startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 9. Tigh Me Up, Tigh Me Down (Gurni Tigha, povuci Tigha)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 37 puta
Ocjena: 6 / 10

 Ellen Tigh - Cylonka ili samo vješta manipulatorica?
Ako su pretjerani pokušaji komedije srozali Six Degrees of Separation, onda su, uz još neke loše izvedene elemente, definitivno zakucali u zemlju ovu epizodu. Nadajmo se da je lekcija naučena i da više neće toliko gurati komične scene.

Prošla su tri dana od događaja iz prošle epizode, kad je Conoy rekao predsjednici da je Adama cylonski agent. Iako je upravo zbog toga shvatila da će takve optužbe stvarati samo paranoju pa ga je dala baciti kroz zračnu komoru, brzo je zaboravila na naučenu lekciju i dopustila da joj paranoja zamuti razum. Nadalje, nije li razumljivo da se Adama ponaša čudno? Ipak je i on samo čovjek - i to čovjek koji 28 dana nakon uništenja takoreći cijelog čovječanstva na leđima ima teret zaštite posljednjeg njegovog komadića.

Ispada ipak da Adama ima dobar razlog za svoje ponašanje - dovođenje Tighove žene Ellen na Galacticu - i to baš u trenutku kad je Tigh odlučio srediti se. Njezin dolazak isprva predstavlja povratak piću za Tigha, no kasnije počinje predstavljati probleme svima - Leeju kojem se nabacuje tokom večere te Adami kojeg optužuje za seksualno iskorištavanje i pokušava unijeti sjeme razdora između njega i njezinog muža.

U tom trenutku nastaje scena u Baltarovom laboratoriju zbog koje epizoda potpuno gubi bilo kakvu dramsku uvjerljivost - zamišljena je kao komična scena, no puno bolje bi "legla" u neki film Mela Brooksa nego u Galacticu koja je do sada vrlo ozbiljno držala do sebe. Jednostavno je neuvjerljivo da bi Roslin, Tigh i Adama jedni za druge uopće i mogli posumnjati da su cylonski agenti. Ozbiljna optužba da si glavni državni neprijatelj od strane bliskog prijatelja i suradnika bi pod tim uvjetima trebala biti krvna uvreda, no u slabo izvedenom stilu ove epizode i to brzo nestaje u zraku.

Jedino zanimljivo pitanje na kraju - je li Ellen Tigh Cylonka? Tokom epizode se uglavnom sugerira da jest - Šest govori Baltaru da će Ellen stvarati nevolje, na kraju svega Baltar ne želi reći kakav je bio "stvarni" rezultat njegovog testa, a postalo je jasno da rezultatima koje objavi nije uvijek za vjerovati. No, s druge strane, Cyloni bi stvarno morali imati prokleto dobar i precizan plan da podmetnu cylonsku agenticu Tighu barem nekoliko godina prije napada na Kolonije i onda se pobrinu da upravo on postane (ili ostane) prvi časnik sve do konačnog pada Kolonija i, u tom slučaju, namještenog bijega Galactice. Malo vjerojatno.

Što će se dogoditi kad se jednom dozna da je i Valerii Cylonka (što će se sigurno doznati jer pruža predobre dramaturške prilike)? Hoće li ponovo razmotriti Baltarovu odanost? Hoće li se morati provjeriti svi rezultati njegovog detektora Cylona?

Usput, činjenica da Baltarova unutarnja Šest nije znala stvarni ishod testa sugerira da ona ipak nema potpuni pristup Baltarovim mislima te ide protiv pretpostavke da je ona povezana sa ostalim Cylonima. Šest sa Caprice je, sudeći prema izrazu lica, tužna i ljubomorna na Sharon koja je zavoljela Hela i pomaže mu da pobjegne. Što li je to sa Cylonima i njihovom željom da istraže ljudsku ljubav?

* * *

Nevezano za ovu epizodu, neki forumaši su u novinama Metro Express primijetili HRT-ovu reklamu za Galacticu. Nevjerojatno, ali istinito - ipak tamo ima nekoga koga je briga za ovu seriju. Usput budi rečeno, i termin emitiranja se popravio - nije više u 23:15, sad počinje oko 22:30. Samo naprijed, HRT! (Hvala T'Rapavome na skeniranoj slici.)

Autor : Ranko Čop

 

"Jesi li... Živ?" - Starbuck, srušenom cylonskom lovcu
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.