startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Cottle
Verzija za ispis | Članak je pročitan 19 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Donnelly Rhodes
Dob: šezdesete
Dužnost: glavni liječnik
Čin: bojnik

Doktor Cottle je glavni liječnik na Galactici. Budući da je trebala biti umirovljena, radila je sa najnužnijim osobljem, uključujući i malu grupu medicinskog osoblja. Nakon što su Cyloni napali Kolonije, doktor Cottle se suočio sa velikim brojem ranjenika [Miniserija], a jedina ispomoć bila mu je nekolicina bolničara poput Howarda Kima i Layne Ishay [Scattered]. On je popriličan ekscentrik, neimpresioniran moćnicima i autoritetom. Strastveni je pušač, bez obzira na to što je svjestan da mu ta navika ozbiljno šteti zdravlju. Unatoč svojoj karakterističnoj prgavosti, Cottle ulijeva povjerenje svojom profesionalnošću i čvrstim stavovima.

Među prvima je saznao kako predsjednica Roslin boluje od raka [Act of Contrition]. Navedenu je informaciju ona prethodno otkrila samo Leeju Adami i Billyju Keikeyi. Pritom je obećao tajiti njenu bolest od javnosti, a pristao je i na korištenje alternativnih metoda lječenja pomoću ekstrakta kamale. Uvidjevši težinu predsjedničine zdravstvene situacije, kao i njenu nevoljkost podvrgavanju terapiji diloksinom, preporučio joj je molitvu.

Nakon što je Starbuck slomila nogu tijekom misije [You Can't Go Home Again], doktor je iskazao izniman poseban interes za njeno psihofizičko stanje. Zajedno sa Leejem Adamom, Cottle ju je pokušao nagovoriti da izađe iz kreveta i suzbije depresiju, u čemu su, u konačnici, ipak uspjeli [Six Degrees of Separation].

Nakon što je na Williama Adamu izvršen atentat [Kobol's Last Gleaming, drugi dio], dr. Cottle obavio je zahtjevnu operaciju nad njime. Zbog ograničenih kapaciteta bolnice na Galactici isprva nije uspijevao stabilizirati Adamine vitalne znakove. U vrijeme dok se Cottle nalazio na drugom brodu u floti, Galactica je bila prisiljena napraviti iznenadan nadsvjetlosni skok koji je onemogućio doktorov povratak tamo. Da bi situacija bila još gora, u tom se razdoblju Adamino stanje iznimno pogoršalo, pa je pukovnik Tigh zapovjedio doktorovom medicinskom osoblju da zaustave Adamino unutarnje krvarenje. I dok su ga uspjeli stabilizirati, nisu uspjeli u potpunosti zaustaviti krvarenje [Scattered]. Srećom, Cottle se ubrzo vratio na Galacticu i spasio mu život, obavivši složen operativni zahvat na zapovjedniku [Fragged].

Cottleov odnos prema pukovniku Tighu mogao bi se, najblaže rečeno, okarakterizirati kako nepoštovanje nadređenog. Naime, neposredno pred početak operacije koja je imala za cilj spašavanje Adaminog života, pukovnik Tigh upitao ga je hoće li preživjeti, na što mu je ovaj odgovorio: "Otkud da ja znam, nisam vidovit. A sad se gubi odavde!" Nešto kasnije, nakon što je Tigh zapovjedio napad na opskrbni brod Gideon (koji je odbio isporučiti pošiljku kave Galactici), a što je dovelo do pogibije četiri civila, Cottle mu je grubo odbrusio: "Što si očekivao, genijalče? Dao si pilotu da kontrolira nerede" [Resistance].

Nakon što ga je predsjednica Roslin zamolila da joj pomogne pobjeći s Galactice, Cottle joj je pristao pomoći, iako ga je pritom upozorila kako će time prekršiti zakon i dovesti se u opasnost. Kako bi joj omogućio bijeg, od zatražio je dozvolu ze let izvidnim brodom na druge brodove u floti, u svrhu pružanja medicinske pomoći njihovim posadama. Iskoristivši dotični let, predsjednica Roslin pobjegla je sa Galactice zajedno sa Leejem Adamom [Home, prvi dio].

Nakon što je uplašeni Baltar zatražio od Cottlea da mu skenira glavu u potrazi za anomalijama, doktor je to i učinio. Ne znajući kako Baltar sumnja da mu se u mozgu nalazi cylonski čip, dr. Cottle nije našao nikakve anomalije, pa je Baltara proglasio hipohondarom. Navedenoj dijagnozi pogodovalo je Baltarovo čudno ponašanje i uznemirenost tijekom skeniranja, zbog čega se Cottle izgalamio na njega [Home, drugi dio].

Unatoč svojoj čvrstoj vanjštini, doktor je teška srca otkrio predsjednici Roslin da je njena bolest uznapredovala i kako joj preostaje samo mjesec dana života [Flight of the Phoenix]. O njegovoj čovječnosti govori i briga za Cylonku Sharon Valerii i njeno nerođeno djete, unatoč široko rasprostranjenoj mržnji i nepovjerenju prema Cylonima. Pokušaj silovanja Sharon Valerii opisao je "neoprostivim" [Pegasus], a usprotivio se i Baltarovom planu da izliječi predsjedničinu bolest korištenjem krvi Sharonina djeteta, smatrajući ga neetičnim [Epiphanies].

U floti je poznat kao osoba koja je voljna napraviti pobačaj [The Captain's Hand]. U godini kad su Cyloni prestali pratiti i napadati flotu, preselio se na Novu Capricu, gdje je nastavio baviti se liječničkim poslom. Jednom prilikom je operirao teško ranjenu kopiju Aarona Dorala, tvrdeći da je to njegova dužnost, bez obzira radi li se o čovjeku ili Cylonu. Moguće je da je to učinio samo da ne bi dopustio tom Doralu da se jednostavno učita u novo tijelo [Exodus, prvi dio].

Autor : Miroslav Bartulović


 

"Da, umorni smo. Da, nema zamjene. Da, Cyloni dolaze za nama ponovo i ponovo. I da, od nas se svejedno očekuje da radimo svoj posao!" - pukovnik Tigh (33)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.