startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Thrace, Kara
Verzija za ispis | Članak je pročitan 16 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ime glumca: Katee Sackhoff
Dob: rane tridesete
Kolonija: Caprica
Borbeni naziv: Starbuck
Bračno stanje: udana za Samuela Andersa
Dužnost: lovački pilot, BK Galactica
Čin: satnica

Kara je imala nesretno djetinjstvo, u kojem ju je redovito tukla majka [Flesh and Bone], te je bol prihvatila kao dio života. Kako bi se spasila od teškog života, pridružila se vojsci. U tom vremenu je otkrila da je darovita za igru piramida te je dobila stipendiju za vojnu akademiju, koja je trebala financirati njezino razvijanje u profesionalnog igrača [Resistance]. Tamo je ozlijedila koljeno što joj je onemogućilo daljnju profesionalnu karijeru. Srećom, otkrila je volju da postane vojni pilot te je nakon diplome jedno vrijeme služila kao aktivni pilot, nakon čega se vratila na akademiju kao instruktor letenja.

Na akademiji se zaljubila u mladog kadeta Zaka Adamu, zbog čega mu je dala prolaz na posljednjem testu, iako prije toga nije zadovoljio sve uvjete [Act of Contrition]. No, ubrzo nakon diplomiranja je on poginuo. Nakon ovoga napustila je akademiju i na poziv Williama Adame došla je na Galacticu gdje je služila oko dvije godine prije pada Kolonija, gdje je u zapovjednom lancu bila ispod zapovjednika lovačke skupine Jacksona Spencera.

Život uoči i nakon pada Kolonija
Njezino ponašanje uskoro je dovodi u otvoreni sukob sa pukovnikom Tighom, a jednom prilikom je nakon tučnjave s njim završila u zatvoru. Upravo u trenucima dok je bila u zatvoru je na Galacticu došla vijest o iznenadnom napadu, pa su njezini kolege iz lovačke skupine izašli u borbu, ali su svi poginuli zbog cylonskog virusa. Iz tog razloga ju je Adama pustio iz pritvora i zamolio Tigha da ne podigne optužbu protiv nje. Za vrijeme sukoba kod sidrišta Rangar uspjela je svojim savršenim manevrima spasiti Galacticu od dvije nuklerane rakete, a zbog domišljatog spašavanja Leeja Adame je dobila čestitku od Tigha [Miniserija].

Kad se desila nesreća u jednom od hangara, u kojoj je poginulo desetak pilota, bila je prisiljena obavljati posao instruktora leta, zbog čega su na površinu izašli osjećaji krivnje zbog Zaka, što je naposlijetku priznala Adami koji je u tom trenutku jedva savladao svoj bijes [Act of Contrition]. Malo kasnije, zbog iznenadnog napada desetak cylonskih lovaca za vrijeme trenažnog leta Starbuck je bila prisljena iskočiti iz letjelice i prilikom doskoka je teže ozlijedila koljeno. Istovremeno je na Galactici Adama shvatio da mu je ona ipak poput kćeri i nije odustao od potrage za njom, čak i nakon što je debelo isteklo teoretsko trajanje njezine boce kisika. Nekoliko kilometara dalje od nje srušio se jedan cylonski lovac kojeg je uspjela teškom mukom popraviti i vratiti se na Galacticu sa vrijednim komadom tehnologije Cylona [You Can't Go Home Again].

Neposluh prema Adami i priklanjanje Lauri Roslin
Umjesto da po zapovijedi Adame postavi nuklearnu bombu na baznu krstaricu u orbiti Kobola, uz pomoć otetog lovca je skočila na Capricu kako bi iz Delfskog muzeja vratila Apolonovu strelicu [Kobol's Last Gleaming, prvi dio]. U muzeju ju je napala jedna Broj Šest, a iako je bila blizu poraza, uspjela je ubiti Cylonku. Nakon toga u muzeju je susrela Hela, za kojeg je smatrala da je mrtav i još jednu kopiju Sharon, što joj je dalo do znanja da je ona Cylonka [Kobol's Last Gleaming, drugi dio]. Kako bi zaštila svoje dijete, Sharon je uzela Karin lovac i pobjegla, tako da je sada ona isto ostala bez ikakvog načina da se vrati floti [Scattered].

