startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Baltar, Gaius
Verzija za ispis | Članak je pročitan 24 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: James Callis
Dob: srednje tridesete
Kolonija: Caprica
Bračno stanje: neoženjen
Dužnost: predsjednik Dvanaest Kolonija Kobola

Zasigurno je jedan od najvećih genija u povijesti Dvanaest Kolonija. Prije cylonskog napada na Kolonije, Baltar je radio za Ministarstvo obrane. Pridruživši se izbjegličkoj floti na čelu sa Galacticom, postao je predsjedničin znanstveni savjetnik, a kasnije i potpredsjednik. Zbog iznimnih dostignuća u području izgradnje računalnih sustava nagrađen je sa čak tri Magnatske nagrade. Rođen je na koloniji Sagittarion, da bi se kasnije preselio na Capricu, a na poziv iz Ministarstva obrane. Ondje je vodio projekt izgradnje Zapovjednog navigacijskog programa (ZNP). Navedeni je program ušao u uporabu diljem Kolonijalne flote i kasnije postao jednim od ključnih uzroka propasti Kolonija.

Uvijek je elegantno odjeven i dotjeran, ali i poprilično privlačan ženama. Naizgled, odaje dojam iznimno ponizne i čovječne osobe, dok je iznutra obojen arogancijom, nedostatkom ljudskosti i patološkom narcisoidnošću. Intelektualno je nadmoćan, ali ne posjeduje čvrst karakter. Iznimno je egoističan i podmukao, zaokupljen je vlastitim preživljavanjem pod svaku cijenu. Njegova dvogodišnja veza sa ženom za koju je vjerovao da je korporativni špijun imala je katastrofalne posljedice po ljudsku vrstu. Kako bi uklonio nedostatke u ZNP-u, Baltar je upotrijebio kôd koji je ona napisala i na taj joj način omogućio potpuni pristup najvažnijim obrambenim sustavima. Nedugo po početku cylonskog napada Baltar je saznao pravu narav svoje ljubavnice. Otkrivši kako je ona Cylon u ljudskom obličju, i to model broj šest, sposobna oponašati ljude do detalja i kako joj je upravo on omogućio pristup obrambenom sustavu, užasnuti Baltar pobojao se kako će vlasti saznati da je izdajnik. Otkrila mu je kako je prilagodila ZNP i umrežila sva računala, izloživši ih na taj način cylonskom virusu koji ih je ubrzo onesposobio [Miniserija].

Preživjevši nuklearni udar na Capricu, Baltar se našao u skupini izbjeglih iz Caprica Cityja. Odlučan preživjeti i pritom sakriti svaki dokaz o svojim nedjelima, Baltar se dokopao mjesta u izvidnom brodu kojim je upravljala Sharon Valerii, nakon što mu je poručnik Karl Agathon prepustio svoje mjesto, prepoznavši ga u gomili. Nedugo nakon cylonskog napada i navodne smrti njegove cylonske ljubavnice, ona mu se počela javljati u vizijama za koje nije znao jesu li rezultat njegove psihičke rastrojenosti i osjećaja krivnje, ili ih generira nekakav čip koji mu je eventualno ugrađen u mozak [33].

Nedugo po dolasku na Galacticu, Baltar dobiva zadatak osmisliti uređaj za otkrivanje Cylona u ljudskom obličju. Isprva nije imao uspjeha u razvoju dotičnog sustava, već je pukim nagađanjem uspio otkriti cylonskog agenta Aarona Dorala [Miniserija]. Pobojavši se kako bi postojanje cylonskog detektora, na neki način, moglo otkriti da je on izdao ljudski rod, isprva je odugovlačio s radom na projektu. No, nakon učestalih cylonskih diverzija unutar flote, a posebice nakon eksplozije u spremnicima za vodu na Galactici, više nije mogao odgađati konstruiranje detektora. Iako isprva nije znao kakko stvoriti detektor, ubrzo mu je, posve neočekivano, pomogla njegova "virtualna" Broj Šest. Izgradio je iznimno sofisticiran sustav za otkrivanje Cylona, kojim je ubrzo otkrio da je Sharon Valerii Cylonka, no iz straha nije nikome rekao svoje otkriće, štoviše, rekao je samoj Valerii da joj je test u redu. Navedni uspjeh, kao i preživljavanje afere u kojoj je osumnjičen da je cylonski agent [Six Degrees of Separation], učvrstili su njegov ugled unutar flote.

Stekavši povjerenje narodnih masa, Baltar se uključio u političke vode. Prvo je obnašao dužnost predstavnika Caprice u Kvorumu Dvanaestorice, da bi ubrzo i posve neočekivano, bio izabran za potpredsjednika Dvanaest Kolonija, a uz potporu predsjednice Roslin [Colonial Day].

