startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 19. Lay Down Your Burdens, Part 1 (Spustite svoj teret, prvi dio)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 59 puta
Ocjena: 9 / 10

 "Kako znam da ti nisi Cylon? Možda sam ja jedan od
 njih i nisam te viđao na sastancima."
Prošlo je podosta vremena otkad se neka epizoda bavila globalnim stanjem stvari, čini mi se da je to bilo još u dvostrukoj epizodi Home, eventualno u epizodama Resurrection Ship. Kako god bilo, druga polovica ove sezone nam je donijela jako puno razvoja likova i tek mali pomak flote u traženju Zemlje. Zato nam kao osvježenje dolazi prvi dio Lay Down Your Burdens.

Priča oko Tyrola koji misli da je Cylon mi je dosta loše sjela - jednostavno mi se čini da je on do sada bio najnormalnija osoba od svih glavnih likova. Sad odjednom on spava u hangaru (zašto je spavao na podu hangara?), potpuno neobrijan, sanja da će se ubiti i napada Cally. To je ubačeno dosta naglo, bez da se ikad prije išta takvog natuknulo. No, to je barem dobra isprika za dovođenje legende Deana Stockwella kao prokleto ciničnog brata Cavilla. Tko bi očekivao da će jedan svećenik govoriti da molitve nemaju smisla jer ih Bogovi ionako ne slušaju i da će doista bez ikakvog okolišanja reći Tyrolu da je sam kriv te da je svatko odgovoran za sebe. Razgovor između njih dvojice je najbolja stvar u ovoj epizodi. A dio tog razgovora je i ovaj Cavillov citat: "Kako znam da nisi Cylon? Možda sam ja Cylon i nisam te vidio na sastancima."

Usput, moram pohvaliti redatelja Jeffa Woolnougha koji je odlično odradio scenu Tyrolove noćne more te montažera koji je jednako odlično ubacio flashbackove cijelog nemilog događaja sa Cally u razgovor između Cavilla i šefa.

Jedna od pouka ove epizode bi mogla biti da ružna istina u politici jako loše prolazi. Ta istina bi bila činjenica da Kolonijalci neće nužno biti sigurni od svojih progonitelja na novopronađenom planetu koju nudi Roslin, no Baltarovo obećanje sigurnosti i života na planetu nakon devet mjeseci provedenih u skučenim metalnim "kutijama" je preslatko i sve se čini da bi izbori mogli prevagnuti na njegovu stranu.

Baltar je u debati optužio Roslin da "vlada strahom" - moje mišljenje je da je taj strah u ovom slučaju ipak stvar koja svih drži na oprezu jer doista postoji ogromna opasnost koja ih može dokrajčiti u svaki trenutak. Nažalost, današnje vlade i mediji doista pretjerano šire strah od svega - raznih epidemija bolesti (sjetimo se SARS-a i ptičje gripe), a u Americi je, prema tamošnjim novinama i televiziji, svaki provincijski gradić potencijalna teroristička meta. Naravno, (ponovo nažalost) postoje i mjesta u svijetu gdje je opasnost od pogibije svakodnevna realnost.

Jedina slaba točka ove epizode jest činjenica da ima očekivan završetak. Čim su se oko četrdesete minute Starbuck i ostali spustili na Capricu, postalo je jasno da će ih Cyloni susresti. Nije pomogla ni Andersova rečenica kako mu je pola ekipe poginulo "jutros" - to zvuči nekako previše jeftino, puno "bolje" bi zvučalo da mu je pola ekipe poginulo u proteklih nekoliko mjeseci, čekajući da ih dođu spasiti. Siguran sam da će se ovaj cliffhanger riješiti bez većih odmah na početku drugog dijela ove epizode, zbog čega mislim da se finale druge sezone trebalo emitirati kao jedna dvosatna epizoda.

Autor : Ranko Čop

 

"Ovo je lov na vještice. Toga neće biti na mom brodu." - Adama, prekinuvši nezavisnu istragu
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.