startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Adama, William
Verzija za ispis | Članak je pročitan 24 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Edward James Olmos
Dob: šezdesete
Kolonija: Caprica
Borbeni naziv: Husker
Roditelji: Evelyn i Joseph
Rodbina: sinovi Lee i Zak (preminuo)
Bračno stanje: oženjen sa Caroline (vjerojatno preminula)
Dužnost: zapovjednik, borbena krstarica Galactica
Čin: admiral

William Adama je dijete iz braka Josepha i Evelyn, rođen je na Caprici. Majka mu je bila računovođa, a otac je bio odvjetnik specijaliziran za društvene slobode [Litmus]. Razveli su se dok je on bio u svojim pubertetskim godinama.

Za vrijeme Prvog cylonskog rata je služio u Kolonijalnoj vojsci kao pilot. Navodno je dobio borbeni naziv "Husker" zbog svojeg hrapavog glasa. Dokazao se kao nadareni lovački pilot kad je na svom prvom zadatku uništio jedan cylonski brod. Svoje tisućito slijetanje je obavio za vrijeme službe na borbenoj krstarici Atlantia [Act of Contrition], dok je imao čin poručnika.

Nakon primirja sa Cylonima, oženio se svojom dugogodišnjom djevojkom, Caroline. Imali su dva sina, Leeja i Zaka, prije nego li što je Adama počeo provoditi duge periode službe daleko od kuće. No, to svejedno nije zaustavilo oba njegova sina da se prijave u vojsku za pilote lovaca.

Za vrijeme svoje obuke, Zak Adama je stupio u romantičnu vezu sa svojom instruktoricom leta Karom Thrace, s kojom se zaručio nekoliko dana prije letačkog ispita [Act of Contrition]. Zbog toga je Thrace dopustila da joj se osjećaji umiješaju u posao, pa je dala Zaku prolaz, iako ga je trebala srušiti [Miniserija]. Zak je kasnije poginuo za vrijeme rutinskog leta.

Kao posljedica sinove smrti, Adama se suočio sa propadanjem braka i udaljavanjem od starijeg sina, Leeja. No, zbližio se sa Karom Thrace, i između njih je nastala takva veza da je ona napustila mjesto u školi leta i preselila se u jednu od eskadrila lovaca na Adaminoj Galactici, gdje je služila oko dvije godine prije nego li su se Cyloni ponovo pojavili [Act of Contrition].

Unatoč razvodu, Adama još uvijek nosi vjenčani prsten, što pokazuje njegove osjećaje prema svojoj bivšoj ženi [Water].

On je rođeni vojni vođa, što je dokazao svojom karijerom u kojoj je došao do čina zapovjednika, zaduženog za kolonijalnu borbenu krstaricu. Posjeduje rijetku kombinaciju vrlina koje čine dobrog vođu - oštroumnost, sposobnost da zadobije poštovanje od svakoga, skroman pristup koji mu omogućava da se postavi u situaciju svih svojih podređenih, intuiciju, inteligenciju, povjerenje u svoje sposobnosti, te sposobnost slušanja i prihvaćanja tuđih savjeta. Sve te kvalitete se ogledaju činjenicom da ga cjelokupna posada Galactice neizmjerno cijeni, i znaju da mu se uvijek može prići [Miniserija].

Naravno, ima i mana, kao što je nepovjerenje u političare, te njegov jak osjećaj odanosti prema onima koje smatra dijelom obitelji i prijateljima. Teško je prihvatio Lauru Roslin kao predsjednicu [Miniserija, 33, Water], no nakon događaja sa Leobenom Conoyem [Flesh and Bone] je započeo kvalitetno surađivati s njom. Potonju manu je pokazao svojom podrškom prema pukovniku Tighu, te svojim postupcima nakon što je Kara Thrace nestala u akciji [You Can't Go Home Again].

