startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Borbena krstarica Galactica
Verzija za ispis | Članak je pročitan 20 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Borbena krstarica Galactica (BS 75) je najpoznatiji brod u Kolonijalnoj floti. Izgrađena kako bi sudjelovala u Cylonskom ratu, ostala je jedini vojni brod bez nadogradnje s novim intergiranim sustavima obrane, koje su razvili dr. Gaius Baltar i njegov tim. Zbog toga, bila je jedina krstarica koja je preživjela iznenadni cylonski napad na Dvanaest Kolonija, četrdesetak godina nakon prvog rata [Miniserija]. Kasnije se saznalo da je još jedna krstarica, Pegasus, preživjela, no iz drugih razloga [Pegasus].

Povijest
Galactica je jedna od prvih pet borbenih krstarica koje su izgradili Kolonisti, uz Columbiu, Rycon, Atlantiu, i Pegasus. Stara je oko 50 godina [Miniserija]. Nakon nastanka cylonske prijetnje, izgrađeno je još sedam krstarica: Pacifica, Triton, Acropolis, Solaria, Prometheus, Argo i Poseidon, tako da su Kolonisti imali po jednu krstaricu za svaku od dvanaest kolonija. Prvi zapovjednik Galactice se zvao Peter Dash [Miniserija].

Sve borbene krstarice su dizajnirane sa neintegriranim sustavima zbog činjenice da su Cyloni mogli premostiti ili uništiti umrežene brodske sustave i preuzeti kontrolu nad njima. Umjesto toga, krstarice su koristile svoju ogromnu veličinu i obrambeno-napadačke mogućnosti protiv bilo kakvih prijetnji njima ili Kolonijama.

Nakon mira sa Cylonima i njihovim povlačenjem iz kolonijskog svemira, Galactica i njeni sestrinski brodovi su nastavili služiti u raznim ulogama. Dok su ostale krstarice nadogradjene novim sustavima poput onih na modernijim kolonijalnim brodovima, Galactica je (zbog velikog nepovjerenja zapovjednika Adame u sigurnost tih novih sustava) nastavila svoju službu bez ikakvog umrežavanja svojih sustava, što ju je učinilo jedinstvenom među kolonijalnim ratnim brodovima [Miniserija].

Kako se njezin rok trajanja približavao kraju, odlučeno je da će se Galacticu povući iz službe. Zbog svojeg jedinstvenog statusa odlučeno je da će postati živućim muzejem Prvog cylonskog rata i edukacijski centar [Miniserija].

Za vrijeme svečanosti umirovljenja, na Galactici je ostala samo jedna funkcionalna eskadrila lovaca bez streljiva, a desni sletni trak je već bio pretvoren u muzej sa izloženom punom eskadrilom lovaca tipa II [Miniserija].

Uz nove napade Cylona, Galactica je ubrzo dokazala da njena vrijednost u borbi nije ni blizu kraja, izdržavši direktan pogodak nuklearnog projektila i kasnije sukobivši se sa tri cylonske bazne stanice nakon naoružavanja na postaji Ragnar, pružajući obranu pod kojom su preživjeli stanovnici dvanaest Kolonija uspjeli pobjeći Cylonima na šezdesetak civilnih brodova.

Nakon sto su Kolonisti izgnani sa svojih planeta, Galactica je postala braniteljem i opskrbljivačem izbjegličke flote. Obranila je flotu od Cylona oko 240 puta [33, Act of Contrition]. Većinu flote opskrubljuje s recikliranom vodom [Water] i glavni je izvor medicinskih usluga [Litmus]. Također je zadužena za osiguranje čitave flote [Water, Bastille Day].

Iako ima slabe napadačke mogućnosti u pogledu broja lovaca, nedostatka pilota, nepostojanja marinaca itd. - Galactica je uspješno napala Cylone, zauzevši rafineriju goriva [The Hand of God].

Pukovnik Saul Tigh je na tjedan dana preuzeo zapovjedništvo nad Galacticom, nakon što je zapovjednika Adamu teško ranila cylonska infiltratorica Sharon Valerii.

Nakon susretanja borbene krstarice Pegasus, dvije krstarice su uspješno izvršile napad na tri cylonska bazna broda i jedan "brod uskrsnuća". Ubrzo je poginula admiralica Cain koja je zapovjedala flotom, pa je predsjednica Roslin unaprijedila Adamu u čin admirala, čime je preuzeo potpuno zapovjedništvo nad flotom.

Nakon nekog vremena, Galactica je dobila nadimak "kanta", a Pegasus "zvijer" [The Captain's Hand]. Na njoj se održalo prebrojavanje glasova u predsjedničkim izborima [Lay Down Your Burdens, prvi dio].

Godinu dana nakon navodnog odlaska Cylona, pukovnik Tigh je napustio mjesto prvog časnika i pridružio se svojoj ženi na Novoj Caprici. Njegovo mjesto je preuzeo Karl Agathon. Kad su se Cyloni ponovo pojavili, admiral Adama je odlučio privremeno pobjeći skupa sa Pegasusom i ostatkom brodova koji su orbitirali oko Nove Caprice, jer su oba vojna broda funkcionirali sa minimalnim osobljem [Lay Down Your Burdens, drugi dio].

Nedugo nakon povlačenja, admiral je počeo svakodnevno slati raptor u orbitu Nove Caprice kako bi pokušao uspostaviti kontakt sa preživjelima. To je napokon uspjelo četiri mjeseca nakon dolaska Cylona te je označilo početak akcije spašavanja stanovništva [Occupation, prvi dio].

Autor : Vladimir Vince


 

"Ljudi ne poštuju život kao mi." Broj Tri, pripremajući se da ubije Andersa (Downloaded)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.