startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Tyrol, Galen
Verzija za ispis | Članak je pročitan 21 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Aaron Douglas
Dob: tridesete
Kolonija: Gemenon
Bračno stanje: oženjen sa Cally
Dužnost: vođa radničkog sindikata, Nova Caprica
Čin: šef palube

Kao šef palube na Galactici, Tyrol je svojim radom i ponašanjem zaslužio poštovanje, kako svojih podređenih, tako i nadređenih. Služiti na kolonijalnim krstaricama započeo je u dobi od osamnaest godina, uključujući krstarice Columbia, Atlantia i Pegasus [Resistance]. Dugi je niz godina bio pod zapovjedništvom Williama Adame i pritom razvio dubok osjećaj dužnosti i poštovanja prema svome zapovjedniku. Spoznavši Tyrolove kvalitete, Adama je također stekao dubok osjećaj poštovanja i privrženosti prema njemu. Tyrolova zadivljenost Adamom seže do te mjere da je svoj stil zapovijedanja modelirao po uzoru na Adamin stil, a karakteriziraju ga stega, poštenje i stajanje u obranu svojih podređenih.

Međutim, kad su njegovi podređeni ozlijeđeni ili ubijeni, Tyrola preplavljuje gnjev i bezumlje do te mjere da ozbiljno počinje ugrožavati, bilo svoje podređene, bilo odnose sa svojim nadređenima. Jedan od primjera takvog ponašanja je verbalni sukob s pukovnikom Tighom prije no što je pukovnik izvršio dekompresiju odjeljka Galactice u kojeg je udarila cylonski nuklearni projektil, a u cilju zaustavljanja širenja požara i radijacije. Pritom je poginulo 85 članova posade, a bijesni Tyrol opsovao je Tigha pred samim Adamom [Miniserija].

U razdoblju prije cylonskog napada na Kolonije, Tyrol je zapovijedao posadom na palubi 5, sačinjenoj od 15 specijaliziranih mehaničara. Kao dočasnik s najvišim činom i iskustvom promaknut je na dužnost glavnog operativnog dočasnika.

Njegova romansa sa poručnicom Sharon Valerii, pilotkinjom jednog od izvidnih brodova Galactice, duboko je obilježila njegov život i dovela ga do iznenađujućih otkrića i obrata. Veza, sakrivena od očiju najvećeg dijela posade, trajala je nekoliko mjeseci prije cylonskog napada na Kolonije i kratko vrijeme nakon njega. Pukovnik Tigh, kao njegov nadređeni, višekratno ga je upozoravao kako navedenom vezom krši vojni kodeks ali ga nikad nije formalno ukorio. Osim toga, Tyrolovi podređeni također su znali za njegovu vezu sa poručnicom i potajno se šalili na njegov račun [Miniserija, Water].

Nakon što je snažna eksplozija uništila većinu spremnika vode na Galactici, Tyrol se našao u iznimno teškom položaju. Naime, nakon što mu je Sharon priznala kako zna za nestanak eksploziva iz oružarnice i time postala jednom od osumnjičenih za sabotažu, Tyrol je odlučio zataškati navedeno. Budući da je upravo on vodio istragu, nije mu bilo teško opstruirati je. Uspio je ukloniti dokaze koji su optuživali Valerii, dok je prsnuće spremnika pripisao oštećenjima nastalim uslijed udara cylonske nuklearne glave u brod [Water].

Nešto kasnije, Tyrol se našao u još nepovoljnijoj situaciji nakon što su on i Sharon bili osumnjičeni za pomaganje cylonskom agentu Aaronu Doralu koji se neprimjećen ušuljao na Galacticu, ubio čuvara, ukrao eksploziv iz oružarnice i potom se raznio nasred brodskog hodnika, umalo ubivši Adamu i Tigha. Nakon što je član njegovog tima, specijalist Socinus uhićen zbog zanemarivanja dužnosti koje je, možda, cylonskom agentu omogućilo da se domogne eksploziva, uzrujani Tyrol odlučio je prekinuti svoju vezu sa Sharon, smatrajući je uzrokom svih problema [Litmus]. Iako su prekinuli romansu, ipak nisu mogli izbjeći česte susrete zbog prirode svojih poslova. Osim uobičajene nervoze zbog prekida, Tyrola je dodatno uznemirilo Sharonino neobično ponašanje u blizini zarobljenog cylonskog lovca.