Za vrijeme potrage za načinom bijega sa Caprice [Valley of Darkness], ona i Helo naišli su na pokret otpora pod vodstvom Samuela Andresa, bivšeg profesionalnog igrača piramide, u kojega se ubrzo zaljubila [Resistance]. Za vrijeme planiranja krađe teškog lovca, Starbuck je ranjena i budi se u jednoj bolnici na Caprici. Liječnik Simon govori joj da je Andres umro od zadobivenih rana te da je ona bila teško ranjena i da mora uzimati lijekove koji su je uspavljivali. Ipak, Kara se uskoro išuljala iz svoje sobe i vidjela da Simon razgovara sa jednom kopijom Broj Šest, te shvatila da se nalazi u nekakvoj cylonskoj eksperimentalnoj ustanovi. U jednoj prostoriji je naišla na desetak žena koje su joj rekli da je to farma u kojoj uzimaju jajnike ženama i zamolili je da ih ubije jer im nije bilo spasa, što je naposlijetku i učinila. Naravno, ubila je i Simona te kopiju Broj Šest. U tom trenutku, pokret otpora je napao farmu, ali ispriječili su se centurioni, no pojavila se Sharon u teškom lovcu i uništila prijetnju. Nakon toga je Thrace obećala Andresu da će se Galactica vratiti po njega i njegove suborce [The Farm].

Zajedno sa Valerii i Helom, Starbuck je došla u orbitu Kobola, gdje je bila trećina flote koja je pod vodstvom Laure Roslin odlučila pronaći putokaz prema Zemlji [Home, prvi dio]. Na Kobolu ih je sustigao i William Adama pa su se pomirili. Kad su došli do Atenine grobnice, Starbuck je stavila Apolonovu strijelu na pravo mjesto te su se ona, Adama, Roslin i Lee našli u nekoj vrsti prikaza Zemlje, odakle su shvatili da će im sazviježđa pomoći u potrazi za Zemljom [Home, drugi dio].

Dolazak Pegasusa
Nakon dolaska Pegasusa, admiralica Cain je prebacila Apolla i Starbuck na svoj brod nakon što je pročitala sva izvješća Galactice. Thrace nije započela dobro svoj odnos sa Pegasusovim CAG-om zbog čega ju je maknuo sa misije nadziranja cylonskog broda. Ipak, Lee joj je rekao da iskoristi nevidljivi blackbird kako bi izbliza fotografirala taj nepoznati cylonski brod [Pegasus]. Kad se vratila sa misije skoro su je napali lovci sa Galactice i Pegasusa, ali nakon što je uspjela dokazati tko je, poslala je fotografije broda admiralici Cain i zapovjedniku Adami. Zadovoljna njezinim uspjehom promaknuta je u čin satnika i postala je zapovjednik pilotske skupine Pegasusa te je odmah dobila zadatak da isplanira uništenje cylonskog broda uskrsnuća. Nakon što je izvjestila Adamu i Cain o misiji, Adama ju je zamolio za privatni razgovor i rekao joj da ubije Cain nakon obavljenog zadatka jer vjeruje da će njezino vodstvo flotu dovesti do propasti [Resurrection Ship, prvi dio]. Na njezinu sreću, do toga nije došlo, a Cain je ubrzo poginula od ruke jedne kopije Broj Šest [Resurrection Ship, drugi dio].

Rastući psihološki problemi
Starbuck je imala problema i sa Barryjem Garnerom koji je kratkotrajno zapovjedao Pegasusom jer ga nije poštivala i sumnjala je u njegove odluke [The Captain's Hand]. Nakon nekog vremena je počela razmišljati o smislu života jer je bila uvjerena da je Anders mrtav. Počela se opijati i kasniti na dužnost, a nekoliko se puta žestoko sukobila sa Kat koja je u međuvremenu postala boljim pilotom od nje. Bila je na korak od samoubojstva kad su njih dvije proganjale Ožiljka, cylonskog lovca koji je već ubio nekolicinu pilota. U posljednji tren se predomislila i pomogla Kat da ga uništi [Scar]. Nekoliko tjedana kasnije, uspjela se izboriti za misiju spašavanja preživjelih na Caprici koju je i predvodila. Uz preživjele članove pokreta otpora, spašen je i Samuel Anders [Lay Down Your Burdens, prvi dio].

Život na Novoj Caprici
Tokom godine dana cylonske odsutnosti, udala se za Andersa i preselili su se na Novu Capricu, zbog čega je napustila aktivnu vojnu službu. Kad su se Cyloni ponovo pojavili, izjavila je Tyrolu da će se boriti sve dok ne bude mogla [Lay Down Your Burdens, Part II].

