startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Sukob kod Kobola
Verzija za ispis | Članak je pročitan 23 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Prethodi: Otimanje tilija od Cylona
Slijedi: Vježba gađanja plutajućih Cylona

Tijekom jedne izviđačke misije, Boomer i Crashdown su otkrili jedan neobičan nastavnjiv planet. Istraživanjem ruševina te nekih svojstava planeta došlo se do zaključka da je taj planet Kobol. Planet je detaljno opisan u svetom pismu bogova Kobola pa je to također poslužilo kao potvrda. Adama je ubrzo naredio da tri raptora detaljno istraže površinu planeta jer je razmišljao o duljem ostanku flote na planetu.

Nakon što su oni skočili u blizinu Kobola, napadnuli su ih cylonski lovci. Jedan raptor je ubrzo uništen, a drugi je skočio natrag u sigurnost. Treći je bio oštećen te je morao prisilno sletjeti na Kobol.

S obzirom da spašavanje članova posade na Kobolu nije bilo moguće zbog cylonske krstarice koja je bila u orbiti, poručnica Kara Thrace je predložila da upotrijebe oteti cylonski lovac, prikradu se baznoj krstarici te tamo detoniraju nuklearnu bombu koja će je uništiti, skupa sa većim brojem cylonskih lovaca. Adama se složio sa planom pa je uslijedio probni let cylonskog lovca kojim je upravljala Kara Thrace. No, nešto prije početka leta, predsjednica Roslin je razgovarala sa njom, nadajući se da će je uvjeriti da ode na Capricu po artefakt poznat kao Apolonova strijela. Usred leta, Kara se odlučila oglušiti na zapovijedi Adame te je skočila prema Caprici. S obzirom da više nije bilo kontakta sa poručnicom Thrace, Adama je naredio Sharon Valerii da izvrši misiju uništenja baze Cylona.

U isto vrijeme, zapovjednik Adama je zahtijevao ostavku predsjednice Roslin zbog njenog kršenja zapovjednog lanca. Kako je predsjednica odbila prihvatiti zahtjev, Adama je uputio tim marinaca predvođenih pukovnikom Tighom te satnikom Adamom. Tijekom procesa uhićenja, Lee se sam pobunio protiv Tigha te je uhićen, zajedno sa Predsjednicom.

Raptor kojim je upravljala Sharon Valerii je neopaženo došao u okupiranu zonu zahvaljujući cylonskom primopredajniku, no zbog problema sa mehanizmom izbacivanja nuklearne glave bio je prisiljen sletjeti unutar baze te tamo ručno izbaciti bombu. Tamo je Valerii susrela nekoliko humanoidnih Cylona - kopije nje same. Iako su humanoidni Cyloni uočili nuklearnu bombu, nisu je deaktivirali. Bazna krstarica je u potpunosti uništena, s time da je omanja grupa Cylona ostala na površini planeta u blizini ruševina operne zgrade.

Kad su se Boomer i Racetrack vratile na Galacticu, Adama je krenuo čestitati Sharon na dobro obavljenom zadatku, no ona je izvukla pištolj te dva puta pucala u Adamu iz neposredne blizine.

U kaosu nastalom nakon pokušaja ubojstva Adame, pojavila se još jedna cylonska krstarica. S obzirom da je pukovnik Tigh bio sljedeći po zapovjednom lancu, preuzeo je zapovjedništvo nad Galacticom i flotom. Pošto su ih Cyloni uhvatili nepripremljene, Tigh je naredio floti da skoči na koordinate koje su već otprije planirane prema već standardnom postupku. No, Galactica je jedina imala netočne koordinate pa se tako našla odvojena od ostatka flote. Kako bi pronašla ostatak flote, Galactica je trebala skočiti nazad na prvobitni položaj i izračunati točne koordinate. Konvencionalnim načinom bi to trajalo nekoliko sati, no bilo je očito da bi je bazna krstarica uništila za puno manje vremena. Zato je poručnik Gaeta smislio način da se koordinate odrede u daleko manje vremena. Namjeravao je privremeno umrežiti nekoliko računala na brodu čime bi se vrijeme izračuna drastično smanjilo, što bi opet Galactici omogućilo obranu za to vrijeme. Znajući da će se Cyloni pokušati probiti u mrežu računala, Gaeta je postavio nekoliko softverskih vatrozidova za usporavanje infiltracije Cylona.

Za to vrijeme, posadu srušenog raptora na površini Kobola su napali Cyloni, pa su oni pobjegli u šumu kako bi se sklonili.

Galactica se vratila na mjesto odakle su skočili te su je odmah napali Cyloni. Lee Adama je uvjetno pušten iz zatvora da vodi lovce u obrambenoj akciji. Tijekom napada, jedan oveći cylonski lovac krenuo je prema Galactici. Apollo ga nije uspio uništiti pa se zabio ravno u nju. Gaeta je uspio izračunati koordinate flote, no ne prije nego li je cylonski virus prošao i posljednji vatrozid. U zadnjem trenutku, Gaeta je isključio računalnu mrežu, a brod je skočio na točne koordinate.

Letjelica koja se obrušila na Galacticu je nosila deset cylonskih centuriona sa debelim oklopom, kojeg je bilo moguće probiti samo eksplozivnim mecima. U isto vrijeme, cylonski virus je inficirao razne sustave na brodu, polako preuzimajući kontrolu nad brodom. Tigh je bio zabrinut da će Cyloni pokušati izbaciti posadu u svemir te tako preuzeti kontrolu nad brodom i uništiti ostatak civilne flote. No, timovi predvođeni narednicom Hadrian i Leejem Adamom su uspjeli uništiti sve Cylone prije nego su ovi dospjeli do svojih odredišta.

Nedugo nakon što su umrla dva najteže ranjena člana tima, Crashdown - najviši rangirani časnik - i preostala posada srušenog raptora (Tyrol, Cally i Baltar) počeli su istraživati okružje; našli su grupu centuriona kako grade protuzračni top. Bio je povezan sa dradisovim tanjurom koji se nalazio na omanjoj udaljenosti od samog topa. Crashdown je smislio plan kako uništiti top: planirao je omesti Cylone u poslu dok manja grupa uništi tanjur čime bi top postao beskoristan. Za vrijeme pripreme, otkrili su kako top gradi više centuriona nego što su mislili. Uskoro su začuli zvukove raptora, što je značilo da će spasilački timovi uskoro doći. Crashdown je naredio Cally da omete Cylone, no bila je uplašena i odbila je izvršiti zapovijed. Crashdown joj je zaprijetio pištoljem, no nakon nekoliko napetih trenutak Gaius Baltar je ubio njega hicem u glavu.

Prasak pištolja je obznanio njihovu prisutnost Cylonima pa su počeli bježati. Protuzračni top je uskoro počeo pucati na dolazeće raptore, no Tyrol je u taj čas uništio dradisov tanjur i projektili su prestali biti prijetnja. Centurioni su za to vrijeme pucali na članove tima, no sve ih je uništio jedan projektil iz raptora.

Autor : Ivan Ačkar


 

"Zar nije ono bila Atenina grobnica?" - "To je bilo samo predvorje." - Adama i Starbuck
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.