Odnos između Baltara i Šest dobivao je na kompleksnosti iz dana u dan. Pritom ga je Šest stalno štitila i pomagala mu u svim aktivnostima unutar flote, da bi mu u jednom trenutku, dala mogućnost sudjelovanja u cylonskim planovima i aktivnostima. U manipuliranju Baltarom koristila se religijskim referencama, ali i s otvorenim fizičkim prijetnjama usmjerenima prema njemu i drugim osobama.

Njegovo priklanjanje uz cylonski religijski sustav došlo je u prijelomnu fazu nakon što mu je Šest "virtualno" oduzela život i na taj ga način u stvarnome životu pretvorila u "Božje oruđe". To iskustvo omogućilo mu je da ukaže gdje snage sa Galactice moraju udariti kako bi uništile cylonsku bazu na asteroidu i tako se dokopale zaliha tilija [Hand of God]. Baltarova uloga u cylonskim planovima dodatno je osvijetljena tijekom njegovog boravka na Kobolu, gdje je doživio viziju budućnosti kroz koju ga je vodila Šest. U viziji je ugledao prvo iz "nove generacije Božje djece", kojemu će on biti otac, a Šest majka. Iako nije bio zadovoljan takvom vizijom budućnosti, ipak je u slijedećoj viziji pokušao spriječiti Adamu da ubije dijete [Kobol's Last Gleaming, prvi dio].

Preživjevši pad izvidnog broda na Kobol, članovi posade suočili su se sa satnijom cylonskih centuriona. Osim Baltara, preživjeli su i šef Tyrol, Cally, Seelix i poručnik Crashdown. Ubrzo je izašlo na vidjelo kako centurioni grade raketnu platformu kako bi uništili svaki kolonijalni brod koji se približi površini. Nakon što se Crashdown odlučio za napad, Baltar se pobunio protiv takvog plana, tražeći glasanje. Međutim, nakon što se šef Tyrol izgalamio na njega Baltar je pristao slušati zapovijedi. Nedugo po početku napada Cally se uplašila i nije mogla izvršiti zapovijed pa joj je Crashdown zaprijetio smrću uperivši joj pištolj u glavu. Međutim, u tome ga je osujetio Baltar, smaknuvši ga hicem u zatiljak. Ekipa je potom osmislila alternativan plan za uništenje cylonskog lansera u čemu su, u konačnici, i uspjeli. Vrativši se na Galacticu, preživjeli su zatajili istinu o Crashdownovoj smrti, navevši da je umro kao junak [Fragged].

Saznavši kako je Adama ranjen, a Roslin u pritvoru, Baltar je zahtijevao da preuzme dužnost predsjednika. Međutim, Tigh je odbacio njegove navode i uveo izvanredno stanje. Nakon što je šef Tyrol osumnjičen kako je cylonski agent, Cally je ucijenila Baltara razotkrivanjem istine o Crashdownovoj smrti ukoliko ne pomogne šefu. Došavši u šefovu ćeliju ubrizgao mu je otrov i jako uplašio Sharon Valerii, također pritvorenu zbog atentata na Adamu, a zaljubljenu u Tyrola. Obećavši ga spasiti, Baltar ju je natjerao da prizna kako se u floti krije osam Cylona [Resistance]. Nakon što je otkrivena cylonska logička bomba u računalima na Galactici, Baltar i Gaeta uspješno su je onesposobili. Da nisu uspjeli, to bi značio kraj ljudske rase [Scattered].

Nakon što se Pegasus pridružio floti, Adama je naložio Baltaru da posjeti cylonskog agenta kojega su zarobili članovi Pegasusove posade. Došavši na Pegasus, Baltar se užasnuo otkrivši kako je brutalno pretučeni cylonski agent ustvari jedna od Šestinih kopija, imenom Gina. Užasnut nehumanim odnosom prema Gini, postaje još skeptičniji prema ljudskoj vrsti [Resurrection Ship, drugi dio]. Sklonio ju je na Cloud Nine, gdje je povremeno dolazio u nadi da će se ona dovoljno opustiti da vode ljubav, što se dugo vremena nije desilo. Kako bi joj pokušao dokazati da je doista voli, dao joj je atomsku bombu iz svojeg laboratorija [Epiphanies]. Otprilike u isto vrijeme je spasio život Lauri Roslin koja je bila u smrtnoj postelji, slučajno otkrivši da stanice nerođenog djeteta Sharon Valerii potpuno uništavaju stanice raka. Odmah nakon toga je u svom uredu otvorio "oproštajno" pismo predsjednice Roslin u kojem je napisala da ga je smatrala nepovjerljivim. Zbog toga se jako naljutio i odlučio postati njezinim protukandidatom na predstojećim izborima.