Unatoč Tighovom očitom problemu sa alkoholizmom [Miniserija, Scattered], Adama ga je zadržao na mjestu prvog časnika, dok bi ga svaki drugi zapovjednik premjestio na neki beznačajni uredski posao kako bi izbjegao sramotu. Iako je ovo demonstriralo Adamino dugogodišnje bezuvjetno prijateljstvo sa Tighom (služili su zajedno na teretnom brodu nakon prvog rata, pa ga je Adama kasnije uzeo sa sobom nakon što se vratio u Kolonijalnu vojsku), samom pukovniku to nije učinilo uslugu - posada i časnici Galactice se otvoreno sukobljavaju s njime i ne poštuju ga, što mu definitivno nije pomoglo u rješavanju tog problema.

U slučaju Kare Thrace, Adamina odanost prema njoj je ugrozila sigurnost cijele flote (a samim time i preživljavanje ljudske rase), jer on nije htio prekinuti operaciju spašavanja nakon što je pretpostavljeno vrijeme njezina preživljavanja isteklo.

U vrijeme iznenadnog cylonskog napada na svih dvanaest kolonija, William Adama je odsluživao svoje posljednje tjedne na Galactici. Nakon pedesetak godina službe, masivni ratni brod je bio predviđen za izlaz iz vojne službe, pa je jedna od Adaminih posljednjih dužnosti bila da ga preda civilnoj vlasti, koju je predstavljala ministrica obrazovanja Laura Roslin, koja bi brod pretvorila u spomen-muzej na rat sa Cylonima [Miniserija]. Kao dio ceremonije, netko je odlučio da bi prikladna počast za zapovjednika bila da njegov sin, bojnik Lee Adama, vodi počasni prelet lovaca, i to u očevom lovcu tipa II, što je bila vrlo ironična situacija, s obzirom na loš odnos između njih dvojice.

Nakon napada na kolonije, Adama je odlučio predvoditi ostatak čovječanstva istom predanošću koja ga je krasila tokom cijele njegove vojne karijere. Disciplina je na Galactici ostala nepromijenjena, a brod funkcionira vrhunskom učinkovitošću unatoč nedostatku vojne podrške i smanjenom broju lovaca i posade.

Kao borbeni veteran, više je nego sposoban za strateške i taktičke operacije i donošenje važnih odluka. Nakon uništenja stožera Piconske flote i smrti admirala Nagale, bez oklijevanja je preuzeo upravljanje kolonijalnom obranom i počeo smišljati odgovor na iznenadni napad. Nakon što se uvjerio u uzaludnost borbe protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, shvativši da ima oko 50 tisuća života u rukama, počeo je razmišljati taktički, i uvijek je uspio biti barem jedan korak ispred Cylonskih progonitelja. Ne samo to, bio je dovoljno domišljat da svakoj preživjeloj osobi da razlog za nadu u budućnost - legendu o Zemlji.

Osim rigoroznih dnevnih problema pri zapovijedanju brodom, morao se suočiti sa problemom Cylona ljudskog izgleda koji su se infiltrirali u flotu [Litmus, Flesh and Bone, Secrets and Lies] i mogućnosti da je jedan od sabotera upravo na Galactici [Water]. Osim ovoga, morao je redefinirati granice vojnog i civilnog vodstva, radeći najbolje što može sa Laurom Roslin, predsjednicom naroda 12 kolonija, nakon smrti predsjednika Adara i ostatka njegovog kabineta.

Događaji koji su se dogodili nakon napada su uvjerili Adamu da se pokuša pomiriti sa svojim sinom Leejem. Iako se često ne slažu, potrebe posade Galactice i ljudskog roda kao cjeline su im pomogle da se bolje razumiju i zaborave na svoje različitosti.

Nakon gubitka sedam lovačkih pilota, Adama je bio primoran suočiti se sa istinom o smrti svojeg sina Zaka i uloge Kare Thrace u svemu tome. To je na neki čudan način postao katalizator koji je nju natjerao da mu prizna svoju krivnju, zbog čega je on shvatio koliko mu je Lee dragocjen, te koliko je naporan otac bio [You Can't Go Home Again, The Hand of God], zbog čega je priznao svoju ljubav i poštovanje prema sinu, te nadišao ljutnju prema njoj [Act of Contrition].