Nije imala priliku vidjeti borbu jer ju je tokom četiri mjeseca okupacije Leoben Conoy držao zatvorenu u stanu, gdje ju je pokušavao natjerati da ga zavoli. No, nije se predavala - svaki put kad bi on pomislio da je napokon spustila gard, ubila bi ga i morao bi ponovo učitati svoju svijest u novo tijelo [Occupation], što se desilo barem pet puta tokom ta četiri mjeseca. Svojevrsna prijelomna točka u njezinoj vezi s njim se dogodila kad je doveo dvogodišnju djevojčicu Kacee za koju je tvrdio da je njezina kćer, stvorena iz njezinih jajnika koje su joj izvadili u farmi. Isprva ju nije željela prihvatiti, no kad je pala niz stepenice se jako zabrinula za nju i zavoljela je, a uhvatila je i Conoyjevu ruku, tražeći podršku od njega [Precipice]. Ispalo je da ga je tek ponovo prevarila, jer ga je po dolasku spasilačke ekipe sa Galactice ubila i odvela Kacee, za koju se na njezinu žalost ispostavilo da ipak nije njezina kćer [Exodus, drugi dio].

Povratak na dužnost
Nakon povratka na Galacticu, vrijeme provedeno pod okupacijom je ostavilo trag na njoj. Posvađala se sa Andersom i pridružila se skupini porotnika koje je tada još trenutni predsjednik Tom Zarek ovlastio da pronađu sve kolaboratore, sude im i po potrebi ih smaknu. To joj je bio ispušni ventil, no nije trajao dugo jer ih je nova-stara predsjednica Roslin zaustavila i podarila oprost svima [Collaborators]. Kao novi ventil su joj poslužili piloti koji su većinom proveli okupaciju na Galactici, kojima je zajedno sa pukovnikom Tighom spočitavala da ne znaju što je patnja. Rast tog sjemena razdora je spriječio Adama koji joj je rekao ili da se sredi, ili da ode zauvijek s njegovog broda. Izabrala je prvu opciju, odrezala predugačku kosu i ponovo obukla uniformu [Torn].

Prisjeća se svoje avanture sa Lee Adamom na New Caprici, ušla je u ring sa Lee Adamom. Adama prekida tu avanturu i vraća se svojoj supruzi Dualli dok Starbuck ne želi se emocionalno približiti svojem suprugu Andersu nego ga iskorištava za povremene seksualne aktivnosti [Unfinished Business]. Bila je ukljućena u obranu Hrama Petorice ali kada ju je Adama poslao sa Raptorom u izvidnicu bila je pogođena i Raptor se srušio. Tada je ozljedila ruke, po nju je došla Dualla po Adaminom naređenju i vratila ju je na Galacticu u popravljenom Raptoru. Poslije ju je upitao Karl Agathon za fotografiju na kojoj je bio simbol koji je ona nacrtala u svojem stanu na Caprici. pitao ju je da li zna što taj simbol znači rekla je da ne zna, međutim tada se podsjetila na Leobenovo proročanstvo [Rapture]. Potajno se nalazi sa Leeom Adamom i pita ga da li bi ostavio svoju suprugu ako ona ostavi Andersa i započeo vezu sa njom. Kada je dobila dvosmisleni odgovor od Adame ostavlja ga da razmisli o toj situaciji. Kasnije kada se Adama pojavi sa Duallom u Joe's baru Lee ju gleda ali ona prava prekida kontak očima [Talking A Break From All Your Worries]. Za vrijeme operacije prikupljanja goriva u ogromnoj maglici plina. Kara je mislila da ima cylonski kontakt, koji je počela proganjati sve do planetarne oluje uletjela je u oluju ali je u zadnji čas došla zdravoj pameti i uspjela se vratiti.

Nakon tog incidenta zapovijedni oficiri smatraju da Kara nije spremna za obavljanje letačkih misija, ali Major Adama predlaže da bude Karino desno krilo prilikom slijedeće letačke misije. Tijekom te misije, Kara ugleda na Dradaru kontak koji joj se čini kao cylonski i kreče u akciju proganjanja, tijekom te akcije njezin Viper udara komad krhotine. Kara pada u nesvijest, i doživljava spoznaju u vezi svoje majke Socrata Thrace. Kroz tu svojevrsnu viziju vodi ju kopija cylonca koji izgleda kao Leoben. Kada se osvijestila Kara i dalje izvodi akciju usporkos molbama Leea Adame. Zadnje riječi koje je Lee Adama čuo od Kare su bile da se vide na drugoj strani. Kad je izgovorila te riječi Viper je eksplodirao [Maelstrom]. Šokiran i zbunjen Lee Adama ugleda vraćenu od sigurne smrti Karu u Viperu. Koja mu tom prilikom govori da je bila na Zemlji. Tada mu govori da se vratila kako bih odvela Flotu na Zemlju [Crossroads, drugi dio].

Autor : Darko Kučko
Adriana Turudić


 

"Govorimo o mome djetetu, gospodine. Dijelu mene. Ali izgleda da ga je lakše ubiti kad ga nazivate Cylonom." Helo o Adaminoj odluci (Epiphanies)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.