startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Roslin, Laura
Verzija za ispis | Članak je pročitan 24 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Mary McDonnell
Dob: pedesete
Bračno stanje: neudana
Dužnost: predsjednica Dvanaest Kolonija

Nakon što su Cyloni napali Dvanaest Kolonija, Laura Roslin, kao najviša preživjela dužnosnica kolonijalne vlade, preuzela je dužnost predsjednice Dvanaest Kolonija u izbjeglištvu. Prije preuzimanja dužnosti predsjednice obnašala je dužnost ministrice obrazovanja i, kao takva, bila tek 43. po redu za preuzimanje predsjedničke dužnosti. U trenutku napada Laura se nalazila na vladinom brodu Colonial Heavy 798 koji je pristigao na ceremoniju umirovljenja borbene krstarice Galactica. Ubrzo je primila automatizirani signal "narančasto" koji se uključuje u slučaju katastrofe, a služi za utvrđivanje tko je od članova vlade preživio. Nekoliko trenutaka po odgovoru na signal pristigla je povratna informacija kako su predsjednik Adar i svi članovi njegove vlade izuzev nje, ili mrtvi, ili nestali.

Odmah po završetku napada i imenovanju na predsjedničku dužnost, pokrenula je spasilačku misiju vođenu sa broda Colonial One (preimenovani Colonial Heavy 798). Cilj navedene misije bio je okupiti sve brodove koji se preživjeli napad i na taj način spasiti što više ljudi, a time i čovječanstvo kao vrstu, od potpunog uništenja. Odvevši flotu do vojnog skladišta Ragnar uspjela je uvjeriti zapovjednika Adamu da odustane od protuudara na Cylone i dade se u bijeg zajedno s flotom [Miniserija].

Nedugo po odlasku flote sa sidrišta Ragnar, utemeljila je vladu u izbjeglištvu i obvezala se nastaviti vladavinu prava i demokracije. Odlučila je dovršiti mandat pokojnog predsjednika Adara i pripremiti flotu za izbore [33]. Osim toga, obnovila je rad Kvoruma Dvanaestorice kao zakonodavnog tijela vlasti, također na privremenoj osnovi do redovitih izbora. Na prvoj sjednici, predstavnik kolonije Saggittarion po imenu Tom Zarek, potegao je pitanje izbora potpredsjednika Dvanaest Kolonija. Iako se Zarek kandidirao za dotičnu poziciju, u konačnici je ipak pobjedio predsjedničin kandidat dr. Gaius Baltar [Colonial Day].

S obzirom na uvjete, Adama je bez ikakva problema mogao staviti flotu pod vojnu upravu. Međutim, vjerujući u demokratske vrijednosti, podupro je predsjedničine napore za uspostavom civilne vlasti, ali uz zahtjev da se predsjednica ne miješa u vojna pitanja. Međutim, ubrzo se pokazalo kako granica koja razdvaja dva tabora nije uvijek potpuno jasna.

Nakon atentata na Williama Adamu, privremeno zapovjedništvo nad Galacticom preuzeo je njen prvi časnik Saul Tigh. Ubrzo se rasplamsala netrepeljivost između njega i predsjednice, a što je u konačnici rezultiralo njenim pritvaranjem [Scattered]. Nakon određenog vremana provedenog u pritvoru, predsjednica je uspjela pobjeći uz pomoć Leeja Adame i Toma Zareka [Resistance]. Slijedeći svoje vizije prethodno je zapovijedila Kari Thrace da zarobljenim cylonskim lovcem vrati na Capricu kako bi donijela Apolonovu strijelu za koju se vjerovalo kako je ključ ulaska u Ateninu grobnicu na Kobolu, a time i do konačnog putokaza prema Zemlji [Kobol's Last Gleaming, prvi dio].

Razdvojivši flotu, predsjednica i njoj odani ljudi vratili su se na Kobol kako bi pronašli grobnicu. U međuvremenu, teško ranjeni William Adama napokon se probudio iz kome i odlučio je prekinuti napete odnose između civilnih i vojnih struktura koje je potencirao pukovnik Tigh i ponovno ujediniti flotu [Home, prvi dio]. Susrevši se sa predjsdnicom i njezinom pratnjom na površini Kobola, Adama se odlučio pridružiti potrazi za grobnicom, koju su, u konačnici i pronašli a u njoj i putokaz prema udaljenom dijelu galaksije u kome se navodno nalazi Zemlja [Home, drugi dio].

Nekoliko tjedana nakon povratka sa Kobola, Laurino se zdravstveno stanje umnogome pogoršalo. Nakon što je Adama saznao pravu prirodu njene bolesti, njih dvoje postali su vrlo bliski. Kada se činilo kako će predsjednica umrijeti, dr. Gaius Blatar usvaršio je tretman za suzbijanje njene zloćudne bolesti iskoristivši plodnu vodu cylonske hibridske bebe Here - kćeri Sharon Valerii i Karla Agathona. U tijeku operacije, Laura se prisjetila kako je svojedobno na Caprici vidjela Baltara u društvu Broj Šest. Iako je otkrila da je Baltar izdajnik, Laura je odlučila o tome šutjeti dok se ne ukaže pravi trenutak za odlučujući udarac [Epiphanies].

