startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Blackbird
Verzija za ispis | Članak je pročitan 16 puta | Ovaj članak čitate 1. put

 Svečanost krštenja prvog blackbirda
Blackbird je prototip kolonijalne nevidljive letjelice koju je konstruirao šef palube Galen Tyrol, njegovi ljudi i još nekolicina članova posade Galactice. Ta je letjelica trebala zamjeniti uništene lovce tipa II i VII kojih je bilo sve manje i manje. Tyrol je isprva mislio napraviti običan lovac, ali je projekt krenuo i završio u potpuno drugom smjeru.

Blackbird je dizajniran da korsti istu lansirnu cijev te zbog toga ima iste vanjske karakteristike kao i standardan lovac. Brži je od lovca, ali nije sposoban za toliko brze manevre. Nije opremljen mitraljezima.

Završetak konstrukcije je došao u pitanje nakon što Tyrol nije mogao pronaći dovoljno metala da napravi oplatu, zbog čega je Karl Agathon predložio da u tu svrhu upotrijebi ploče od legure ugljika. Kao posljedica toga, blackbird je nevidljiv za dradis i samim time vrlo koristan u izviđačkim misijama.

Iako koristi RCS mehaniku za kontrlu letjelice, za pogonsku skupinu su odabrani zastarjeli motori DDG-62 (koje je dizajnirao Peter Laird, civilni aeronautički inženjer) koji su se nalazili u skladištu broda Baah Pakal.

Tyrol je prototip letjelice nazvao Laura, u čast predsjednice Roslin.

Autor : Darko Kučko


 

Broj Šest: "Mi smo djeca čovječanstva. To ih, u nekom smislu, čini našim roditeljima."
Doral: "Istina - no, roditelji moraju umrijeti. To je jedini način da se djeca osamostale." (Bastille Day)
 

 

 

 


1 trenutno online
117,603 posjeta
1 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.