startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 16. Sacrifice (Žrtva)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 46 puta
Ocjena: 7 / 10

Iako je za sada Resurrection Ship definitivno najbolja epizoda ove sezone, Sacrifice, ako je ne nadmašuje, onda joj sigurno parira u pogledu dramatičnosti, usprkos prilično tromom početku.

Istina, uvod i prvi čin su prilično spori, što je razlog ipak nešto manje ocjene ove epizode. No, čim su se stvari zahuktale, krenuli smo na dramatičnu vožnju vlakom smrti koja ostavlja bez daha! Kako drugačije opisati Karino skoro fatalno ranjavanje Leeja, propalu akciju spašavanja talaca te naposlijetku Billyjevu smrt? Kara će imati dosta toga za razmišljanje gledajući Leeja kako se polako oporavlja od rana koje mu je ona zadala, baš kao i William Adama čiji je rizik doveo do Billyjeve pogibije. Moćna scena je kad Roslin dolazi u mrtvačnicu i govori mu da Valerii nije bila vrijedna toga, popravljajući kosu Billyju, dok Adama pokušava ostati hladnokrvan.

Zanimljivo je kako su troje vrlo važnih ljudi u floti imali blisku osobu na Cloud Nineu - Adama sina, Roslin Billya koji joj je poput sina i Tigh ženu. Kad smo već kod nje, što je očekivala postići sa istrčavanjem iz wc-a? Sad je već sasvim jasno čime se ona bavi dok Tigh brani flotu od Cylona... Moglo je doći i do većeg sukoba između admirala i pukovnika, budući da je Tigh bio odlučan spasiti ženu, a Adama ipak nije želio izgubiti svoju taktičku prednost, a i počeo se sve više i više vezivati za Valerii.

Neke situacije nose sličnost sa situacijama iz prijašnjih epizoda, kao što je talačka situacija iz Water (u toj epizodi je sve završilo sa samo jednom žrtvom, bojim se da bi nas nova situacija sa taocima mogla odvesti u bespuća Ruslana), te zadnja scena Apolla koji leži u bolnici, u kojoj su Kara i Dualla ovog puta zamijenile uloge u odnosu na drugi dio epizode Resurrection Ship.

Nakon što Valerii nije htjela reći Adami koji su ostali cylonski agenti u floti, izašlo je na vidjelo pitanje o tome koliko su njezine namjere dobre. Iako im je do sada uvijek pomagala, može biti da je sve to radila iz čiste volje za preživljavanjem sebe i djeteta. Pitanje stoji - vjerovati joj ili ne?

Glumačke izvedbe su bile vrhunske (kao i uvijek), no posebno su se istaknule Mary McDonnell na kraju te Kandyse McClure u drugom dijelu epizode, tugujući prvo zbog Leeja, a onda zbog Billyja. Odličan je kadar u kojem mrtva Sacha leži na tijelu mrtve Valerii, ima neku određenu mračnu poetičnost.

Ovo je posljednja epizoda sa Paulom Campbellom - prema Mooreovom podcastu (izgleda da je petak navečer dan odvoza smeća u Mooreovoj ulici), Campbell je počeo dobivati sve više i više odličnih ponuda za druge serije i filmove, pa su producenti odlučili pustiti ga. Šteta, bio je jedan od onih deep-space-nineovskih sporednih likova.

Autor : Ranko Čop

 

"Ovo je lov na vještice. Toga neće biti na mom brodu." - Adama, prekinuvši nezavisnu istragu
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.