Na početku katastrofe je iskoristio legendu o Zemlji kako bi učvrstio zajedništvo među preživjelima. Na nesreću, to je kasnije stvorilo sukob vojnih i civilnih vođa u floti. Nakon slučajnog otkrića Kobola, kojeg je predsjednica Roslin protumačila kao njihovu sudbinu, Adama se suočio situacijom koja bi u normalnim uvjetima završila vojnim sudom. Naime, dok su članovi njegove posade bili u cylonskoj zamci na Kobolu, naredio je Kari Thrace da uzme zarobljeni cylonski brod i uništi njihovu krstaricu u orbiti Kobola. No, nju je predsjednica uspjela uvjeriti da se vrati na Capricu i uzme Apolonovu strelicu iz jednog muzeja [Kobol's Last Gleaming, prvi dio].

Posljedica ovoga je bio svojevrsni državni udar, jer je Adama odlučio prekinuti njezin predsjednički mandat, te uhićenje Leeja Adame koji se usprotivio pukovniku Tighu kad je otišao uhititi Roslin. U isto vrijeme je poslao poručnicu Sharon Valerii da uništi cylonsku krstaricu iznad Kobola. Nakon povratka sa uspješno obavljenog zadatka, Valerii je iznenada izvadila pištolj i ranila Adamu sa dva metka u prsa iz neposredne blizine, dok joj se on spremao čestitati [Kobol's Last Gleaming, drugi dio]. Došao je do ruba smrti, no uspjeli su ga održati na životu. U isto vrijeme je Tigh preuzeo zapovjedništvo nad Galacticom [Scattered].

Nakon tjedan dana provedenih u bolnici, iako oslabljen, Adama se vratio na svoju dužnost i odmah donio određenu mirnoću na Galacticu. U to vrijeme je predsjednica Roslin planirala odvesti dio flote sa sobom prema Kobolu, što je Adama i dopustio, misleći da će odvesti dva-tri broda. No, odvela je oko trećinu flote. Adama je održao konferenciju u kojoj je rekao da ne namjerava moliti ih da se vrate te da oni više ne pripadaju floti, no nakon privatnog razgovora sa Duallom je odlučio oprostiti svima i ujediniti flotu [Home, prvi dio]. Zbog toga je osobno otišao na Kobol, gdje se pomirio sa Leejem i predsjednicom Roslin, no morao se suočiti sa jednom kopijom Sharon Valerii koju je pokušao ugušiti. Zajedno sa Roslin i ostalima, pronašao je Ateninu grobnicu i otkrio da Zemlja doista postoji, te kamo otprilike trebaju ići [Home, drugi dio].

Nakon nekoliko dana, zajedno sa predsjednicom je odlučio dopustiti novinarki D'anni Biers da napravi reportažu o ljudima na Galactici, kako bi približio njihov mukotrpni rad ostatku civilne populacije flote [Final Cut].

Nakon dolaska borbene krstarice Pegasus, predao je zapovjedništvo nad flotom admiralici Cain. No, nakon što je bez ikakve istrage osudila njegove ljude na smrt, naredio je svojim lovcima da napadnu Pegasus [Pegasus]. No, uskoro je prekinuo sukob jer je poručnica Thrace nevidljivim brodom slikala cylonski brod za kojeg se ispostavilo da je "brod uskrsnuća". Predsjednica mu je rekla da mora ubiti admiralicu Cain ako želi sam preživjeti, te da je to za dobrobit flote. Ta ideja mu se nimalo nije svidjela, no nakon premišljanja je odlučio povjeriti taj zadatak satnici Thrace, koju je admiralica upravo bila unaprijedila, i svom sinu Leeju [Resurrection ship, prvi dio]. Nakon uspješno izvedenog napada na cylonsku flotu, predomislio se, rekavši da "nije dovoljno samo preživjeti, potrebno je biti vrijedan preživljavanja". Nije bio svjestan činjenice da se u tom trenutku i admiralica Cain predomislila u vezi njegovog ubojstva.