Nakon što je flota pronašla Kobol, Tyrol je uspio ishoditi Socinusovo puštanje na slobodu. Susrevši se s njima, Tyrol ga je oštro ukorio što je lagao kako bi ga zaštitio. Nedugo potom, pridružio se ekipi izvidnog broda 1 u misiji izviđanja Kobola [Kobol's Last Gleaming, drugi dio]. Međutim, brod se ubrzo srušio na površinu planeta, u neposrednoj blizini ruševina Atenine grobnice.

Iako je Tyrol bio najiskusniji od svih preživjelih u padu, zbog svog niskog čina nije mogao preuzeti zapovovjedništvo, već ga je preuzeo poručnik Crashdown. Budući da je Socinus ranjen u padu, bio mu je neophodan lijek serison, a u svrhu olakšanja disanja. Bježeći od mjesta pada u šumu, preživjeli su zaboravili ponijeti medicinski pribor unutar kojega se nalazio i serison, pa je Crashdown za navedeni propust optužio Tarna i zapovjedio mu da se vrati po pribor. Shvativši kako je Tarn preplašen, Tyrol se ponudio da on i Cally otprate Tarna do srušenog broda, s čime se Crashdown složio. Tyrol, Cally i Tarn uspjeli su pronaći medicinski pribor, ali su ih u povratku napali cylonski centurioni. Tarn je pritom poginuo, dok su se Tyrol i Cally uspjeli izvući, ali prekasno za Socinusa kojega su našli na samrti. Ne imajući drugog izbora, Tyrol ga je eutanizirao, ubrizgavši mu smrtonosnu dozu morfija [Valley of Darkness].

Tyrol kao vođa sindikata na Novoj Caprici
Nakon što su preživjeli otkrili kako centurioni grade protuzračnu bateriju, Crashdown je odlučio napasti neprijatelja. Iako se ostatak skupine pobunio protiv tog plana (posebice Cally i Baltar), Tyrol im je ukazao kako je Crashdown zapovjednik i dužni su ga slušati. Unatoč sumnji u njezinu izvedivost, Tyrol je podržao akciju. Međutim, po dolasku u blizinu cylonskih položaja izašlo je na vidjelo kako bateriju brani čak pet centuriona. Preplašena Cally odbila je izvršiti zapovijed pa joj je izbezumljeni Crashdown zaprijetio smrću. Iako je Tyrol pokušao smiriti situaciju konstatacijom kako je dovoljno da unište tanjur dradisa, ipak nije uspio u tome. Neugodnu situaciju kraju je priveo Baltar, ubivši Crashdowna s leđa. Nešto kasnije, Tyrol je predvodio akciju uništenja dradisa i uspješno ju je priveo kraju, omogućivši na taj način sigurno slijetanje spasilačke ekipe sa Galactice [Fragged].

Nedugo po povratku na Galacticu, pukovnik Tigh bacio ga je u zatvor, pod optužbom za sudjelovanje u atentatu na Adamu, zahvaljujući njegovoj vezi sa Sharon Valerii. Kako bi izvukao informacije iz Sharon, Baltar je Tyrolu ubrizgao otrov koji dovodi do otkazivanja svih ključnih organa. Ne mogavši dopustiti da Tyrol umre, Sharon je otkrila informacije o broju cylonskih agenata u floti, pa mu je Baltar ubrizgao protuotrov [Resistance].

Nakon što je Cally pred njegovim očima ubila Valerii, Tyrol je smanjio komunikaciju sa svojim podređenima na minimum. S druge strane, oni su ga počeli promatrati s nepovjerenjem, a zbog njegove veze sa Cylonkom. Sve navedeno dodatno je uznemirilo Tyrola pa se, kako bi pronašao duševni mir, potpuno posvetio radu. Zbog kroničnog nedostatka dijelova za stare lovce i sve težeg održavanja letjelica, odlučio je izgraditi potpuno novi tip lovca, zvan blackbird [Flight of the Phoenix]. Prvotno su njegovi suradnici smatrali kako je taj projekt neizvediv, no navedeni se ubrzo pretvorio u stvarnost. Iako je Tigh isprva bio protiv projekta, Adama je shvatio kako navedena aktivnost podiže moral posade pa ga je zdušno podržao, bez obzira na ishod. Štoviše, i drugi članovi posade Galactice, poput Dualle i Kare Thrace, pridružili su se projektu. U tijeku projekta na vidjelo je izašao nedostatak materijala za oblaganje letjelice pa je Helo predložio uporabu karbonskih ploča. Uporaba dotičnog materijala učinila je letjelicu praktički nevidljivom za dradis. Nešto kasnije, Kara je izvela prvi uspješan let lovcem koji je dobio ime Laura (po predsjednici Roslin).

