startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Gideon
Verzija za ispis | Članak je pročitan 17 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Gideon je transportni brod, dio civilne flote okupljene oko Galactice. Nakon Adaminog ranjavanja [Kobol's Last Gleaming, drugi dio], vojno zapovjedništvo je preuzeo pukovnik Tigh [Scattered] koji zbog svojih metoda, potaknut uglavnom politički motiviranim nagovaranjima Ellen Tigh, nije bio previše popularan, kako na Galactici, tako i u ostatku flote. Bijeg predsjednice Roslin iz pritvora je podijelio flotu, a kapetan Gideona je odlučio podržati predsjednicu. Zbog toga je Tigh na taj i ostale brodove koji su odbili opskrbiti Galacticu odlučio poslati marince da silom uzmu namirnice koje su inače redovito stizale na borbenu krstaricu.

No, kako je skoro trećina flote podržavala predsjednicu, Tigh je morao poslati marince na desetak brodova. Zbog činjenice da je broj raspoloživih marinaca ionako bio malen, Tigh je poslao i pilote. Poručnik Joe Palladino, inače lovački pilot, vodio je grupu koja je u raptoru sletjela na Gideon, tražeći da im predaju namirnice. U hangaru ih je dočekala ljutita gomila koja im nije dopuštala pristup. U naguravanju, jedan od vojnika je ispalio metak. Uskoro su i ostali vojnici počeli pucati - četvero ljudi je poginulo, a desetak ih je bilo ozlijeđeno [Resistance].

Novinarka D'anna Biers, koja je radila reportažu o brutalnosti vojske, iskoristila je upravo ovaj incident, kojeg je nazvala "Gideonski masakr", za okosnicu svoje reportaže [Final Cut].

Autor : Ranko Čop


 

Apollo: "Koja je optužba ovog puta?" - "Udaranje nadređenog šupka." - Starbuck o incidentu sa pukovnikom Tighom
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.