startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 17. The Captain's Hand (Kapetanova ruka)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 43 puta
Ocjena: 9 / 10

Napokon, nakon nekoliko osrednjih epizoda stiže jedna koja je stvarno odlična - u svakom pogledu. Razlozi? Ukratko - odlični odnosi između likova te povratak provjerenom konceptu radnje koja se fokusira na velik broj likova i događaja.

Zapravo, postoji jedna jedina mala zamjerka - kako je prošlo nekoliko tjedana od događaja iz epizode Sacrifice, propustili smo Leejev oporavak i unaprijeđenje (manje bitno) i Duallina razmišljanja o Billyju i njezin oproštaj od njega. No, očito je da je preboljela njegovu smrt i posvetila se bojniku (odnosno, par sati kasnije, zapovjedniku) Adami.

John Heard odlično je obavio posao interpretirajući trećeg Pegasusovog zapovjednika u isto toliko epizoda. Nakon strahovlade admiralice Cain, Fiskovog zapovjedništva tijekom kojeg se on uglavnom koncentrirao kako da sebi olakša život, admiral Adama je odlučio "zvijer" povjeriti vjerojatno jedinom preostalom starijem časniku na brodu - Barryu Garneru. No, kako je cijelu svoju karijeru proveo u strojarnici gdje se sve radi po propisima, a dobiva jako malo pohvala, s vremenom je razvio netrpeljivost prema "facama" kao što je Starbuck.

Scena u kojoj je rekao "Idem po naše ljude" je vrlo slična sceni u kojoj je to Adama rekao admiralici Cain. Također, scena u kojoj Lee pokušava smijeniti Garnera zbog nepoštivanja admiralovih naredbi podsjeća na scenu iz Litmus u kojoj narednica Hadrian pokušava narediti da se Adamu odvede u pritvor (inače, obje su homage filmu Grimizna plima sa Denzelom Washingtonom i Geneom Hackmanom).

Iako se ponio junački, Garnerov epilog nam daje na znanje da je admiral ipak pogriješio kad ga je stavio na mjesto zapovjednika. Nije trebao samo tako ostaviti BIC i krenuti dolje (kad smo već kod toga, koliko ste puta nekome objašnjavali preko telefona kako napraviti nešto u Windowsima, a on to nije shvatio, pa ste dobili želju otići tamo i pokazati mu? Siguran sam da se i Garner tako osjećao). Ali, to je dalo Leeju važnu pouku i jako dobar citat - Garner je bio naviknut raditi sa strojevima, ali zapovjedništvo se bazira na radu s ljudima.

Po prvi put smo imali priliku vidjeti strojarnicu - još jedna prilika da se dokaže kako ovo doista nije Star Trek. Nema čistih prostorija sa veselim časnicima u ispeglanim odorama ni velike sjajne warp-jezgre u sredini - umjesto njih tu su prljavi strojari sa štitnicima protiv buke na ušima i zadimljene prostorije, mjerači tlaka, čekići i ključevi broj 12.

Odnos između nekad najboljih prijatelja (skoro i ljubavinka), Kare i Leeja, je postao prilično nategnut nakon što ga je ona slučajno ranila. Iz epizode ne saznajemo ako su razgovarali prije susreta na Pegasusu, no definitivno postoji jedna velika hladnoća između njih dvoje (meni osobno je bilo doista mučno gledati ih takve). Zato kao veliko olakšanje na kraju dolazi njihova pomirba i Leejeva opaska "Ti imaš mozak?".

Izgleda da je i u svijetu Galactice pobačaj dosta velika stvar, iako je reguliran zakonom. Zanimljiv je obrat sudbine da Roslin mora zabraniti pobačaj (odnosno ženino pravo da bira), za kojeg se "borila cijelu svoju karijeru". Baltar je ponovo pokazao svoju dvoličnost, radeći Lauri iza leđa, a posebno mi se svidjelo njegovo ponašanje dok joj je govorio o svojoj demografskoj studiji. Da ne spominjem maestralno iskorištavanje predsjedničine objave zabrane pobačaja i objavljivanje vlastite kandidature za predsjednika! Svaka čast!

Autor : Ranko Čop

 

"Nisam se urotio sa Cylonima. Ja sam nevin čovjek, osuđen od strane javnosti bez suđenja." - Baltar (Six Degrees of Separation)
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.