startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Borbena krstarica Pegasus
Verzija za ispis | Članak je pročitan 22 puta | Ovaj članak čitate 1. put

 Borbena krstarica Pegasus
Pegasus (BS 62) je borbena krstarica klase Mercury koja je za vrijeme cylonskog napada bila stacionirana na brodogradilištu u blizini kolonije Scorpia. Nakon što je uspio izbjeći uništenje, Pegasus je počeo slijediti kretanje cylonske flote koja je tražila Galacticu s pripadajućim civilnim brodovima. Za vrijeme napada, njime je zapovijedala admiralica Helena Cain, a nakon njezine smrti tu je dužnost preuzeo pukovnik Jack Fisk koji je ubrzo bio ubijen [Black Market]. Nakon njegove smrti brodom je nakratko zapovijedao bivši šef stroja Barry Garner koji je poginuo spašavajući brod od Cylona. Nakon njegove smrti, brod je preuzeo Lee Adama [The Captain's Hand].

Povijest
Isprva se smatralo da je brod uništen s ostatkom flote, je ipak uspio izbjeći tu sudbinu nakon što je admiralica Cain naredila skok na slijepo. Ipak, oko 700 članova posade je poginulo prilikom napada na bordogradilište.

Iako je i na Pegasusu bio instaliran Baltarov zapovjedno-navigacijski program, Cyloni ga nisu uspjeli onesposobiti jer je većina računalnih sustava bila ugašena zbog remonta. Ta slučajnost i činjenica da nisu bili na putu prvog udara cylonskog napada omogućili su admiralici da naredi skok naslijepo i time spasi brod te dobar dio posade [Pegasus].

Ubrzo nakon bijega, na brodu je pronađena i uhićena cylonska agentica Gina, zapravo varijanta Broj Šest, koja je prilikom uhićenja ubila sedam članova posade.

Nakon pada Dvanaest Kolonija, Pegasus je započeo vršiti gerilske napade na razne cylonske ciljeve. Kad je admiralica naredila da se napdne neprijateljsko područje u kojem se nalazilo petnaest eskadrila lovaca, njezin dugogodišnji prvi časnik se suprotstavio tome jer je napad protiv tako jakog neprijatelja bio ravan samoubojstvu. Cain ga je smaknula na mostu i za prvoga časnika postavila Jacka Fiska.

Nakon određenog vremena Pegasus je otkrio da cylonska flota skače u one sustave koji imaju prirodne resurse, a prilikom jednog skoka je naletio na Galacticu i njezinu flotu. Cain je u tom trenutku pruzela zapovjednišvo nad flotom i započela transfer ljudstva i potrebnih materijala između dva broda. Jedan od većih transfera je bilo prelazak satnika Leeja Adame i poručnice Kare Thrace na Pegasus [Pegasus].

Nakon što su šef Tyrol i Karl Agathon u tučnjavi slučajno ubili admiraličinog glavnog ispitivača Cylona, poručnika Alistaira Thornea, William Adama se suprotstavio njihovom smaknuću, što je skoro dovelo do otvorenog sukoba između dva broda [Resurrection Ship, prvi dio].

Baltar je odlučio sakriti izmrcvarenu i napaćenu Ginu negdje unutar flote, pa joj je dopustio da pobjegne. Prije nego li je otišla sa broda, ubila je admiralicu Cain [Resurrection Ship, drugi dio]. Pukovnik Fisk je tada preuzeo zapovjedništvo, no nije dugo trajalo jer mu se osvetila mafija [Black Market], baš kao ni ista dužnost Barryja Gardnera koji je poginuo u strojarnici, popravljajući brod kako bi pobjegli od Cylona. Tada je admiral Adama dao svome sinu čin zapovjednika i premjestio ga na Pegasus da zapovijeda njime [The Captain's Hand].

 Zabijanje Pegasusa u cylonsku krstaricu
Otprilike godinu dana nakon što se većina flote naselila na Novoj Caprici, dvojica Adame su i dalje zapovjedali dvjema borbenim krstaricama [Lay Down Your Burdens, drugi dio]. Dužnost prvog časnika na Pegasus je obavljala Anastasia Dualla. Po zapovjedi admirala Adame, Pegasus je trebao odvesti civilnu flotu na sigurno dok je Galactica skočila kod Nove Caprice u pokušaju oslobođenja od cylonskih okupatora [Exodus, prvi dio]. Lee Adama je nakon 18 sati čekanja odlučio ne poslušati oca i skočio je prema planetu. Galactica je u tim trenucima trpila paljbu od četiri cylonske bazne krstarice, radi čega je Lee postavio Pegasus ispred vatrene linije i time ga žrtvovao nauštrb Galactice. Dok je admiralov brod popravljao svoj nadsvjetlosni pogon, Lee je uspio topovima uništiti jednu cylonsku krstaricu, nakon čega je naredio evakuaciju i unio kurs za zabijanje u još jednu [Exodus, drugi dio].

Pegasusova flota
Isprva je Pegasus imao flotu od petnaestak civilnih brodova koji su imali nadsvjetlosni pogon i naoružanje, a koji su mu se pridružili unutar nekoliko tjedana nakon napada. Umjesto da zaštiti te brodove, Cain je u njima vidjela rezervne dijelove za svoj plan gerilskih napada na Cylone. Uz potporu marinaca uzela je sa civilnih brodova sve dijelove koji su bili važni te je prisilia neke civile da prijeđu na Pegasus kako bi mogli biti od koristi. Ukoliko netko nije svojevoljno prihvatio poziv, njegova obitelj bi se našla pred streljačkim vodom. Jedan od njih je Peter Laird, bivši aeronautički inženjer koji je vršio dužnost šefa palube.

Autor : Darko Kučko
Ranko Čop


 

"Želim da izvadiš svoje oružje... I prostrijeliš glavu admiralici Cain." Admiral Adama, Kari Thrace (Resurrection Ship, prvi dio)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.