Odlična prilika za pobjedu se pokazala kad je jedan raptor sa Galactice otkrio jedva nastanjivi planet usred maglice. Baltarov novi saveznik i potpredsjednički kandidat Tom Zarek mu je savjetovao da se zalaže za ostanak na tom planetu, što je na kraju i okrenulo podršku javnosti na njegovu stranu. Adama i Roslin, s druge strane, su bili uvjereni da bi to bio pogrešan potez i pokušali su ukrasti izbore, no nisu uspjeli. Gina, koja je shvatila da Baltar ima samo želju voditi ljubav s njom, na Cloud Nineu je aktivirala atomsku bombu. Poginulo je nekoliko tisuća ljudi, a radijacija je uzrokovala da Cyloni nakon godinu dana pronađu "Novu Capricu", kako je planet nazvan [Lay Down Your Burdens, drugi dio]. Novom predsjedniku – Baltaru – nije preostalo ništa drugo nego da se preda Cylonima.

Tokom četiri mjeseca okupacije, cylonsko vodstvo ga je prisiljavalo da čini svakojake stvari, od kojih je sigurno najgore potpisivanje naloga za uhićenje stotinjak osoba i njihovo smaknuće, na temelju sumnje da su povezani sa pokretom otpora. Jedina Baltarova potpora u svemu tome je bila "kaprikanska" Šest, identična ona koja ga je prije dvije godine na Caprici zavela i ušla u Ministarstvo obrane [Precipice, Exodus, prvi dio].

Za vrijeme akcije spašavanja od strane Admirala Adame Baltar odlazi sa Cyloncima te napušta New Capricu [Exodus drugi dio]. Da bi preživio morao je dokazati svoju odanost jer bi u protivnom bio smaknut od strane Cylonaca. Odvodi Cylonsku flotu u Maglicu sa Lavljom glavom, gdje nalaze stari odašiljać koji je zaražen virusom. Da bi produbio svoju odanost Cyloncima odlazi na Cylonski bazni brod koji je zaražen virusom [Torn]. Broj tri mući Baltar kako bi dobila informacije o virusu koji uništava Cylonce. Za vrijeme ispitivanja dolazi mu Sixtica koja mu pomaže da preživi mućenje. Na kraju Baltar dijeli krevet sa Brojem tri i Sixticom [A Measure Of Salvation].

Učeći više o Cylonskoj kulturi, počinje osjećati sumnju u vezi svojeg identieta te počinje misliti da je jedan od pet Cylonaca. Tražeći odgovore na pitanja odlazi zajedno sa Brojem Tri i Cavil na algae planet kako bi posjetio Hram Petorice. Nakon što je ubio Cavila i gledao je kako umire Broj Tri a da nije saznao odgovore na pitanja vezana uz pitanje da li je on jedan od 5 Cylonac. Tada je ulovljen i vračen na Galacticu [Rapture]. Predsjednica Roslin zapovijeda Admiralu Adami da upotrijebi drogu za ispitivanje kako bi dobila potrebne informacije od Baltara. Nakon tog isptivanja Predsjetnica Roslin je sve više uvjerena da je Baltar igrao neku ulogu u napadu na Dvanaest Kolonija, Predsjednica i Admiral Adama odlučju da se Baltaru omogući javno suđenje umjesto da ga smaknu bez znanja javnosti. Baltar također pokušava izvršiti samoubojstvo [Taking A Break From All Your Worries].

Baltar iz zatvora potajno izdaje knjigu pod nazivom "Moji Triumfi, Moje Pogreške". Rezultat objave te knjige je štrajk kojeg predvodi Galen Tyrol. No međutim umjesto da donese razdor u Floti upravo na neki načina ta knjiga je pomogla Tyrolu i Predsjednici Roslin da zaustave problem koji je počeo nastajati u Floti [Dirty Hands]. Prije suđenja Baltarov odvjetnik Alan Hughes je ubijen u sabotaži te dobija novog odvjetnika Romo Lampkina. Baltarovo i Lampkinovo osiguranje je na visokom stupnju zbog toga jer mnogi ljudi ne žele da se Baltaru uopće sudi, nego da jednostavno bude smaknut za izdaju. U početku Lee Adama je bio zadužen za Baltarevu sigurnost ali kako je suđenje sve dalje odmicalo postao je Lampkinov pomoćnik [The Son Also Rises].

Autor : Miroslav Bartulović,
Adriana Turudić


 

"Ponekad preživljavanje može biti vlastita smrtna kazna. Ja to znam." Saul Tigh (Hero)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.