startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Centurion
Verzija za ispis | Članak je pročitan 18 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Cylonski centurioni osnova su cylonskih pješačkih postrojbi. Radi se o iznimno snažnim i okretnim robotima velike vatrene moći. Posjeduju dugačke, šiljate prste sa većim brojem zglobova. Naoružani su automatskim oružjem velike razorne moći, smještenim u njihovim rukama. Svaki od tih mitraljeza posjeduje dvije cijevi. Krećući se na dvije noge, u stanju su postizati velike brzine i vrlo su okretni, što ih čini iznimno ubojitima. Oklop centuriona, okretnost i posebice vatrena moć njihove protivnike stavljaju u inferioran položaj tijekom sukoba. O njihovoj snazi govori i činjenica kako je samo jedan centurion sposoban prikliještiti čitav odred kolonijalnih marinaca. Valja naglasiti kako centurioni mogu posjedovati oklope različite čvrstoće. Tako je skupina centuriona koja je upala na Galacticu bila opremljena toliko čvrstim oklopom da su ih marinci uspjeli uništiti tek korištenjem snažnih eksplozivnih naboja.

Zanimljivo je napomenuti kako centurioni stacionirani na Caprici djeluju usporenije i manje inteligentno od ostalih centuriona. Osim toga, lako ih je uništiti, čak i paljbom iz osobnog naoružanja. Inferiornost dotične grupe centuriona zasigurno je rezultat cylonskog plana, točnije onog dijela plana vezanog uz Hela i Valerii. Naime, logično je za pretpostaviti kako su navedene centurione Cyloni djelomično onesposobili kako Helo i Valerii ne bi poginuli u sukobu s njima i na taj način poremetili cylonski plan. Nekoliko centuriona sličnih sposobnosti pojavilo se i na Kobolu. Vjerojatno je riječ o najobičnijim vojnicima, ograničenih u evolucijskom i programskom pogledu. Međutim, i dalje ostaje nepoznato jesu li centurioni svjesna bića ili ne.

Izgleda kako Cyloni nemaju običaj slati centurione u napade širokih razmjera, unatoč njihovoj nedvojbenoj učinkovitosti. Razlog vjerojatno leži u činjenici kako Cyloni uživaju u manipulaciji svojim žrtvama prije negoli zadaju završni udarac, a u čemu su humanoidni Cyloni posebice učinkoviti.

Kolonijalni vojnici centurione zovu "kromiranim metalnim tosterima", aludirajući na boju i izgled njihovog oklopa.

Autor : Miroslav Bartulović


 

"Sve ovo se dogodilo prije i sve ovo dogodit će se opet." - Broj Šest (The Hand of God)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.