlu Adami kako stalno čuje nekakvu čudnu glazbu, zatraživši od njega da istraži o čemu je riječ. Nazad na suđenju, red je na svjedočenje Felixa Gaete. S obzirom na svoju duboko usađenu mržnju prema Baltaru, Gaeta odluči lagati, rekavši kako se Baltar nije odupirao postpisivanju naredbe o likvidaciji uglednih kolonista na Novoj Caprici. I dok Baltar protestira zbog lažnog iskaza, Lampkin odlučuje unakrsno ispitati Gaetu.

Nedugo potom, Lampkin odlučuje ići poništenje suđenja, unatoč Baltarovom protivljenju. Lampkin odlučuje pozvati Leeja Adamu da svjedoči, unatoč snažnom protivljenju tužiteljice. Međutim, istaknuvši nekoliko presedana, Lampkin ipak uspijeva uvjeriti suce da pozovu Leeja da svjedoči. Nakon što Lee odbije komentirati očeva stajališta, Lampkin ga upita zbog čega misli da Baltar zaslužuje pravedno suđenje. Lee odvrati kako Baltar nije počinio izdaju, navevši pritom primjere drugih koji su u prošlosti počinili nedjela, poput predjednice, njegova oca i njega samoga pa im je ipak bilo sve oprošteno. Pritom izrazi svoju vjeru u postojanje zakona i njihova provođenja, posebice jer su, prema njegovom viđenju, od uništenja kolonija naovamo postali više banda a manje civilizacija. Stoga je Baltaru potrebno osigurati pravedno suđenje, posebice stoga jer mu nije oprošteno kao drugima. Pritom izrazi viđenje kako se u suđenju Baltaru ustvari ogledava krivnja njih svih, te da je on na neki način žrtveni jarac njihovih grešaka. Po završetku Leejevog svjedočenja svi ostanu u tišini, a suci se povuku u svoje odaje kako bi vijećali o presudi.

Nedugo potom, Baltar je oslobođen, sa sa tri sudačka glasa u njegovu korist, a dva protiv njega. Ubrzo u sudnici nastane opći urnebes pa marinci odluče skloniti Baltara na sigurno. Dajući izjavu za novinstvo Baltar uvrijedi admirala Adamu na što mu Lee zaprijeti da ne pretjeruje. Nakon što Baltar zatraži od Lampkina da mu pomogne oko promocije njegove knjige, Lampkin mu odvrati kako je njihova suradnja završena. Baltar u tom trenutku shvati kako je, iako slobodan, čovjek bez državljanstva, bez posla, bez prijatelja pa čak i bez mjesta za svakodnevni život. Istovremeno, admiral Adama prizna predsjednici da je glasao kako Baltar nije kriv i tako ga oslobodio. I dok bijesna predsjednica pokušava shvatiti razloge takvog Adaminog poteza, admiral joj odvrati kako netko nije nevin ukoliko je oslobođen, već da je to samo rezultat nesposobnosti tužitelja da dokaže krvnju, istkanuvši pritom kako nitko ne traži da se oprosti i zaboravi sve zlo koje je Baltar nanio, no da ih to ne smije sputavati u prošlosti.

Adama zapovijeda posljednji skok prema Ionijanskoj maglici. Nakon uspješno izvršenog skoka, Adama zapovijeda skeniranje područja u potrazi za neprijateljskim letjelicama. Međutm, Roslin se u tom trenutku onesvijesti, a diljem flote počnu se gasiti izvori enegrije, ostavljajući sve brodove, uključujući i Galacticu, da lebde bez pogona opasno blizu jedni drugima. Pokušavajući iskoristiti kaos i doći na sigurno, Baltar naleti na tri žene, koje mu kažu kako će ga odvesti na sigurno.

Tajanstvena glazba biva sve glasnija, pa Tigh, Tyrol, Foster i Anders čuju sve skladniju melodiju. Svi su privučeni u Galactičinu teretanu, gdje napokon shvaćaju kako su svi oni ustvari Cyloni. Ubrzo počnu svi zajedno pjevušiti glazbu, dok ih u jendom trenutku ljutiti Tigh ne prekine. Zatvorivši vrata dvorane, Tigh konstatira kako je on, bez obzira na sve, Saul TIgh, priapdnik Kolonijalne flote i da mu to nitko neće oduzeti. S navedenim se slože i ostali. U međuvremenu, Galactica uspijeva obnoviti napajanje, a na dradisu se u tom trenutku pojavljuje velika cylonska flota. S obzirom na veliki nedostatak energije, Helo konstatira kako će biti potrebno najmanje dvadeset minuta da civilni brodovi izvrše nadsvjetlosni skok. Admiral Adama vjeruje kako će tada biti prekasno. Svi od pet novootkrivenih Cylona vraćaju se na svoja mjesta kako bi pomogli obrani Galactice i flote od nadolazećeg napada. U međuvremenu, admiral Adama naređuje lansiranje lovaca i aktivaciju nuklearnog arsenala.

Istovremeno, u jedan od lovaca uskače i Lee Adama i izlijeće u svemir. Ukazavši kontroli leta kako se nalazi u Viperu 3, kreće u potjeru za metom registriranom ba viperovom DRADISU. Ubrzo u gustim oblacima unutar maglice pokraj njega proleti lovac tipa II. Prije nego li se snašao, navedeni lovac nađe se u formaciji s njime, a Lee trenutak kasnije prepozna prijateljsko lice kako ga pozdravlja iz njega - Karu Thrace. Starbuck mu naloži da se ne plaši, kako je to uistinu ona, te da je bila na Zemlji i kako će ih odvesti do nje.

Autor :
Miroslav Bartulović


 

Apollo: "Na koliko ste načina glupi vas dvojica?" - "Na više nego što možemo izbrojati." - Leejev razgovor sa Helom i Tyrolom u zatvoru
 

 

 

 


2 trenutno online
120,106 posjeta
8 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.