Baltar je oslobodio cylonku Ginu, koja se potom osvetila admiralici Cain, ubivši je. Ubrzo je Predsjednica unaprijedila Adamu u čin admirala, jer je postao nadređeni časnik zapovjedniku Pegasusa. Tada je poljubio Lauru Roslin, kojoj su to bili, kako je izgledalo, zadnji dani života [Resurrection Ship, drugi dio].

Kad je Roslin naredila da se usmrti dijete Agathona i Valerii, Adama je oklijevao. Srećom, spasio ga je Baltar koji je iskoristio djetetovu krv kako bi izliječio predsjednicu [Epiphanies]. Istovremeno se morao nositi sa predstavnicima pokreta za mir sa Cylonima - nakon što ga nije uspio uvjeriti da Cyloni ne žele mir, nego pobiti sve žitelje flote, bacio je njihovog vođu u zatvor.

Kad je saznao da je Tigh u suradnji sa Roslininom pomoćnicom lažirao izbore u njezinu korist, morao je donijeti tešku odluku - nije želio postati poput admiralice Cain, pa je odlučio da se javnosti kaže kako je došlo do pogreške u prebrojavanju glasova. Nakon što je ljutiti Baltar od njega zatražio službenu istragu, Adama mu je odbrusio da "uzme svoju pobjedu i ode" [Lay Down Your Burdens].

Poslao je svog sina Leeja da pomogne tadašnjem zapovjedniku Pegasusa, Garneru, dovesti stvari u red. Nakon što je Garner poginuo, upitao je Leeja što je naučio iz primjera i unaprijedio ga u čin zapovjednika te mu dao zapovjdeništvo nad tim brodom [The Captain's Hand].

U godini cylonske odsutnosti, ostao je na mjestu zapovjednika flote. Ne očekivajući da će se takvo što ikad desiti, nekoliko sati prije dolaska Cylona je nagovorio Tigha da ode sa Galactice i pridruži se svojoj ženi na Novoj Caprici. Kad su Cyloni došli, u brzom dogovoru sa Leejem i ostalim brodovima koji nisu sletjeli na planet je odlučio da se povuku i pregrupiraju [Lay Down Your Burdens, drugi dio]. Četiri mjeseca nakon ponovnog dolaska Cylona, činjenica da je spustio gard i iznevjerio one za koje se morao brinuti ga je mučila. Nije bio siguran da može izvesti operaciju spašavanja sve dok nije razgovarao sa Sharon Valerii koja je od kolonizacije Nove Caprice postala jedna od osoba kojoj on najviše vjeruj. Rekla mu je da mora pronaći način da si oprosti [Precipice]. Nakon toga je Tigh uspio uspostaviti kontakt, te je Adama pokrenuo operaciju spašavanja [Exodus, prvi dio].

Adamin osjećaj krivnje koji se uvijek nalazio njegdje sakriven duboko u njemu produbio se Tighovim stalnim predbacivanjem zbog oprosta izdajnicima koji su surađivali sa Cyloncima na New Caprici.Usprkos činjenici da su izdajnici surađivali sa Cyloncima Adama se zalaže za njihov oprost. Ta podijela u floti na izdajnike i ne izdajnke stajala bi opstanka cijele Flote [Collaborators].

Kada je čuo da za pad morala u floti čiji su izravni uzroci kritike i optužbe od strane Pukovnika Tigh-a i Starbuck usmjerene prema pripadnicima flote koji su ostali na Galactici, te da su te kitike pomalo počele uništavati jedinstvo i moral odlučio je stvari uzet u svoje ruke. Zaprijetivši Starbuck da se trgne i postane oficir ili da napusti Galacticu. Također je naredio Pukovniku Tigh-u da ode u svoju kabinu i ne izlazi iz nje sve dok ne postane čovjek kakvog je poznavao proteklih 30 godina [Torn part one].

