startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 2. Water (Voda)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 42 puta
Ocjena: 9 / 10

 Voda?
Po uzoru na odličan početak epizode 33, i ova epizoda nas na svom početku drži u neizvjesnosti - što Valerii radi onako mokra, čini se da je zbunjena te da, baš poput nas, nema pojma gdje je bila i što je radila, kao da se upravo probudila iz mjesečarskog pohoda. Problem je jedino u činjenici da nije nesvjesno "opljačkala" hladnjak ili otvorila prozor - nekamo je postavila šest eksplozivnih naprava.

Kao da nam slike kroz vodu zamućenih bombi i naslov epizode te civilni brodovi koji preuzimaju vodu od Galactice ne daju dovoljno naslutiti što će se dogoditi, tu je i stari alkoholičar Tigh koji se odlučio vratiti boci te dozira viski za idućih pet dana (ili možda idućih pet sati?), nesvjestan činjenice da će to uskoro morati činiti i sa pitkom vodom. Ponovo vidimo koliko su on i Adama različite osobe - dok se Adama trudi ugoditi predsjednici i dati joj sve počasti koje dolaze uz njezinu titulu, Tigh cijelo vrijeme prigovara na račun civila, makar i bez nekog razloga. Zabavno ga je gledati, u svakom slučaju.

Za razliku od jedne druge serije sa sličnom radnjom (vojni... Oh, pardon, istraživački brod izgubljen daleko od kuće) koja u svojih sedam godina emitiranja valjda nijednom nije spomenula problem sa resursima, Galactica to čini prvom prilikom. Odlično. Kad već pričamo o toj drugoj seriji koja je voljela "zaboravljati" događaje iz uglavnom svih prijašnjih epizoda, ovdje je pitanje uništenja Olympic Carriera još aktualno - opravdanja nema, vjerojatno Lee nikad neće biti siguran da je donesena prava odluka, ostaje mu jedino prihvatiti ono što je učinjeno i nastaviti dalje.

Baltar nam ponovo priređuje nekoliko odličnih trenutaka, od kojih je najzabavniji onaj kad paralelno razgovara sa Šest u svojoj glavi i sa predsjednicom, odnosno Adamom na sastanku. Kako se često događa da u filmovima ili serijama ne možemo saznati što neki lik misli, zanimljivo je da je Šest upravo narator Baltarovih misli u trenucima razgovora sa drugim likovima. Usput, jeste li primijetili da je u Baltarovom zamišljenom svijetu kamera savršeno mirna, ne trese se i miče lijevo-desno kao u "stvarnom" svijetu.

Najzanimljivije otkriće koje će se, valjda, dogoditi u narednim epizodama će biti ono da je Valerii sa Galactice Cylonka. Vjerojatno je ona već pomalo počela sumnjati da je to istina, a čini se da i Tyrol razmišlja o tome iako ne želi to priznati. Što će se desiti kad Valerii postane svjesna te činjenice? Vidjeli smo u ovoj epizodi da nije odmah uspjela "registrirati" činjenicu da je doista pronašla vodu - može li biti da se njezino ljudsko programiranje u ovom slučaju sukobilo sa cylonskim i pobijedilo? Je li iz istog razloga oklijevala kad je krenula isključiti eksploziv? Još bi moglo biti napetije ako Helo uskoro uspije uspostaviti komunikaciju sa Galacticom i javiti im da je Valerii sa njim. Inače, na okupiranoj Caprici ništa novoga - ona ga nekamo vodi, no još ne znamo ništa.

Uglavnom, još jedna jako dobra epizoda - ako se ovakav trend kvalitete nastavi, bit će ovo jedna od najboljih znanstveno-fantastičnih serija ikad.

Autor : Ranko Čop

 

"Govorimo o mome djetetu, gospodine. Dijelu mene. Ali izgleda da ga je lakše ubiti kad ga nazivate Cylonom." Helo o Adaminoj odluci (Epiphanies)
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.