startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 1. Scattered (Raštrkani)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 50 puta
Ocjena: 9 / 10

 Tigh u trenutku bijesa
Nakon odličnog finala prve sezone, epizode Kobol's Last Gleaming, drugi dio, stiže nam i nestrpljivo iščekivani nastavak koji ne donosi odgovore na sva pitanja, ali solidno obavlja zadatak održavanja napetosti i to na tri strane - na Galactici, na okupiranoj Caprici te na Kobolu.

Krenimo redom. Na Galactici, samo problemi. Još jedan dokaz da cylonski agenti nekako komuniciraju (wirelessom?) je dolazak cylonske bazne krstarice nekoliko trenutaka nakon što je Boomer prostrijelila Adamu, zbog čega na Tigha pada teret zapovjedništva dok još krv kaplje sa središnje konzole u BIC-u. Po našem mišljenju, usprkos činjenici da on ne želi taj posao za stalno, obavio je jako dobar posao - maknuo flotu od opasnosti, vratio Leeja Adamu na dužnost umjesto da ga ostavi da trune u zatvoru, dopustio Gaeti da umreži računala, te naposlijetku doveo Galacticu do ostatka flote. Naravno, često je bio neodlučan i uzeo si dosta vremena za razmišljanje, no on je obično taj koji samo pruža drugo mišljenje Adami i ne donosi odluku. Ako je predsjednica prije mislila da će joj Adama nakon nekog vremena popustiti, sad definitivno nema šanse - Tigh se prema njoj ponaša sa manje poštovanja nego prema Starbuck.

Jedna od nama najdražih scena je ona u kojoj Tigh "posjeti" Boomer u pritvoru i odalami je. Ona je svjesna činjenice da je Cylonka i da to svi znaju, pa više nema nikakvih kočnica i otvoreno mu kaže da ne bude kukavica i da je ubije. Pukovnik bi to najradije i učinio, no zna da će kad-tad nešto ispitivanjem izvući iz nje. Druga Sharon, ona na Caprici, u ovom trenutku izgleda puno simpatičnije jer je do sada iskreno (barem naizgled, tko zna da li i ona ima kakav okidač u sebi) pomagala Helu da pobjegne. Ne možemo je kriviti što je pobjegla od Starbuck koja ju je htjela ubiti i nadamo se da će se vratiti sa iskrenim namjerama da pomogne. Najbolji citat (i to na engleskom jer zvuči puno bolje): "Bitch took my ride!"

Ah, Kobol. Toliko zanimljivih stvari se događa tamo. Neiskusni Crashdown ima najviši čin, zbog čega savjeti vrlo iskusnog Tyrola padaju na gluhe uši. Tarn je već poginuo zbog Crashove nepažnje, a oni centurioni nisu izgledali kao da će lako odustati od potjere. Hoće li Tyrolu uskoro dozlogrditi pogrešne odluke nadređenoga? Baltar se kao i uvijek gubi u svome svijetu snova - hoće li doista postati ocem ili to Šest priča metaforički?

Usput, pozdravljamo odluku scenarista da se ishod Adaminog ranjavanja ne riješi odmah u prvoj epizodi (čak se niti ne pojavljuje u prvih deset-petnaest minuta epizode), neka se napetost malo produži. Zgodan detalj su flashbackovi u prošlost koji najbolje pokazuju koliko daleko seže prijateljstvo između Adame i Tigha. Mali minus epizodi ide zbog "muljanja" sa razlogom zbog kojeg je Galactica skočila na pogrešno mjesto - zar je moguće da Gaeta nigdje nije imao zapisane "stare" koordinate? Imalo bi smisla držati nekakav zapisnik poslanih koordinata upravo zbog ovakvih situacija. Sve u svemu, odlična premijera sezone, puno akcije, puno događaja, neka se tako nastavi i dalje.

Autor : Ranko Čop

 

"Ovo je lov na vještice. Toga neće biti na mom brodu." - Adama, prekinuvši nezavisnu istragu
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.