startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Pad Dvanaest Kolonija
Verzija za ispis | Članak je pročitan 18 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Ovo je prvi od članaka u seriji Bitke.
Slijedi: Napad na brodogradilište flote Scorpion

Nakon što je Baltarov zapovjedno-navigacijski softver postao dovoljno rasprostranjen kroz Kolonijalnu flotu, Cyloni se vraćaju iz četrdesetogodišnjeg izgona. Stražnja vrata koja su bila instalirana u Baltarov softver omogućila su Cylonima upotrebu raznih elektroničkih tipova napada koje su poboljšani strujni krugovi na kolonijalnim brodovima sprječavali u prošlosti. Cijele flote lovaca su jednostavno izgubile napajanje kada su došle u sukob s neprijateljem, a Cyloni su doslovno isključili kolonijalne obrambene mreže. Borbene krstarice su ili potpuno izgubile napajanje ili doživjele golem broj kvarova diljem broda. S obzirom da su se Cyloni bez problema infiltrirali u kolonijalne sustave te da je na njihovoj strani bio element iznenađenja, doslovno su pomeli Kolonijalnu flotu sa minimalnim gubicima na svojoj strani, što je na kraju dovelo i do pada Dvanaest Kolonija.

Sjedište flote na Piconu je uništeno u prvom valu napada, kao i trideset krstarica, što je činilo četvrtinu flote. U trenucima koji slijede, admiral Nagala, koji je bio na borbenoj krstarici Atlantia, preuzima zapovjedništvo nad Flotom. Kolonijalna flota organizira najveći otpor u orbiti kolonije Virgon, no sve uzalud...

Borbena krstarica Galactica je jedini kolonijalni brod na kojeg nije utjecao cylonski maliciozni softver zato što je Adama još za vrijeme prvog rata sa Cylonima naredio da se sva računala na Galactici odvoje jedna od drugih – drugim riječima, na njoj nije bilo umreženih računala, čak i u vrijeme mira. Iako je izgubila svoj posljednji komplement lovaca tipa VII, još uvijek su imali 40 starih tipa II koji su na brodu bili samo zbog ceremonije prilikom odstupanja broda sa dužnosti, no pokazat će se dobrima u budućnosti. Ovi stari lovci su ipak bili plod robusnog dizajna, a bili su također otporni na infiltraciju zato što nikada nisu dobili Baltarov softver. S obzirom da je Galactica bila otporna na elektroničke inkurzije, uspjeli su osposobiti stare lovce te čak odbiti nekoliko napada cylonskih lovaca. Galactica je preživjela i direktan napad nuklearnom bombom, no ne bez posljedica – 85 članova posade je poginulo prilikom eksplozije.

Nedugo poslije, do Galactice se proširio glas da je uništena Atlantia, kao i velik broj drugih borbenih krstarica, pa je Adama preuzeo zapovjedništvo nad ostatkom Kolonijalne flote. Bežičnim prijenosom, javio je svim preživjelim brodovima da se okupe kod sidrišta Ragnar zbog pripreme za protunapad. Postaja na Ragnaru je također služila kao skladište oružja koje je ostacima kolonijalne flote sada očajno trebalo. Galactica je već prije uništila svoje oružje kao dio ceremonije odstupanja sa aktivne dužnosti.

Cyloni su na svim svjetovima Dvanaest Kolonija nuklearnim bombama bombardirali gradove sa najviše populacije te strateške centre, uključujući i Capricu. Nakon što je bombardiran Picon, Kolonijalna vlada je Cylonima objavila bezuvjetnu predaju, koju su oni potpuno ignorirali. Predsjednik Richard Adar te svo više osoblje Kolonijalne vlade, osim ministrice prosvjete Laure Roslin, smatralo se mrtvima ili nestalima. Ministrica Roslin, kao jedina preživjela iz sada već bivše Kolonijalne vlade, uskoro je položila zakletvu na jednom od putničkih brodova te postala predsjednicom. Odmah je počela tražiti druge kolonijalne civilne i vojne brodove da bi formirala konvoj. Nakon što su Cyloni locirali konvoj, brodovi opremljeni nadsvjetlosnim pogonom su pobjegli, dok nekoliko brodova bez tog pogona ostaje u nemilosti Cylona. Brodovi koji su pobjegli pridružili su se Galactici.

Borbena krstarica Pegasus, kojom je zapovijedala admiralica Helena Cain, također je uspjela izbjeći uništenje jer je admiralica naredila slijepi skok. Cyloni nisu uspjeli upasti u njihova računala jer su u trenutku napada bila isključena zbog nadogradnje. Pegasus, nakon što je uspio izbjeći uništenje, nije bio svjestan da je Galactica zajedno sa nekoliko desetaka drugih brodova preživjela napad, pa je nastavila napadati snage Cylona izvan solarnih sustava Dvanaest Kolonija.

Autor : Ivan Ačkar


 

"Glupa stvar nije mogla doći sa priručnikom?! Ne, to bi bilo previše logično!" - Kara Thrace, otvarajući Ateninu grobnicu
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.