startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 14. Black Market
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 46 puta
Ocjena: 5 / 10

Ron Moore je najbolje opisao ovu epizodu, rekavši na početku svojeg podcast-komentara epizode "Ovog puta ćemo raditi nešto drugo - komentirati epizodu koja mi se baš i ne sviđa". Bio je sasvim u pravu - iako će mnogi reći da je i prošla epizoda bila prilično slaba...

Ovoga puta takvi imaju pravo. Baš kao i Epiphanies, i ova epizoda ima "opušteniju" radnju, koja se ne bavi cylonskim spletkama ili sukobima između ljudi na visokim položajima. U središtu je Lee Adama, a cilj epizode je očigledno malo produbiti njega kao lika, nadovezati se na događaje iz drugog dijela epizode Resurrection Ship i objasniti zašto je rekao Kari da se nije želio vratiti živ. Izgleda da se dok je lebdio svemirom prisjetio događaja za kojim vjerojatno najviše žali - napuštanja djevojke koje se prisjećao tokom epizode. Tu dolazi prva zamjerka - scene tih flashbackova se uvijek ponavljaju, tako da definitivno ne saznajemo u čemu je bila bit prekida između njega i nje.

Osim te nedorečene veze, imamo čak još dvije - prva sa prostitutkom zvanom Shevon, čiji prekid na kraju nam nema dovoljno veliko značenje da znamo koliko to znači Leeju, te ona sa Duallom, čije smo djeliće vidjeli u par prijašnjih epizoda (Resistance, Resurrection Ship, drugi dio). Pošto ni Leeju nije jasno kamo ide njegova veza sa Duallom, djelomično im možemo oprostiti što ni nama nije ni najmanje jasno čemu to. Vraćaju se "drage" uspomene na vezu Chakotaya i Sedme u zadnjoj epizodi Voyagera, što nikako ne može biti dobro.

Nije jasno ni što je bila svrha istrage "crnog tržišta", tj. što je trebao biti rezultat, gledano od strane zapleta. Dobro, pronađen je Fiskov ubojica (digresija: kako je moguće da nakon onoga što se dogodilo admiralici Cain Fisk hoda okolo bez nekakvih stražara?). No, nije tu bilo nekog dubljeg značenja, osim da se možda prikaže realizam života u izbjegličkoj floti, gdje je ovako nešto neizbježno. Žao mi je da je gotovo cijela epizoda iskorištena samo za ovaj zaplet, da nije bilo neke veće B-priče.

No, bolji dio epizode je razgovor između Baltara i Roslin. Njemu se očito svidjelo biti potpredsjednikom, i ne želi se samo tako povući sa te dužnosti, pogotovo nakon što je otkrio što o njemu doista misli Predsjednica. Iako ona sada sigurno zna da je imao neke veze sa Cylonima, realno govoreći mu ne može ništa, njezina riječ protiv njegove. A upravo ga je za to optuživala i Shelley Godfrey, pa se izvukao.

Jedino preostaje pohvaliti novu foru doktora Cottlea koji je pronašao novčić u Fiskovim ustima - "ako nađem još nešto, otići ću u mirovinu". Predobro!

Sve u svemu, osrednja epizoda, koja ipak koristi u produbljivanju Leejevog lika. Moore je obećao da će iduća epizoda, Scar, biti puno bolja i uzbudljivija, a nemamo mu razloga ne vjerovati. Definitivno je vrijeme za novu akcijsku epizodu.

Autor : Ranko Čop

 

"U ime naroda Dvanaest Kolonija, predajem se." Gaius Baltar, nakon dolaska Cylona na novu Capricu (Lay Down Your Burdens, drugi dio)
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.