Nakon Agathonovog povratka na Galacticu zajedno s drugom kopijom Sharon Valerii koja je nosila Agathonovo dijete, Tyrol i Helo ubrzo su se potukli. Kroz navedenu tučnjavu, na neki su način, pokušali sakriti svoje osjećaje prema Sharoninim kopijama. Nedugo pošto se pojavila borbena krstarica Pegasus Tyrol i Helo spriječili su poručnika Thornea sa te krstarice da siluje Sharon. Pritom je Tyrol slučajno ubio Thornea pa su on i Helo uhićeni, i na zapovijed admiralice Cain (kao nove zapovjednice flote), prebačeni na Pegasus kako bi im se sudilo, unatoč Adaminom prosvjedu. Međutim, nakon što ih je admiralica odlučila pogubiti (praktički bez suđenja), Adama je poslao lovce i izvidni brod pun marinaca u napad, s ciljem oslobađanja svojih ljudi [Pegasus]. Nakon što je otkriven cylonski brod uskrsnuća, predsjednica Roslin ishodila je odgodu njihovog pogubljenja, s ciljem udruživanja Galactice i Pegasusa u napadu na cylonsku armadu. Istovremeno, Tyrol i Helo odlučili su svoje nesuglasice ostaviti po strani [Resurrection Ship, prvi dio]. Tijekom boravka u zatvoru posjetio ih je Adama, ali i Pegasusovi dočasnici Vireem i Gage koji su ih pretukli kako bi im se osvetili za Thorneovu smrt. Na sreću, spasio ih je prvi časnik Jack Fisk koji je, došavši u pravi trenutak, prekinuo tučnjavu. Međutim, nakon što su mu Tyrol i Helo krenuli zahvaliti, on je prezirno odbio njihovu zahvalu jer mu je Thorne bio prijatelj. Nakon što je cylonska agentica Gina pobjegla iz zatvora i ubila admiralicu Cain, pušteni su iz zatvora i vraćeni na Galacticu. Nedugo po povratku posjetili su Sharon u ćeliji. Međutim, navedena kopija radosno je dočekala samo Agathona, dok je Tyrola potpuno ignorirala. Stoga je odmah izašao iz ćelije, shrvan činjenicom kako njegove Sharon više nema [Resurrection Ship, drugi dio].

Kao posljedica svoje veze sa Valerii, počeo je imati noćne more i razmišljati o samoubojstvu jer se bojao da je možda i on Cylon. Jednom prilikom je izudarao Cally kad ga je pokušala probuditi dok je ležao u hangaru, nesvjestan onoga što čini. Zbog svega toga je zatražio savjetovanje svećenika, a bio mu je dodijeljen brat Cavill. On mu je rekao da nema smisla da razmišlja o tome jer ionako neće saznati dok ne bude prekasno, te da ga njegovi podređeni vole, a posebno Cally [Lay Down Your Burdens, prvi dio]. Nakon što se spasilačka ekipa vratila sa Caprice sa ostatkom pokreta otpora i bratom Cavilom, Tyrol je bio taj koji je odmah reagirao i rekao da je Cavil Cylon.

Godinu dana kasnije, Tyrol je postao vođa sindikata na Novoj Caprici. Oštro se protivio Baltarovoj slaboj administraciji, a oženio je Cally koja je tada već bila u kasnim mjesecima trudnoće [Lay Down Your Burdens, drugi dio]. Nakon dolaska Cylona, preuzeo je jednu od vodećih uloga u pokretu otpora, uz Andersa i pukovnika Tigha [Occupation].

Autor : Miroslav Bartulović


 

"Glupa stvar nije mogla doći sa priručnikom?! Ne, to bi bilo previše logično!" - Kara Thrace, otvarajući Ateninu grobnicu
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.