Sa približavanjem redovitih predsjedničkih izbora postalo je jasno kako će joj jedini protukandidat biti upravo Baltar [The Captain's Hand]. Stoga je odlučila lažirati izbore, u čemu su joj pomogli pukovnik Tigh i Anastasia Dualla. Nažalost, pokušaj lažiranja je propao i Baltar je postao predsjednikom Dvanaest Kolonija. Njegova prva odluka bilo je naseljavanje na Novoj Caprici, a čemu se Laura oštro (ali i bezuspješno) protivila i što se pokazalo ispravnim nakon što su Cyloni okupirali planet [Lay Down Your Burdens, drugi dio]. Živeći na Novoj caprici, Laura se vratila poslu učiteljice, a s početkom cylonske okupacije pridružila se pokretu otpora [Precipice].

Nakon uspješne operacije spašavanja stanovništva Nove Caprice, Tom Zarek (Baltarov potpredsjednik i sad legitimni predsjednik Dvanaest Kolonija) joj je prepustio mjesto predsjednice, shvaćajući da neće imati podršku naroda, usprkos činjenici da se distancirao od Baltara čim su Cyloni okupirali Novu Capricu. Zauzvrat mu je obećala mjesto potpredsjednika, no njihovi odnosi su ubrzo ponovo zahladili nakon što je rekao kako je dao nalog da se sve kolaboratore pronađe i smakne. Kao njezin prvi predsjednički čin, dala je oprost svima koji su na bilo koji način surađivali sa Cylonima tokom okupacije [Collaborators].

Saznavši za postojanje maglice u obliku lava sa treptajučim okom, koji označava put prema Zemlji. Zapovijedila je Admiralu Adami da krenu u potragu za tom maglicom.Koju su na kraju pronašli ali također i cylonci uz malu Baltarovu pomoć [Torn part one]. Naletjeviši na virus koji ubija cylonce Laura vođena osjećajima mržnje prema cyloncima bez okljevanja izdaje naredbu da se taj virus koristi kao oružje za genocid. Ali nije uspjela upotrijebiti virus kao oružje, zbog sabotaže jednog člana Adamine flote
[A mesure of salvation, drugi dio].

Želi predati medalju časti Admiralu Adami koja bi uvelike pomogla jačanju morala u floti, te uz pomoć dobrih argumenata uspjeva odgovoriti Admirala Adamu od ostavke i predaje mu medalju časti [Hero].Također se prisjeća ljepih trenutaka na New Caprici i razmišlja o toj nekoj čudnoj situaciji sa Adamom koji možda postaje nešto više od samo Admirala. [Unfinished business, Day in a life]. Traži da se istraži Hram Petorice zbog Jupiterovog oka kojeg je navodno ostavilo 13 pleme kao znak koji pokazuje put prema Zemlji. Njezin prijateljski odnos sa Admiralom Adamom postaje zategnutiji od trenutak kada on saznaje da je Hera Agaton živa [The eye of Jupiter].

Ne slaže se sa odlukom Amirala Adame koji je rekao istinu Hello i Sharon da je njihovo dijete živo. Izravna posljedica te odluke je bila ubojstvo Sharon od strane Helloa koja se downlodala na cylonski brod uskrsnuća. Sharon je na taj način dovela u opasnost cijelu flotu i čovječanstvo jer je posjedovala taktičke prednosti Galactice [Rapture].

U želji da sazna za sve podatke koje je Baltar dao cyloncima odobrava upotrebu halucogenih droga kako bi dobila potrebne podatke. Ali kada nije dobila potrebne podatke ne pristaje na Adamina prijedlog o tome kako bi Baltar mogao samo nestati. Laura se zalaže za suđenje Baltaru, po njezinom mišljenju uspkos svojm manama Baltar je ljudsko biće te upravo radi toga ima pravo na suđenje [Taking a Break From All Your Worries]. Laura odlučuje sastaviti sudsko vijeće od 5 Admirala koje će odlučivati o Baltarovoj sudbini [The Son Also Rises].

Za vrijeme suđenja Baltaru saznaje da se rak vratio i primorana je ponovno piti camalu. Počinje proživljavati jednu te istu viziju da se nalazi u Ophera House na Koboltu, gdje ona i Sharon Agaton trče za Herom Agaton ali ne stižu na vrijeme te je Heru uhvatila Šestica i odnosi ju u svojem naručju. Nakon što Sharon i Laura saznaju da dijele zajedničku viziju odlaze Šestici koja im potvrđuje da i ona proživljava istu viziju.
Laura se ne slaže sa Admiralom Adamom koji je kao član sudskog vijeća glasao za oslobađajuću presudu Baltaru. Kada je Flota stignula u Ionian maglicu Laura skoro pada u nesvijest, vjerovatno je imala još jednu viziju dok se oko nje stvara kaos u Floti pojavljivanjem masovne cylonske flote [Crossroads, prvi i drugi dio].

Autor : Miroslav Bartulović
Adriana Turudić


 

Broj Šest: "Mi smo djeca čovječanstva. To ih, u nekom smislu, čini našim roditeljima."
Doral: "Istina - no, roditelji moraju umrijeti. To je jedini način da se djeca osamostale." (Bastille Day)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.