startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Cyloni
Verzija za ispis | Članak je pročitan 18 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Kolonisti, nakon što su na svojih dvanaest kolonija razvili naprednu tehnologiju, su stvorili i rasu kiborga, zvane Cyloni. Koristili su ih, kako za teške fizičke poslove, tako i za međusobno ratovanje. Svaka novija verzija je dobivala bolju umjetnu inteligenciju, sve dok se Cyloni jednog dana nisu pobunili protiv svojih gospodara i započeli rat. Kao odgovor na snažnu cylonsku silu, kolonije su se udružile u jednu zajednicu i počele izgradnju borbenih krstarica i lovaca. Nakon sukoba koji je trajao više od jednog desetljeća, dogovoreno je primirje. Cyloni su napustili Dvanaest Kolonija i otišli u nepoznato.

U svojem četrdesetogodišnjem izbivanju, izgradili su dvanaest modela Cylona koji su bili gotovo identični ljudima u svakom pogledu, te razvili svemirske brodove upravljane nekom vrstom biološkog sustava. Uspješno su se infiltrirali u redove Kolonista i bez poteškoća nuklearnim napadom uništili više od 99% stanovništva [Miniserija].

Značajna razlika između njih i "pravih" ljudi je postojanje silicijskih neuralnih puteva, koji nisu otporni na neke vrste zračenja, kao što je bilo ono u okolici postaje Ragnar, koje je ubilo jednu kopiju Leobena Conoya [Miniserija]. Baltar je uspješno razvio detektor Cylona, ali je odlučio zatajiti rezultate svih pretraga iz straha za vlastitu sigurnost [Flesh and Bone].

I Cyloni imaju svoju religiju, koja je za razliku od one kolonijalne monoteistička. Vrlo dobro poznaju kolonijalnu religiju (možda čak i bolje i od samih Kolonista) i priznaju da su "bogovi" Kobola doista postojali, ali ne smatraju da su doista imali božanske moći [Home, drugi dio].

Za sada je poznato šest cylonsko-ljudskih modela: Broj Šest, Aaron Doral, Leoben Conoy, Sharon Valerii, Simon i D'anna Biers. U slučaju fizičke smrti jednog od tih modela, njegova svijest bi se prebacila u novo tijelo, ukoliko je udaljenost do uređaja za "uskrsnuće" dovoljno malena. U suprotnom, svijest te kopije nepovratno propada. Pretpostavlja se da se uređaji za uskrsnuće nalaze na svakoj od okupiranih kolonija te na cylonskom matičnom planetu, a jedan brod uskrsnuća koji je pratio Galacticu je uništen zajedno sa dva prateća bazna broda u napadu Galactice i Pegasusa [Resurrection Ship, drugi dio]. Adama, admiralica Cain i predsjednica Roslin su bili sigurni da će to ublažiti "entuzijazam" ostalih cylonskih agenata u floti.

Autor : Ranko Čop


 

"Želim da izvadiš svoje oružje... I prostrijeliš glavu admiralici Cain." Admiral Adama, Kari Thrace (Resurrection Ship, prvi dio)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.