startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 4. Act of Contrition (Čin kajanja)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 39 puta
Ocjena: 9 / 10

 "Izađi iz ove kabine dok još možeš."
Jedna od glavnih stvari koje su Ron Moore i ostatak produkcijskog osoblja Galactice stalno isticali je činjenica da je njihov cilj napraviti znanstveno-fantastičnu seriju sa velikom dozom realizma. Sudeći po ovoj epizodi, jako im dobro ide.

Glavni moto preživjelih Kolonista bi definitivno trebao biti "Život je smeće, a onda umreš" - kako drugačije opisati ono što se dogodilo početkom epizode? Jedan čas ljudi uspiju zaboraviti na okrutnu zbilju koja ih okružuje, samo da bi ubrzo najobičnija nezgoda za koju nitko nije kriv desetkovala preko pola "čuvara flote". Najbolja ilustracija je upravo pilotska prostorija u kojoj su dvije trećine mjesta sad prazne.

Čim se Kara počela prisjećati Zaka, postalo je jasno da će klimaks svega toga biti njezino suočavanje sa Adamom koji nije bio svjestan činjenice da je ona u potpunosti kriva za njegovu smrt. I nije nas razočaralo, čak ako vam je zbog nedostatka akcije ova epizoda bila mlaka, ta scena između Adame i Starbuck je možda jedna od najsnažnijih do sada. Izvedba Edwarda Jamesa Olmosa je maestralna, na licu mu se vidi mješavina tuge i zatomljene ljutnje, iako zna da mu je Thrace poput kćeri - "Izađi iz ove kabine dok još možeš". Kad je došao u BIC, Adama baš i nije bio raspoložen slušati Tighov komentar o Starbuck, vidjet ćemo koliko će biti raspoložen spašavati je u idućoj epizodi, odnosno hoće li ovo utjecati na njegov odnos prema njoj.

Priča na Caprici pomalo dobiva oblik - izgleda da su Cyloni namjestili ono sklonište za Heloa i Valerii. Možda ih žele odvesti nekamo malo dalje pa im trebaju dati hrane i antiradijacijskih lijekova da izdrže? Odnosno, da Helo izdrži i da se ne vidi da to ne smeta Sharon?

Izgleda da smo dobili jedan legendarni sporedni lik - doktora Cottlea. Puši dok pregledava pacijenta, ne želi ugasiti cigaretu, kao alternativu medicini predlaže molitvu... Nadam se da ćemo ga imati priliku gledati češće.

Sve u svemu, prva u potpunosti dramski orijentirana epizoda, odlično izvedena. Onima kojima se svidjela epizoda Duet iz druge sezone Deep Space Ninea će se jako svidjeti i ova.

Autor : Ranko Čop

 

"Zar nije ono bila Atenina grobnica?" - "To je bilo samo predvorje." - Adama i Starbuck
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.