startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Bitka kod sidrišta Ragnar
Verzija za ispis | Članak je pročitan 17 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Prethodi: Napad na brodogradilište flote Scorpion
Slijedi: Okršaj kod crvenog mjeseca

Nakon napada Cylona koji je doveo do pada Dvanaest Kolonija, borbena krstarica Galactica postaje jedini poznati preživjeli vojni brod koji je sposoban organizirati protunapad. Nakon što je njezin zapovjednik William Adama saznao da su sve ostale borbene krstarice uništene, uključujući i Atlantiu na kojoj je bio flotni admiral, preuzima zapovjedništvo nad svim preostalim kolonijalnim snagama te zapovijeda okupljanje kod skladišta oružja koje se nalazi u orbiti planeta Ragnar. Adamin plan je bio okupiti flotu te je onda povesti u protunapad. Galactica je, u skladu sa propisima o stavljanju broda izvan dužnosti, uništila sve svoje zalihe streljiva prije napada Cylona pa je sada trebala svo koje se može dobiti. Sama lokacija skladišta oružja pruža vrlo dobru zaštitu od Cylona s obzirom na EM zračenje koje generira planetna atmosfera – zračenje čini štetu cylonskim sustavima, a ujedno blokira i dradisovo detektiranje što čini i napad unutar oblaka u kojem se nalazi planet vrlo teškim.

Galactici su se pridružili civilni brodovi koji su sposobni za nadsvjetlosno putovanje, sada vođeni novom predsjednicom - Laurom Roslin. Adama je isprva planirao povesti Galacticu u napad protiv Cylona, no ona ga je uspjela uvjeriti da tu bitku nikako ne može dobiti pa je odustao. Umjesto napada, odlučio je povesti flotu dalje od solarnih sustava Dvanaest Kolonija.

Tijekom izviđačke misije, poručnica Kara Thrace otkrila je najmanje dvije cylonske bazne krstarice te njihove lovce izvan oblaka koji je štitio ostatke kolonijalne flote. S obzirom da nadsvjetlosno skakanje unutar oblaka nije bilo moguće, Galactica je prva napustila oblak te se postavila kao štit između Cylona i civilne flote. Čekala je da flota skoči na nove koordinate, a kada je i posljednji civilni brod otišao, Galactica je i sama skočila na navedene koordinate.

Nakon što je bitka kod Ragnara završila, otprilike dan poslije, Cyloni nastavljaju pratiti flotu, pojavljujući se svakih 33 minute, čineći to više od pet dana zaredom. Tijekom tog vremena, putnički brod Olympic Carrier nije uspio skočiti zajedno sa flotom u jednom od zadnjih skokova. Također, Cyloni se nisu pojavili u sljedeće 33 minute. Nedugo nakon toga, pojavljuje se Olympic Carrier i Adama naređuje novo odbrojavanje od 33 minute. Njegovi strahovi su se ostvarili kada su se Cyloni pojavili 33 minute nakon, što je značilo da Cyloni rabe taj brod za praćenje ostatka flote. Kada je Galactica detektirala radiološko obilježje na Olympicu, znak da su se na brod vjerojatno infiltrirali Cyloni te sada nosi nuklearnu bombu, Adama je naredio uništenje navedenog broda. Nakon njegovog uništenja te ponovnog skoka flote, Cyloni se na duže vrijeme više nisu pojavili.

Autor :


 

"Možeš imati koju god hoćeš ženu, ali ja imam tvoje srce i uvijek ti ga mogu iščupati." - Broj Šest, Baltaru
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.