startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Agathon, Karl C.
Verzija za ispis | Članak je pročitan 17 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Tahmoh Penikett
Dob: kasne dvadesete
Borbeni naziv: Helo
Bračno stanje: oženjen sa Sharon Valerii
Dužnost: pilot raptora, BK Galactica
Čin: poručnik

 Poručnik Karl C. Agathon
Za vrijeme napada na Kolonije, poručnik Karl C. Agathon je zajedno sa Sharon Valerii letio izvidnim brodom koji je pratio posljednju skupinu lovaca. No, svi lovci su uništeni, a cylonski projektil je oštetio njihov brod i ozlijedio Hela dok su se vraćali prema Galactici, tako da su bili prisiljeni aterirati na Capricu. Boomer je uspjela popraviti brod, no u tom času je naišla skupina preživjelih u napadu i zahtjevala da ih odvedu sa Caprice. Odlučili su uzeti svu djecu iz grupe i nekolicinu civila koje su izabrali izvlačenjem brojeva. Helo je prepoznao doktora Baltara u gomili i prepustio mu svoje mjesto na brodu, tvrdeći da će ostatak čovječanstva više profitirati sa znanstvenikom negoli sa vojnikom [Miniserija].

Odvojio se od preostalih preživjelih i nakon šest provedenih dana u šumi, preživljavajući zahvaljujući anti-radijacijskim injekcijama, su ga uhvatili Cyloni, koje je predvodila Broj Šest. Zatim ga je "spasila" druga Boomerina kopija, jer nije bio svjestan činjenice da Cyloni izgledaju kao ljudi te da je ona jedna od njih [33]. Vodila ga je po Caprici kao dio plana da se on zaljubi u nju. Nekoliko situacija je stvoreno kako bi se to što lakše dogodilo - atomsko sklonište ispod restorana [Act of Contrition] i Valeriino hvatanje od strane Cylona [You Can't Go Home Again, Litmus].

No, cylonski plan je pošao krivim smjerom nakon što se i sama Sharon zaljubila u Hela. Ovog puta je zaista odlučila spasiti ih, pa su krenuli prema okupiranoj vojnoj bazi u Delfima. Tijekom putovanja, Agathon je primijetio grupu cylonskih centuriona koju je predvodila jedna kopija Broj Šest (a Boomer je ubila jednu kad ga je spasila), pa je zaključio da Cyloni koriste ljudske klonove. Na ulazu u bazu je primijetio još jednu Sharon i pobjegao od nje, zaključivši da je i ona Cylon [Colonial Day].

Ona ga kasnije sustiže i govori mu da nosi njegovo dijete, pa je on odlučuje ne ubiti. Govori mu da trebaju otići u Delfski muzej te da će mu pomoći da pobjegne s planeta [Kobol's Last Gleaming, prvi dio]. Tamo susreću Karu Thrace koja je upravo u tučnjavi ubila jednu kopiju Broj Šest i uzela Apolonovu strijelu. Nakon što je Starbuck primijetila Valerii, pokušala ju je ubiti, no Helo ju je spriječio, rekavši da je trudna s njime [Kobol's Last Gleaming, drugi dio]. Valerii je pobjegla i uzela cylonski lovac, pa su Starbuck i Helo otišli u Starbuckin stari stan [Scattered]. Kasnije su naišli na pokret otpora sa Caprice [Resistance].

 Helo i Sharon susreću Starbuck na Caprici
Agathon, Anders (vođa pokreta otpora) i ostali su krenuli spasiti Karu iz cylonske "farme", nakon što se vratila Boomer i rekla im gdje se nalazi. U samom okršaju sa Cylonima im je pomogla, uništivši centurione oružjem sa teškog lovca kojeg je ukrala iz cylonske baze [The Farm]. Uskoro su se vratili u flotu, na brod Astral Queen, gdje je Lee Adama napao Valerii jer mu je ranila oca, na što je Helo reagirao zaprijetivši Apollu pištoljem [Home, prvi dio].

Uskoro su otišli na Kobol tražiti Ateninu grobnicu, a Apollo je putem rekao Starbuck da mu se gadi što je Helo zaljubljen u Cylonku. Agathon je tamo priznao Sharon da je doista voli i vjeruje joj. Dok su ulazili u grobnicu, zapovjednik Adama je naredio šefu Tyrolu da čuva Agathona, Valerii i Toma Zareka, ne vjerujući im [Home, drugi dio].

Povratak na Galacticu, skoro tri mjeseca nakon što je proglašen mrtvim, nije bio ugodan za Hela. Većina članova posade je smatrala njegovu vezu sa Valerii neprikladnom ili čak odvratnom. No, stekao je poštovanje nekih članova posade nakon što je predložio da se koriste karbonske legure za oplatu novog lovca. Također, potukao se sa Tyrolom nakon što su razgovarali o njihovoj zajedničkoj ljubavi prema Sharon, no shvatili su da od toga neće biti ništa, pa su prihvatili situaciju kakvom je bila [Flight of the Phoenix].

