startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 2. Valley of Darkness (Dolina tmine)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 57 puta
Ocjena: 9 / 10

 Kratak trenutak opuštanja Tyrola i Cally
Iako je prvotno bilo zamišljeno da Scattered i Valley of Darkness budu samo jedna epizoda, zbog opsežnosti snimljenog materijala je odlučeno da se priča proširi, što je napravilo mjesta za nekoliko odličnih trenutaka na Kobolu i Caprici.

Zbog toga je bilo potrebno ubaciti još jednu priču u epizodu kako bi dostigla potrebnu minutažu - priču o centurionskom pohodu po Galactici. Ono što se često zna desiti u nekim drugim serijama je da takva na brzinu ubačena priča ne funkcionira kako treba, ali ovdje je sve odlično dočarano. Mračni hodnici, kvar skoro svih brodskih sustava zbog cylonskog virusa i prigušeni zvuk paljbe centuriona stvaraju atmosferu poput one u filmu Das Boot. Tigh je prisiljen komunicirati sa ekipama putem teklića, ekipe marinaca gube živote dok se ostali skrivaju. Zgodan detalj je Leejeva nervoza dok iščekuje dolazak centuriona i govori si u bradu što mora učiniti, baš kao i u The Hand of God dok je upravljao lovcem na Cylonskom asteroidu. Tigh još uvijek ima status nepogriješivog zapovjednika, ovog puta iz iskustva zna što neprijatelj smjera (u jednoj od izbačenih scena se nalazi podatak da su upotrijebili istu taktiku u Prvom cylonskom ratu).

Na Kobolu, trenutak u kojem su Tyrol i Cally zaboravili na brige biva prekinut gorkom i crnom stvarnošću - stigli su prekasno i Socinusu više nema spasa. Ne preostaje ništa drugo nego da mu Tyrol ubrizga ogromnu dozu morfija i poštedi ga bolne smrti (jedna slična scena se nalazi u filmu Saving Private Ryan). Bolna ironija ovog događaja bi bila pojačana da je kojim slučajem u Kobol's Last Gleaming, drugi dio stala scena u kojoj šef vadi Socinusa iz zatvora i prijavljuje ga na ovaj zadatak. Inače, sam Aaron Douglas je u vrijeme snimanja epizode pretrpio smrtni slučaj u obitelji, no svejedno je odlučio odraditi ovu scenu usprkos stvarnoj vlastitoj boli. Ne treba ni govoriti da je bio na vrhuncu zadatka.

Baltarovi snovi se nastavljaju - ovoga puta riječ je o prilično brutalnoj viziji Adame koji ubija njegovo dijete. Nije točno objašnjeno o čemu se radi, ali očito je da Šest želi Baltaru poručiti da će mu upravo zapovjednik Galactice stvarati probleme u budućnosti.

Nama najdraži trenutak ove epizode je onaj u Starbuckinom stanu - nakon silnih tjedana Helovog skitanja po Caprici i bježanja od Cylona, odnosno Starbuckinog svakodnevnog spašavanja flote, njih dvoje starih prijatelja po prvi put imaju priliku jednostavno sjesti, ispružiti noge na stol i makar na trenutak zaboraviti što se sve dogodilo. Jako dobro.

Do kraja epizode, centurionska prijetnja biva zaustavljena (i to u zadnji čas), no sve je još uvijek po starom - Adama se ne budi, predsjednica se vraća u zatvor, Apollo je na uvjetnoj. Tigh se ne želi petljati u veliku shemu stvari, uvjeren je da će Adama preživjeti. Nadamo se da će se uskoro stvari pokrenuti.

Autor : Ranko Čop

 

"Topografija je za tetkice." - šef Tyrol (Kobol's Last Gleaming, drugi dio)
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.