startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 10. The Hand of God (Božja ruka)
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 46 puta
Ocjena: 10 / 10

 Najspektakularnija svemirska scena do sada
Kroz sve četiri epizode koje su prethodile ovoj su se protezale priče o raznoraznim istragama - tko je omogućio Cylonima da raznesu spremnike vode (Litmus), je li Baltar Cylon (Six Degrees of Separaton), ispitivanje Leobena Conoya (Flesh and Bone) te je li netko iz vodstva flote cylonski agent (Tigh Me Up, Tigh Me Down). Srećom, ova epizoda se vraća na prokušanu formulu svemirskih bitaka, napetosti i priče na više razina, što odlično funkcionira.

Za razliku od Star Treka, čiji brodovi koriste energetski izvor koji je praktički beskonačan (bacite pogled na Trekologiju Star Trek Centra, sve piše tamo), Galactica koristi ograničene koričine goriva, što se odlično uklapa u niskotehnološki retro-štih kojeg smo upoznali kroz ovih desetak odgledanih epizoda. Naravno, sama premisa da se u svakom trenutku može dogoditi nešto što ugrožava preživljavanje posljednje šačice čovječanstva (vidjeti pod Water) konstantno održava jednu auru napetosti nad flotom. Zbog toga odlično funkcionira scena bitke sa Cylonima, u kojoj se u jednom trenutku čini da je doista sve izgubljeno i da je Galactica u gadnim problemima, kad se aktivira Starbuckin plan i naposlijetku pobjeđuje. Domišljat je način kombiniranja CGI scena bitke sa kadrovima ploče sa maketama (kakve su se koristile za planiranje bitaka sve do Drugog svjetskog rata), što je opet konzistentno sa već spomenutim retro-ugođajem cijele serije.

Glavni lik ove epizode je definitivno Lee Adama. Do sada je uvijek bio "druga violina" kraj Starbuck, no njezina ozljeda ga prisiljava da preuzme njezino mjesto i daje priliku da se napokon dokaže kao sposoban pilot. Problem je što oko toga vlada jedna atmosfera blagog nepovjerenja prema njemu, koja ga vjerojatno prati još od početka karijere zbog činjenice da je legendarni William Adama njegov otac. Ni Starbuck ne misli da je on sposoban za to, što mu otvoreno i kaže. On se, naravno, sukobljava s njom, tvrdeći da to može učiniti, no ipak nije toliko siguran u sebe, što se i vidjelo kad je letio kroz tunel na asteroidu, stalno govoreći samome sebi da se skoncentrira i da pazi. Naravno, uspio je, i to sa jednakom vještinom poput Starbuckine.

Epizoda je puna detalja između likova koji produbljuju njihov odnos - primjerice, Adamina jednostavna demonstracija Kari da nije ni izdaleka spremna za borbu, njegova primjedba o tome kako je teško stajati postrance, ne imajući kontrolu poput pilota, zatim razgovor između Adame i Leeja, spontani zagrljaj predsjednice i Starbuck... Najbolji humoristični trenutak je onaj između Starbuck i Tigha dok tek počinju planiranje napada na asteroid: "Naravno, klanjamo se tvojem bogatom iskustvu u strateškom planiranju. Osvježi mi pamćenje, koje si ono godine diplomirala na ratnom sveučilištu?" - "Što je, pukovniče, bračni život nije kakvim ste ga očekivali?" Detalj koji je to doveo do savršenstva je njezin mig Tighu nakon što je to rekla.

Razgovor između Roslin i svećenice dodatno povezuje religiju Kolonista sa politeističkom religijom antičke Grčke, u kojoj je Pitija bila proročica iz Delfija (koji se također spominje u ovoj epizodi, Helo i Sharon idu prema njemu) čija su proročanstva često bila dvosmislena. Primjerice, jedno od najpoznatijih je "Otići ćeš u rat vratiti se nećeš umrijeti" kojeg je izrekla jednom vojniku koji ju je upitao za svoju sudbinu, a čije značenje ovisi o mjestima na koja se stavlja zarez. Jesu li njezina proročanstva u svemiru Galactice također dvosmislena ili je Laura Roslin doista taj "umirući vođa" kojeg spominje?

U 33 su Kolonisti izborili sitnu pobjedu (sa ogromnim žrtvama), uspjevši pobjeći cylonskoj pratnji nakon pet dana. Ovdje su izborili ogromnu pobjedu sa puno manje žrtava, što je stvarno potrebno za moral svih skupa. No, za razliku od trunčice optimizma u obliku rođenja djeteta na kraju te epizode, ovdje se nagovještaju crni dani - Baltar, do nedavno čovjek od znanosti, narcisoidan i zaokupljen isključivo samim sobom, iskreno počinje vjerovati u to da je Božje oruđe. Je li moguće da je njegovo točno pokazivanje lokacije koju treba uništiti samo čista slučajnost? Da je ovo jedina takva slučajnost, možda. Ali sjetimo se samo Olympic Carriera, Shelley Godfrey i cijele priče oko navodne namještaljke za Baltara. Počeo je skretati prema strani Cylona, hoće li završiti kao njegov pandan iz originalne serije, prebjeći na stranu Cylona?

Zaključak: Nakon 33, najbolja epizoda do sada, savršena mješavina odlične akcije, napetosti i drame.

Autor : Ranko Čop

 

"Idemo u kupovinu tostera!" - Lee Adama, kad su tri centuriona krenula u pohod po Galactici
 

 

 

 


2 trenutno online
120,379 posjeta
3 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.