Kada su naišli na Cylonski bazni brod koji je bez kontrole plutao u Svemiru saznali su da Cylonce uništava virus koji se nalazio na odašiljaću koji su unesli na brod. Adami se nije činilo u redu da upotrijebe virus kao oružje za genocid. Ali ako predsjednica Roslin izda zapovijed za upotrebu virusa postupit će prema njezinoj zapovijedi. Jedan od članova posade je ručno okrenu venitalcijski sistem tako da je zrak koji je trebao izlaziti van ulazio natrag u čelije, i upravo zbog toga su se cylonci ugušili prije nego su se uspjeli downloadti. Adama nije htio pokrenuti istragu o tom događaju, jednostavo je želio da se konačno priča o virusu završi [A measure of salvation part two].

Kao zapovijednik broda Battlestar Valkyrie Adama je poslao bulldoga po zapovijedi admiraliteta koji je raspolagao podatcima o aktivnostima cylonaca u neutralnoj zoni, na izviđačku misiju da istraži da li ima cylonskih aktivnosti u neutralnoj zoni. Da ih cylonci ne otkriju morao je izdati naredbu za uništenjem bulldogov izviđačkog brod. Sada povratkom bulldoga iz mrtvih Adamu je izjedala krivnja te je odlučio dati ostavku i odbiti medalju časti. Ali sa pravim argumentima predsjednica Roslin ga je odgovorila od ostavke, te je primio medalju časti ali ne radi sebe nego radi flote koja je u ovim teškim vremenima trebala heroja [Hero].

Njegov skriveni osjećaj krivnje izašao je na vidjelo pred cijelom flotom za vrijeme boksa. Sa riječima sa kojima se obračao floti govorio je kako od onog trenutak kada je počeo sklapati prijateljstva sa pripadnicima svoje flote njegov gard je bio spušten i od tog trenutka ljudi su počeli ginuti. I upravo radi takvih događaja kao admiral ne može si priuštiti takva prijateljstva koja i nisu primjerena za ratni brod [Unfinished bussines].

Također njegovi osjećaji prema Caroline jednom godišnje isplivaju na površinu, na njihovu godišnjicu. Na taj dan vadi sliku sa vjenčanja i dopušta si biti samo Bill Adama te razmišlja o svojoj ženi, svojim pogreškama i neuspjelom braku koji je iza njega. Također razmišlja o čudnoj situaciji sa Laurom, koja možda postaje nešto više od samo predsjednice Roslin. Na kraju tog dana ostavlja sliku nazad u ladicu do iduće godine, i ponovno postaje Admiral Adama [A day in life].

Dokazuje se kao vođa koji ne ostavlja svoje ljude kada pristaje na razgovor sa cyloncima kako bi izvukao ljude koji su u Hramu Petorice. Kada je saznao da je mala Hera živa rekao je Helo i Sharon zbog spoznaje kroz što sve prolazi roditelj koji je izgubio dijete [The eye of Jupiter 1, Rapture].

Adamin odnos sa Leeom postaje sve napetiji, i kulminira na taj način da Leeo daje ostavku na mjesto zapovijednika i postaje Baltarov branitelj [The son also raises, Crossroads, prvi i drugi dio].Naravno Adamu najviše emocionalno pogađa gubitak Starbuck koju je smatrao vlastitom kćeri [Maelstrom].

Adama je izvučen kao admiral koji sudjeluje u sudskom vijeću koje donosi doluku u slučaju Baltarove optužbe. Adama glasa za Baltarovo oslobođenje, zbog toga jer je obrana dobro odradila posao te je morao glasati za oslobađajuću presudu. To se nije nimalo sviđalo predsjednici Roslin [Crossroads, prvi i drugi dio].

Autor : Ranko Čop
Adriana Turudić


 

"Garner je bio naviknut raditi sa strojevima. Zapovjedništvo se bazira na ljudima." Lee Adama o manama zapovjednika Garnera
 

 

 

 


2 trenutno online
120,106 posjeta
8 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.