 Pretučeni Agathon u pritvoru Pegasusa
Nakon hvalisanja pijanih članova Pegasusove posade, bio je spreman potući se s njima, no on i Tyrol su odjurili u pritvor na Galactici nakon što su čuli da će poručnik Thorne sa Pegasusa ispitati i kasnije silovati Valerii. U tučnjavi je Thorne poginuo, a njih dvojicu je admiralica Cain osudila na smrt, zbog čega je Adama poslao lovce protiv njezine krstarice [Pegasus]. No, misija protiv cylonskog "broda uskrsnuća" je odgodila i taj sukob i njihovo smaknuće [Resurrection Ship, prvi dio]. Nakon što je admiralica Cain ubijena, tadašnji novi zapovjednik Pegasusa Fisk ih je oslobodio [Resurrection Ship, drugi dio].

Kad je na samrti predsjednica Roslin naredila da se obavi pobačaj na Valerii, Agathon je stao na put Adami i marincima, držeći ruku na svom pištolju. Ponudio se da uzme izvidni brod i ode iz flote, skupa sa Valerii, što admiral nije namjeravao dopustiti. Situaciju je riješio doktor Baltar koji je iskoristio djetetove stanice kako bi spasio život predsjednici, istovremeno dopustivši da njihovo nerođeno dijete ostane živo [Epiphanies]. No, Roslin i Adama su svejedno ostali odlučni da Valerii ne smije odgajati to dijete, pa su nakon njegovog rođenja njima rekli da je djevojčica - Hera - umrla nedugo nakon poroda, a dijete su dali posvojiti [Lay Down Your Burdens, prvi dio].

Godinu dana nakon navodnog odlaska Cylona, Agathon je na Galactici vršio ulogu taktičkog časnika (umjesto Gaete). U tom vremenu se oženio sa Sharon Valerii koja se cijelo vrijeme nalazila u pritvoru i koja je uzela njegovo prezime. Usprkos činjenici da su Agathon i Valerii postali njegove osobe od gotovo najvišeg povjerenja, cijelo to vrijeme im je tajio da je njihova kćer živa.

Zbog Tighovih odluka Agathon je smijenjen sa dužnosti Xo [Collaborators].Nakon toga Agathon se dobro iskazao kao desna ruka Admiralu Adami i upravo radi toga dobio je čin Kapetana ( ne zna se točan datum kada je dobio čin Kapetana) [Torn]. Kada je Predsjednica Roslin odlučila upotrijebiti virus koji uništava Cylonce kao oružje za izvršenje genocida, Hello se snažno protivi toj odluci. Te je na kraju sabotirao cijelu misiju. Adama znajući da je saboter upravo Hello ne odlučuje kazniti ga [A Measure Of Salvation].

Sudjelovao je u borbi koju je Flota organizirala da bi se podigao moral Flote. U ringu se borio protiv Lee Adame i proglašen je pobjednikom u tom meču [Unfinished Business]. Vratio se pilotskoj dužnost te je letio u Raptoru u misiji prikupljana hrane za Flotu na Algae Planetu [The Passage]. Za vrijeme te misije također se pojavljuju Cylonci koji pregovaraju sa Flotom, Cylonci govore da je Hera živa. Njegova supruga Atena ne vjeruje u tu priču, ali kada dolazi Admiral Adama dolazi sa tom istom viješću povjerovali su [The Eye Of The Jupiter].

Atena smatra da je jedini način da dođu do Here da uskrsne i na taj način se vrati među Cylonce kako bi mogla vratiti njihovo dijete Heru. Moli Agathona da ju ubije, Agathon ju ubija. Atena uspješno vrati Heru zajedno sa Caprica Šesticom [Rapture]. Aghatonu je Admiral Adama zapovijedio da se pobrine o izbjeglicama koje su na Galactici, među izbjeglicama bilo je mnogo Sagittaronaca. Mnogi od nijh su izgledali kao da boluju od Malorac infekcije. Kada mu se obratila Gospođa King, majka od jednog umrlog Sagittaronca koji je navodno umro od Marolac infekcije.

Ta gospođa King dolazi Agathonu i optužuje Dr. Roberta da je ubio njezinog sina. Agathon započinje istragu, sukobljujući se sa Tighom, Adamom i Dr. Cottelom. Ali na kraju Dr. Cottle dolazi do dokaza da je ipak Dr. Rober ubijao Sagittaronce radi svojeg nekog sludog plana. Admiral Adama se osobno ispričava Agathon [The Woman King]. Za vrijeme privatnog sastanak sa Admiralom Adamom Agathon priznaje da je on sabotirao misiju u vezi virusa koji ubija Cylonce, Admiral Adama mu tada govori da li je siguran da želi razgovarat o tome se njime. Agathon na to mu odgovara da je siguran [bonus scena na kraju nastavka The Woman King].

Agathon se ponovno vrača letanju i postaje drugi rangirani pilot u Floti nakon smrti Starbuck i Kat. Dva tjedna nakon Starbuckine smrti zamjenjuje Lee Adamu kao CAGA [The Son Also Rises].Nakon što se razbuktala Tihgova ovisnost alkoholu Hello ga zamjenjuje na mjestu prvog Zapovijednika. Tada vođen predosjećajem govori da se nešto loše sprema za Flotu [Crossroads, prvi dio]. Kada je Tigh došao na svoje zapovijedno mjesto Agathon ostaje u CICu [Crossroads, drugi dio].

Autor : Ranko Čop,
Adriana Turudić


 

"Adar je bio idiot." - Adama o bivšem predsjedniku
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.